Out of office

Kamperen in een sprookje (Le Mans – Frankrijk)

We denken al te vaak dat kamperen gelijk staat aan vuile gemeenschappelijke douches, spinnen in het toilet en een zwembad afgeladen vol met luidruchtige toeristen. Soms blijkt dit cliché jammergenoeg ook vaak te kloppen, maar soms rijdt je een poort binnen met je goeie ouwe caravan en kom je in een sprookjeswereld terecht. Het sprookje “Château de Chanteloup” genaamd, dat zich op 500 km van hier bevindt. Een tussenstop richting het zuiden meer dan waard.

Château de Chanteloup

Geheel toevallig kwamen we hier terecht. We zochten nog camping voor de terugreis vanuit Ile de Ré, waar ik al eerder over schreef op de blog. We kozen voor een rustige terugrit en beslisten om onszelf nog 3 extra dagen vakantie te gunnen. Met de natte vinger koos ik Le Mans uit als stopplaats en reserveerde een plaatsje in het rustige Chanteloup. “We zien wel of het wat wordt”…

Zodra we de camping binnenkwamen waren we verkocht. Het leek alsof we in een teletijdsmachine waren gestapt en teruggekatapulteerd werden naar begin vorige eeuw, ergens op het Engelse platteland. Denk wijde rokken, hoge hoeden en high tea in de zon. Onder de indruk en ook wel wat angstig of dit wel iets voor de kinderen zou zijn, meldde ik ons aan aan de receptie. Vriendelijk ontvangen door de uitbater, kreeg ik een kindvriendelijk plekje toegewezen in het bos. Schaduwrijk, naast het speelplein, voldoende privacy en vlakbij de faciliteiten en het zwembad. En nee, helemaal niet duur. Want een reis kan al vrij snel oplopen voor een gezin van 5, dus hecht ik daar zeker ook belang aan. 

Het leek wel een droom, maar op dit prachtige domein mochten wij dus nog even uitblazen voor we weer naar huis trokken. Oordeel zelf maar, want beelden zeggen nu eenmaal veel meer dan woorden.

In beeld

De tuin van het kasteel. Je kan er genieten van een goed boek onder de boom of een aperitiefje doen aan de bar. 
Er is hier een heus kabouterdorp gebouwd. De huisjes werden ingericht met meubeltjes en kinderen mogen er naar harte lust spelen.
De oude stallen doen dienst als sanitaire ruimte. Authentiek gerestaureerd en luxueus binnenin.
En toen leerden ze vissen… Vic kon er zelfs eentje vangen.

Praktisch

 • De prijs is dik OK.
 • Kruidenierswinkel (beperkt) en bakker aanwezig.
 • Bar (duur), terras, restaurant (kindvriendelijk, dan weer niet duur), take-away.
 • Zwembad met plonsbadje en ligweide.
 • Schaduwrijke standplaatsen in het bos met veel privacy voor gezinnen met kinderen.
 • Standplaatsen op het grasveld voor kort verblijf.
 • Boerderijdieren, speelplein, kabouterdorp, basketbalveld,…
 • Prachtig domein om te wandelen. Enerzijds de bossen, anderzijds de weidse velden.
 • Vissen en varen kan op de vijver.
 • Je krijgt een uur gratis wifi, daarna moet er aangekocht worden per persoon. 
 • Er is elke morgen kidsclub. Klein, maar persoonlijk. En nederlandstalig.
 • Zowel de uitbaters als het personeel zijn uitermate vriendelijk en behulpzaam.
 • Gratis fietsjes te verkrijgen voor de kinderen.
 • Familiedouches. Er is een ruimte met 2 douches, 2 lavabo’s, een kinderbadje en een toilet waar je je als gezin samen kunt wassen. Dat vond ik persoonlijk een groot pluspunt.

Le Mans

We mogen niet vergeten dat er naast de camping ook een prachtige stad ligt. Le Mans is vooral gekend om zijn circuit en de 24 uren van Le Mans, maar wat veel mensen niet weten is dat het ook een ommuurde middeleeuwse stad is. Heel authentiek, geweldig goed bewaard en een aanrader om te bezoeken. Deze tip geef ik jullie graag mee: doe eerst een ritje met het toeristentreintje om te ontdekken waar de mooiste bezienswaardigheden liggen en ga dan te voet verder. Je kunt er uren verdwalen in de steegjes en dromen van wat er zich vroeger afspeelde achter die oude gevels. De stad wordt niet overrompeld door toeristen, dus het is echt wel mogelijk om samen met de kinderen deze historische stad te ontdekken. Het is zeker de moeite waard.

In beeld

Kathedraal van Le Mans

We konden onze reis afsluiten met een onverwachts sprookje. De ligging is ideaal voor wie naar het zuiden trekt of terugkomt van reis. Nooit gedacht dat het iets voor ons zou zijn, maar zo zie je maar… soms rij je een poort binnen en kom je plots in Downton Abby terecht. Ergens in Frankrijk. Zonder korsetten.

Meer info vindt je hier: http://www.chateau-de-chanteloup.com/nl/

Wij komen in ieder geval terug, dat is zeker. Laat me ook eens weten als jullie er geweest zijn en wat jullie ervaring was.

Ook dit is kamperen natuurlijk. Luxe of niet, sprookje of niet.

B.