Home Made

Als we nu eens donuts gingen maken?

donuts bakken met kinderen

Ik had een briljant idee; zouden we niet eens samen donuts maken? Om het einde van deze zonnige, warme krokusvakantie te vieren (sorry, de regen haalt het sarcasme in me naar boven), perfect in thema van carnaval (ietsje minder in thema “vasten” maar wie plant nu die vasten in de krokusvakantie?) en zeg nu zelf ….lekkerrrrr!

 

Jeroen Meus bedankt!

Jeroen Meus bezorgde me het receptje (jammergenoeg niet persoonlijk) en het zag er wel OK uit. Niet te veel ingrediënten, een eenvoudig recept en de foto was ook nog eens wauwkes. Nu ik heb me eerlijk gezegd wat mispakt. Ja de donuts waren lekker, ja het recept was goed te volgen en ja de kinderen hadden een leuke namiddag maar OMG mijn keuken dat was nog eens het woord “momfail” waard!

Omdat een gewaarschuwde vrouw er 2 waard is (of was het nu 3?), geef ik alvast tips mee voor je die keukenschort aantrekt en de kinderen op ideeën brengt.

Tip 1: laat uw kinderen niet alleen met een keukenrobot die aan het mengen is, leer ze niet hoe de turboknop moet worden gebruikt…

Tip2: zet na elk gebruik de bloem weg. Weg, weg, weg,…

Tip3: leer de kinderen eerst hoe ze best eieren moeten breken voordat ze het direct voor “echt” mogen doen, boven het deeg dus…

Tip4: warme boter is warm. Ja echt heel warm…

Tip5: warme boter zorgt voor slippartijen en tranen in de keuken, vooral als ze op de grond belandt…

Tip6: bak geen donuts net nadat je kuisvrouw heeft schoongemaakt (alhoewel ik er geen heb, maar t is maar een bedenking)…

Tip7: laat uw kindje het recept niet voorlezen, of toch niet als ze al eens cijfers durven omwisselen…

Tip8: heb geduld, rijzen lukt niet als je telkens die handdoek opheft…

Tip9: die versiering is inderdaad zo ook lekker, maar hou er toch wat opzij voor OP de donuts…

Tip 10: diëten kan morgen ook…

Met deze tips in het achterhoofd kunt u er nu aan beginnen. Helemaal volgens de regels van Jeroen Meus.

Ingrediënten

voor 20 à 25 donuts

 • 300 ml melk
 • 35 g verse gist (of 11 g gedroogde gist)
 • 50 g (vanille)suiker
 • 100 g boter
 • 600 g bloem
 • 2 eieren
 • potjes suikerglazuur of kleurstof
 • veschillende toppings zoals suikerparels, hagelslag,…

Werkwijze

 • Verwarm de melk tot ze lauw is. Los de gist erin op. Voeg de suiker toe. Klop de mengeling met een klopper schuimig. Smelt de boter op een zacht vuurtje.
 • Zeef de bloem en voeg ze toe aan de melk. Meng ze goed onder. Kneed het deeg verder (als het kan in de keukenmachine). Giet de gesmolten boter erbij. Breek er de eieren één voor één bij. Kneed tot een elastisch deeg.
 • Wrijf een grote kom in met een likje neutrale olie en bestuif met bloem. Leg er het deeg in en dek af met een schone keukenhanddoek. Laat het deeg 2 uur rijzen op kamertemperatuur (of 40 min in de oven op 30 graden). Het deeg moet verdubbelen in omvang.
 • Haal het gerezen deeg uit de kom en duw de lucht er uit. Rol de deeg uit een met bloem bestoven werkvlak uit tot 1 cm dikte. Steek er met een glas rondjes uit. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Verdeel de rondjes deeg over de bakplaat. Steek nu de gaatjes uit in het midden (met appelboor of een borrelglaasje of een Tupperware drinkbus 😉).
 • Leg er terug een handdoek over en laat nog een half uur tot een uur rijzen tot ze terug in omvang verdubbeld zijn. Zorg dat er geen tocht aan kan!
 • Verhit de frietpot op 170 graden en bak de donuts goudbruin. Doe er niet teveel in 1 keer in en zorg dat ze elkaar niet aanraken. Draai de donuts halverwege eens om. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
 • Zet de glazuur (bloemsuiker met beetje water en kleurstof in) en toppings klaar.
 • Dop de donuts één voor één met de bovenkant in het glazuur naar keuze en daarna in de hagelslag. Laat het overtollig glazuur afdruppen.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Tip 11: Laat het u smaken! En deel maar uit, want 20 à 25 stuks is nu ook wat teveel van het goede (zelfs tijdens een regenachtige krokusvakantie)…

 

(Laat me zeker eens weten als jullie het receptje hebben geprobeerd. Tag mij gerust op instagram @zeg.maar.babs of schrijf hier een reactie.)

 

Babs

Liefs zeg.maar.Babs