Out of office, photography, through the lens

Ile d’Oléron: 10 must do’s voor gezinnen

Ile d'Oléron 10 to do's voor gezinnen

Ook dit jaar trokken we met onze oude caravan naar La Douce France. We ontdekten vorig jaar de Atlantische kust en ook dit jaar wilden we de westkust verkennen. Het eilandleven op Ile de Ré was ons vorig jaar zo bevallen dat we besloten om deze zomer naar dat andere mooie eiland te reizen, Ile d’Oléron. Ietsje groter, ruiger en kleurrijker dan zijn kleine zusje, maar zeker niet te missen als je in de streek bent.

Phare de Chassiron

Ik heb een heilige schrik van hoogtes en heb al nare ervaringen achter de rug met het beklimmen van vuurtorens, maar toch stond le Phare de Chassiron op ons to do lijstje. En dat heb ik me geen moment beklaagd. Ondanks dat ik de klim naar boven aan me voorbij liet gaan, viel er genoeg te beleven in en rond de vuurtoren voor mensen zoals ik. De tuin rondom Phare de Chassiron is prachtig om door te wandelen en de kinderen kunnen er spelenderwijs de geschiedenis van de vuurtoren ontdekken. In de vuurtoren is een museum gevestigd met een interactieve (franstalige!) tentoonstelling over de geschiedenis van de visvangst op het eiland. Grappig genoeg schrokken we nu en dan eens tijdens ons bezoek, maar ik ga zeker niet alles verklappen. De site rond het gebouw ademt jaren ’70 uit, ik kreeg maar niet genoeg van de blauw-oranje tinten, rode parasols en kleine winkeltjes. Zeker een halve dag van je reis waard.

Cabanes des Créateurs, de kleuren van Ile d’Oléron

Als je foto’s van Ile d’Oléron googelt zie je steevast de kleurrijke houten huisjes verschijnen. Les Cabanes des Créateurs zijn HET symbool van het eiland en trekken jaarlijks duizenden toeristen aan. Ooit waren dit vissers- of oesterhuisjes, nu kun je er vooral handgemaakte spulletjes kopen gemaakt door lokale kunstenaars. Ik wou deze plek zeker meenemen tijdens onze reis en niet alleen om te shoppen, maar vooral als fotogenieke hotspot. En ja, het is zeker niet overdreven. De felle kleuren, het water, de oude hutjes en de boten geven je het gevoel op één of ander zuiders land te vertoeven. Plots ben je niet meer in Frankrijk, maar vertoef je op Cuba of zo. Tropische retro vibes in La Douce France. Verboden te betreden zonder fototoestel 🙂

Beleef het eilandgevoel van op het water

Op Ile d’Oléron is watersport alomtegenwoordig. Op elke hoek van de straat kun je wel een surfboard of snorkel kopen. De westkant, de Côte Sauvage, is een ideale plek voor liefhebbers van surfen, zeilen en kajakken op zee. De Oostkust is weer ideaal voor wie van een rustige stranddag wil genieten. Naast het surfen en zwemmen namen wij ook de boot naar Ile d’Aix vanuit Boyardville. Op de heenweg vaarden we langs Fort Boyard en ik moet zeggen dat ik echt onder de indruk was. Niet alleen wegens het jeugdsentiment, maar wat een impressionant gebouw is dat! De kinderen vonden vooral het piratenschip voor de kust van Ile d’Aix geweldig. Met kanonnen en matrozen en al. Volgens mijn kinderen, was dit het leukste van de hele reis.

Ile d’Aix op een half uur varen van Ile d’Oléron

Dit vond ik nu het hoogtepunt van onze reis, een bezoekje aan het betoverende Ile d’Aix. Het eiland is een 100 hectare groot en heeft van alles te bieden. Een versterkte vesting met restaurantjes en winkeltjes, ongerepte natuur, een bos, stranden, … Er worden vooral oesters gekweekt maar ooit was het een militaire vesting. Aan de haven kun je nog een enorm kanon bewonderen. Of zoals onze kinderen, beklimmen. Hier geen enkele auto te bespeuren, alles gebeurt te voet of met de fiets. Fietsen kun je trouwens ook op het eiland huren. Trek hier zeker een dagje voor uit en geniet van het lekkere eten, de wondermooie straatjes en het strand. Dit eiland is puur genieten.

Mossels, oesters en zout

Het eiland is beroemd voor zijn oesterteelt. Hier moet je dus weekdieren eten, ja ook op zondag. Ze staan in elk restaurant op het menu en zijn lekker goedkoop. Onze kinderen leerden hier ook deze smaken ontdekken en ze werden heel bedreven in “schelpentorens bouwen” (de ideale bezigheid op restaurant tussen twee gangen door). Maar ook al lusten de kinderen geen oesters of mossels, op restaurant gaan met kinderen is hier een koud kunstje. Ze hebben standaard een kindermenu op de kaart en op elk dorpsplein is er wel een caroussel of speelpleintje te vinden. Zo bleef het toch wat rustig aan tafel en konden we gezellig bijpraten zonder jengelende kinderen.

Ook niet te missen zijn de zoutmoerassen op het eiland. Op dit moment zijn er nog zeven zoutboeren op het eiland aanwezig die op traditionele wijze de zoutproductie met behulp van de vele zoutmoerassen voor hun rekening nemen. In Port Saline konden we een zoutboer aan het werk zien en natuurlijk vind je er ook een zoutwinkeltje waar je de vele variaties zoutproducten kunt proeven en kopen.

Le Port des Salines

Le Port de Salines is een site waar alles in teken staat van de zoutwinning. Het is een bijzonder plekje ten zuiden van het eiland. Bij ‘Le Port des Salines’ vind je het zoutmuseum wat bestaat uit een aantal geschakelde en uiteraard gekleurde ‘oesterwoningen’. Het zoutmuseum is interactief en op maat van kinderen, Niet door videospelletjes deze keer, maar vooral omdat ze ook echt de handen uit de mouwen mogen steken. Maar wij lieten het museum links liggen en gingen roeien langs de zoutvelden. Je kunt er voor een appel en een ei een roeibootje huren en varen doorheen de site. Een uurtje stilte, prachtige natuur en genieten. S. nam het roeien voor zijn rekening, want als ik dat had gedaan waren we nu waarschijnlijk nog altijd niet thuis.

Le Port de la Cotinière

In La Cotinière moet je zijn voor verse vis. Op de vismarkt wordt er nog vis aangeboden per opbod, leuk om eens te zien maar dan moet je er wel vroeg bij zijn. Verder is het fijn om even langs de kade te wandelen en de vissersboten te bewonderen, een terrasje te doen en te genieten van het zicht. Maar meer moet je van La Cotinière nu ook weer niet verwachten.

Strandschatten zoeken op Ile d’Oléron

Toegegeven , we zijn geen zonnekloppers. Stilzitten op een handdoek in het zand, dat is niet voor ons weggelegd. Goed voor 1 keer, maar de kinderen zijn het dan wel ook meteen beu. Wat wij wel doen is schatten zoeken, schelpdiertjes vangen, schelpen rapen en natuurlijk ook zandkastelen en dammen bouwen in het zand. Plage des Saumonards staat bekend als het mooiste strand van het eiland. Met zicht op Fort Boyard en een ruim zandstrand, kan het veel toeristen bekoren. Wij houden meer van de kleinere baaitjes aan de westkust van het eiland. Les Huttes is daar een voorbeeld van, het is er rustiger vertoeven dan op de stranden van de oostkust.

Paardrijden langs de wijngaarden of op de kinderboederij

Bij Dream Pony kunnen zowel kinderen als volwassenen (met of zonder ervaring) genieten van een tochtje op een paard/pony. Een ritje door de wijngaarden of op het strand? Dat kan. Voor de allerkleinsten zijn er de ponyritjes op de kinderboederij. Want Dream Pony is niet echt een manège, maar een kinderboerderij. Er worden schattenjachten georganiseerd en workshops gegeven rond tuinieren, dierenvoeding, bewerken van wol, … Alles op maat van de allerkleinsten en met respect voor de natuur.

Zonsondergang en marshmallows op het strand

Voor je het eiland verlaat moet je minstens 1 keer de zonsondergang gezien hebben. Trek naar een strand op de westkust en vlij je neer. Geniet van het adembenemende zicht over het water en geniet. Maar niet alleen op het strand zijn is de zonsondergang impressionant, ook als die ondergaat boven de wijngaarden of als de gloed weerkaatst over de zoutvelden ben je even stil. Stop die auto en doe het raampje naar beneden. Luister naar de stilte en pak mekaar eens goed vast.

Misschien mag het, of mag het niet maar wij genoten ook van een klein kampvuurtje op het strand op de laatste avond. Terwijl de maan boven het water schitterde, aten wij lekkere marshmallows bij het vuur. Een beetje afscheid nemen van onze mooie reis en het kleurrijke eiland.

Kampvuur onder het maanlicht
Ile d’Oléron

Au revoir Ile d’Oléron!

B.

Wij kampeerden op Camping Les Grosses Pierres. Een hele grote camping en meest voorzien op verhuur van huisjes. Niet ons ding qua grootte maar wel heel goed voor kinderen qua voorzieningen. Er zijn slechts 6 staanplaatsen tussen de vele huisjes, dus een echt kampeergevoel heb je er niet… Maar ik vermeld dit toch voor de volledigheid van het artikel. Op onze terugweg logeerden we in Le Mans en hier kun je meer over lezen. Dit is wel echt ons ding.