Out of office

Koksijde, waar kinderen meer dan welkom zijn

koksijde met kinderen

Dit weekend trokken we naar de Belgische kustgemeente Koksijde. Gepakt met mondmaskers en zonnecrème vertrokken we vrijdag voor wat een tropisch weekendje vol nieuwe ontdekkingen zou worden. Een tweedaagse op maat van de kinderen, zou dat wel lukken in tijden van corona? Het antwoord is volmondig ja! Met deze tips levert een tripje naar Koksijde elke ouder een monsterscore op…

Ruil de auto in voor een bakfiets

Vergeet die auto of het openbaar vervoer. Maar (bak)fiets liever met je bubbel langs het strand. Geen file, geen wachttijden. Alleen maar frisse wind en gezonde zeelucht! En het beste van al… ze zijn elektrisch. Ze moesten mij niet lang overtuigen. En voor grote gezinnen… in deze bakfietsen passen 4 kinderen én strandspullen. Gaan met die bubbel!

Wij huurden een elektrische bakfiets en fiets bij Coxy Kart

Virtual reality in het Abdijmuseum Ten Duinen

Virtual Reality en kinderen. Do I need to say more? Niet alleen was de airco zalig, de virtuele rondleiding van de abdijsite ten tijde van het jaar 1490 is ook een absolute aanrader. De middeleeuwse virtuele koekjes smaakten absoluut! Na ons back to the future avontuur konden we met eigen ogen de grootte van de vroegere abdijsite ontdekken. Een interactief parcours leidde ons doorheen de ruïnes tot aan het zonneterras, waar ons avontuur beloond werd met een fris drankje. Het uitzicht over de site vanop het terras is zo mooi dat ik er gerust wat langer kon vertoeven, maar het museum stond ook nog op het programma en daar begon pas echt de uitdaging. Zouden we de schat van Vlieg vinden in Ten Duinen? Aan de winnaarsmentaliteit van de jongens hier, zal het alvast niet gelegen hebben. We vonden het antwoord op alle vragen en konden zo de schat van de abdij veroveren!

Tijdslots, bewegwijzering, QR-codes en een stylus voor touchscreens zorgen voor een veilig gevoel in tijden van corona. Alle info over de Virtual Reality, schatten van Vlieg en reservaties kun je vinden via de website en de Facebookpagina van het Abdijmuseum Ten Duinen.

Bootje varen op het kanaal

We zochten ’s avonds verkoeling op het water. Met zonsondergang maakten we samen met de kinderen een boottochtje op het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Terwijl de hemel stilletjes aan oranje kleurde, genoten wij van de stilte en de glooiende landschappen om ons heen. We zagen eendjes, zwaaiden naar voorbij rijdende fietsers en verkoelden de voeten in het water. Een heerlijk momentje na een dag vol indrukken. Puur genieten zo samen met je bubbel.

Boottochtjes van zonsopgang tot zonsondergang. Max 10 pers. Alle info te vinden op de website van de wielrijdersrust-het dorstige hart.

Ontmoet een echte molenaar in de Zuid-Abdijmolen

Ik had er helemaal geen idee van dat het beroep van molenaar nog bestond. Maar blijkbaar telt België nog 1 molenaar, namelijk Patrick Geryl van de Zuid-Abdijmolen. Bovenop een steile trap wacht hij ons op. Hij loodst ons veilig de molentrap op en neemt ons mee doorheen de molen. De kinderen mogen van het touw naar beneden glijden en we krijgen een blik achter de schermen van het werk als molenaar. Voor wie geen hoogtevrees heeft, het uitzicht vanuit de molen is werkelijk fenomenaal!

Enkel op reservatie. Alle info via de website van Ten Duinen of hun Facebookpagina.

De vissers achterna in NAVIGO

We sloten onze tweedaagse in Koksijde af in het Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke met een familiezoektocht. Langs portretten van vissers, visserij curiosa van vroeger en nu, het vissershuisje en de aquariumzaal gingen we op zoek naar de antwoorden op de vragen in het zeemansboekje van Vic. Zoë mocht haar eigen stickers kleven en kon zo ook het parcours volgen. Een museum op maat van het gezin, vol interactieve elementen, waar de beleving voorop staat. Voor wie van boten, de zee en visserij houdt. Maar vooral voor wie een leuke namiddag met de kinderen wil doorbrengen!

Bewegwijzering, reservatie en handige online tools maken deze beleving coronaproof. Alle info kun je op de website en facebookpagina van NAVIGO vinden.

Eten kan ook een beleving zijn

Van al dat ontdekken, fietsen en varen kregen wij natuurlijk reuzenhonger. We lieten snelle snacks en streetfood links liggen en gingen voor lekker eten voor het hele gezin. Vaak is het compromissen sluiten op dat vlak; leuk restaurant zonder kindermenu of restaurant op kindermaat met een weinig tot de verbeelding sprekende kaart. Maar we zochten en we vonden 3 leuke adresjes waar je als gezin meer dan welkom bent, waar zowel de kinderen als de ouders smakelijk kunnen eten en waar het concept draait om beleving.

Kantine

Een hippe lunchbar, aan de voet van het casino, die gezonde en lekkere gerechten op het menu staan geeft. Lekkere sapjes voor de kinderen, verse groenten en huisbereide gerechtjes. Ik bedoel wat is er nu beter dan verse appelmoes met huisbereide nuggets? Right! De kinderen smulden terwijl wij genoten van een stukje quiche en slaatje. En terwijl je op je dessertje wacht (taart!) kun je gezellig shoppen in Kabine, de conceptstore waar Kantine deel van uitmaakt. Kabine is een eigentijdse baby- en kinderwinkel met spulletjes waar je moeilijk kan aan weerstaan.

Alle info en reservaties via website van Kabine en de Facebookpagina van Kantine

Brasserie Ter Hille

Diner op de golfbaan. Dat is op zijn zachtst uitgedrukt eens iets anders. Nooit gedacht dat dit een plek zou zijn waar kinderen welkom zijn. En toch! Met zicht op de hole een lekker aperitiefje drinken, wandelen op de paadjes doorheen het golfterrein als afzakkertje. Ik ken niks van golfen, maar voor een goeie steak tartaar hoeft dit ook niet. En ik kan nu al verklappen dat ze er de beste limonade van het land serveren 😉

Alle info en reservaties via website en Facebookpagina van Golf Ter Hille

Estaminet de Peerdevisser

Geen bezoekje aan NAVIGO, zonder het proeven van de garnalen bij de buren. Op het binnenplein van het museum bevindt zich een estaminet vol karakter. Je kunt er gerechten met verse garnalen proeven en ook proberen om zelf je garnalen te pellen. Een echt gepruts maar de aanhouder wint! Bestel de verse garnalen als aperitiefhapje en hou zo ook de kinderen eventjes zoet. Omdat het terras zich op een pleintje bevindt, kunnen de kinderen tussendoor veilig ravotten. Een aanrader voor wie van visgerechten en authenticiteit houdt. En voor wie veel geduld heeft 😉

Alle info op website van NAVIGO

Reserveren is handig, zo ben je zeker van een tafeltje. Overal staat ontsmettingsmiddel aan de ingang en je wordt naar je tafel begeleid. Zo kun je met een gerust hart genieten van een lekkere lunch/diner.

Slaap kindje, slaap…op hotel!

Voor het eerst brachten we met de kinderen een nacht door op hotel. Zowel spannend voor hen als voor ons. Zij dachten aan het ontbijt en de persoonlijke TV op de kamer, wij waren eerder bezorgd over moeilijke nachten en hun volumeknop. Maar onze bezorgdheden waren voor niets nodig, de kinderen zijn blijkbaar voorbeeldige hotelgasten! We kozen een klein en familiaal hotel uit, op zo’n 500 meter van het strand. We werden vriendelijk onthaald door de eigenaars, hier en daar een grapje naar de kinderen toe maakte het allemaal heel gemoedelijk. En de snoepjes op de kamer waren natuurlijk een winner! We deelden als gezin een familiekamer met buitenterras, wat heel erg welkom was bij die tropische temperaturen. Het hotel is pas gerenoveerd en de kamers zijn heel praktisch ingericht. Er is een inloopdouche waar zeker al 2 kinderen in passen en de bedden kunnen wel wat turnoefeningen aan. Ze serveren donuts bij het ontbijt (moest ik laten weten van Vic) maar net zo goed vers fruit en een eitje. Het was er zo fijn vertoeven, dat we prompt een extra nachtje bijboekten!

Hotel Lehouck bevindt zich in de Pierre Sorrellaan 8 te Koksijde. Info en reserveringen via de website.

En zand en zee natuurlijk!

Geen tripje naar zee zonder het zand tussen de tenen te voelen en een frisse duik in het water. Om de drukte te vermijden trokken wij overdag naar de duinen en genoten we pas ’s avonds van verkoeling bij het water.

Koksijde, we will be back soon!

Dit blogbericht kwam er dankzij de steun van de gemeente Koksijde. Bedankt voor de gastvrijheid!