Home Made

Babs leert bakken(#2): ombré frambozen koekjes

ombré frambozen koekjes zeg.maar.Babs

Valentijn! En wat zeggen ze over de liefde van de man? Die gaat door de maag… Dus haalde ik onlangs mijn bakkunsten nog eens boven en toverde deze hartvormige koekjes uit te de oven. Toveren is eigenlijk een groot woord. Ik dacht dat ik dat klusje kon klaren in een uurtje, maar dat was buiten de extra trip naar het warenhuis gerekend. Halverwege het proces ontdekte ik dat de suiker op was en koekjes zonder suiker… daar doen wij  niet aan mee. Dus vandaag schattige hartjes voor Valentijn, geen platte commerce (ik ken dat excuus ook maar al te goed) én kidsproof. Win-win want het is nu eenmaal ook krokusvakantie. 

Hier konden jullie al lezen dat ik geen of weinig bakervaring heb en een heuse keukenkluns ben. Dus elk bakrecept is een uitdaging. En al zeker als die in het Engels geschreven is en alle ingrediënten in Amerikaanse maten genoteerd staan. Mijn tweede bakles was er dus eentje vol hindernissen, maar ik ben heel blij met het resultaat. Eigenlijk een vrij gemakkelijk recept als je alles in huis hebt en je meteen de juiste maten kunt aflezen. Dus voor jullie gemak heb ik alles aangepast. Het originele recept lees je hier.

 

Ombré frambozen koekjes

ombré frambozen koekjes zeg.maar.babs

 

Ingrediënten

Voor de koekjes

  • 390g bloem
  • 10g bakpoeder
  • 200g kristalsuiker
  • 230g gezouten boter (koud en kleine stukjes)
  • 1 ei
  • 5g vanille aroma
  • zeste en sap van 1 citroen

Voor de topping

  • 112g roomkaas (type philadalphia). Op kamertemperatuur
  • 180g zachte ongezouten boter
  • 300 g bloemsuiker
  • 250 g frambozen (diepvries mag zeker)
  • 1 eetlepel citroensap

ombré frambozen koekjes zeg.maar.babs

Basisbegrippen

Omdat alles begint met de basis. Voor wie er net als ik niks van bakt en het graag wil leren. Of gewoon om op te frissen.

Zeste: zeste is een vakterm voor de dunne schil van citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en limoentjes, zonder ook maar een greintje wit eraan. Een grove rasp is ideaal daarvoor.

Vanille extract vs aroma: Men gebruikt de term vanille extract maar wat je in de winkel vindt is bijna altijd essence of aroma. In tegenstelling tot het natuurlijk én duur product is de essence goedkoper maar ook synthetisch samengesteld.

Amerikaanse Cups en ounces: De reden waarom je hier toch wel rare getallen leest, is omdat het originele recept volledig in Amerikaanse cups en ounces geschreven is. Onze maten zijn niet te vergelijken met de Amerikaanse versie. En elk soortelijk gewicht is anders. 1 cup bloem is niet gelijk aan 1 cup suiker. Dus begin maar hé. Handig zijn de maatlepels die je onder andere bij Dille en Kamille kunt kopen. Die heb ik niet in huis, dus zocht ik naar een praktische tabel. Deze van Pauline is een heel handige. Nu gewoon nog het rekentoestel bovenhalen :-).

ombré frambozen koekjes zeg.maar.babs

Bereiding

De koekjes

  1. Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte). Meng de bloem en bakpoeder in een kleine kom. Zet dit even aan de kant.
  2. In een grotere kom meng je de suiker en zeste met de handen. Meng lang genoeg tot de suiker goed doordrongen wordt met de smaak van citroen.
  3. Voeg boter toe en meng dit goed. Gebruik van een keukenrobot is aan te raden. Voeg het ei, vanille en citroensap toe en mix tot een romige structuur.
  4. Voeg nu het bloemmengsel toe en mix tot je een zanddeeg verkrijgt.
  5. Kneed het deeg op het bebloemde werkoppervlak en rol het uit met een deegroller. 0.5 cm is de ideale dikte.
  6. Maak nu de hartvormige koekjes dmv een koekjesvorm.
  7. Plaats de hartjes eerst 5 minuten in de diepvries vooraleer je ze op een bakplaat met bakpapier in de oven steekt. Zorg dat er voldoende plaats is tussen de koekjes.
  8. Na 10 à 12 minuten, als ze mooi goudbruin zijn, haal je de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Voor de topping

  1. Doe de frambozen in een blender en mix tot je een rode-roze coulis verkrijgt. Giet het sap door een zeef, zodat je een sap zonder pitjes krijgt. Gooi de pitjes NIET weg, die hebben we ook nog nodig.
  2. Meng de roomkaas en de boter met een keukenrobot tot je een glad mengsel verkrijgt. Voeg citroensap toe, alsook beetje bij beetje de bloemsuiker. Als alles goed gaat verkrijg je een romige topping.
  3. Meng voor de eerste koekjes wat frambozencoulis door de topping. En decoreer de koekjes. Voor de volgende koekjes doe je wat meer frambozencoulis bij en werk zo verder. Voor de donkerste topping meng je er ook wat pitjes door.

ombré frambozen koekjes zeg.maar.babs

Gelukt of niet?

In het originele recept worden gevriesdroogde frambozen gebruikt. Niet iets wat hier zomaar in de winkel ligt, dus nam ik een risico door voor de diepgevroren vruchten te kiezen. Maar het werkte perfect. Goed zeven is wel de boodschap (daar heb je wel even geduld voor nodig, ik gebruikte een lepel om het erdoor te duwen). Ondanks de hindernissen lukte het recept meteen. De koekjes waren perfect gebakken en smaakten verrassend fris en zoet, zeker niet droog. De topping maakt het af, romig en niet te zoet dankzij de citrustoets. De kinderen kregen er niet genoeg van, ze maakten zelfs ruzie voor het laatste koekje. En mijn man? Die heeft er geen geproefd, want ik bedacht me dat ik nog voor mijn verjaardag moest trakteren op het werk. Dat maak ik wel goed met een bos bloemen of zo 😉

 

Bakken jullie veel of zijn jullie dummies net als ik? Kenden jullie de basisbegrippen al? Bakken voor valentijn; iets voor jullie?

 

Babs

Liefs zeg.maar.Babs