Personal

Nog een laatste rondje (JANUARI ’18)

Een laatste rondje (Januari 18)

Ik las het al bij vele bloggers, een reeks waar de schrijver even stilstaat bij de afgelopen weken of maanden. Zoals de maandelijks reeks hier of de wekelijkse reeks hier en hier. Ik vind die overzichtjes persoonlijk altijd heel leuk om te lezen en ze werden dan ook mijn favoriete leesvoer op vrijdagavond. Vroeger zat ik aan de toog met jeugdvrienden op vrijdag. Dan bleven we plakken omdat we zoveel te vertellen hadden over de voorbije dagen en voor we het wisten zaten we er weer als laatsten. Maar sinds een jaar of 10 heb ik mijn barkruk ingeruild voor het comfort van de zetel. Geen eindeloos gefilosofeer of skjibier (een laatste drankje) meer om 03u ’s morgens. Ja, soms mis ik die tijd wel eens. En daarom las ik 1 keer per maand, op vrijdagavond, een laatste rondje in. Even terugkijken op de momenten waar het glas half vol of eerder half leeg was de voorbije weken.  Haal een drankje (nootje iemand?) en zet je bij.

 

#halfvol

 • Nieuwjaarsochtend en geen kater. Ook geen kater op de middag en geen ’s avonds. En geen zere voeten of panda-ogen. #mijlpaal
 • Ik kreeg 24u rust als cadeau voor mijn verjaardag. Zonder strikje maar met open armen onthaald. Midden de kerstvakantie overdag een uur in bad kunnen zonder koters die op de deur kloppen. Hemels.
 • We namen met vriendinnen even de plaats in van onze mannen en gingen een werkmans-pintje drinken. Girlpower, de dag erna was het minder.
 • Traktatie van Mama Baas in Donza (Deinze) aan haar medewerkers. Een ganse avond ongegeneerd kwebbelen over kinderen, mannen en bevallingen. Dat is dus de volwassen versie van tooghangen.
 • Feestje want mijn ouders kwamen nog eens naar ons belgenlandje. Bruin kleurtje, lichte zonnemelk geur en vooral vele verhalen in te halen. Ondertussen krijg ik alweer palmboom- en strandfoto’s doorgestuurd. Fantastisch om dit te mogen ontvangen op regenachtige en koude dagen. Ik jaloers?
 • Ons gezin kreeg een upgrade. Geen baby’s of peuters meer in huis, vanaf nu mag ik die dus alle drie aan de schoolpoort afzetten. Toegegeven dat er wel wat drama bij kwam kijken de eerste weken. Maar plots heb ik zo een 8 uur tijd om mijn takenlijstje af te werken overdag. Lukte mij dus nog geen enkele keer.
 • We hadden ook eens chance in januari. Ik mocht eens iets winnen. Een valies van jeune premier voor Zoë. Ook wel handig om poppen in te vervoeren.
 • Machtig ook om voor Riebedebie een artikel te schrijven en om op dit top-lijstje te prijken. Dan lees ik dat met een onnozele grijns op mijn gezicht, fier enal.
 • Zomercollectie! Ik moet mijn bankkaart dringend verstoppen.
 • Reis geboekt. Ile de Ré it is! We kunnen weer een week of 2 kaas eten en wijn drinken aan ons caravanneke.

 

#halfleeg

 • Externe harde schijf kapot. Duizenden foto’s verdwenen. Dat was een serieuze kak-dag. Met traantjes en al.
 • Werken met oudejaarsnacht. Niemand wil werken die nacht. Niemand. Maar ik moest tenminste niet nadenken over een gepaste outfit en mijn haar mocht wat vettig zijn.
 • Tranen aan de schoolpoort. Klein en stoer, maar het verdriet was toch een paar keer serieus groot.  En voor mij een heuse uitdaging om niet toe te geven en te zeggen: ” ’t Is goed kom maar terug mee met mama naar huis. We wachten wel tot je 20 bent om naar school te gaan.”
 • Begrafenis. Intens verdriet zien bij vrienden. Afscheid nemen. Hard, veel te hard allemaal. En woorden schieten op zo’n momenten te kort.
 • Vuile auto en vuile ramen. Mijn hele huishouden heeft een winterdipje.
 • Dat het winter is. Nog steeds.
 • Ik ben boos op de post. Sinds ik via hun website aangaf dat de postbode pakketjes mag leveren in onze veranda, brengt hij die naar de post.  Of die keer dat ik een briefje aan de deur hing “niet bellen, nachtverpleegkundige slaapt” en de postbode aanbelde. Kunnen die echt niet lezen ofwa?
 • Een dipje in de zindelijkheid van Zoë. Mijn wasmachine mocht wat overuren draaien. Vermoeid kind vs kleine blaas.
 • 30 dagen zonder klagen. Ik deed daar niet aan mee. 30 dagen? In de winter? Zot! Volgend jaar plannen ze dit best in juni of zo (maar dan mag het ook niet te warm zijn).

 

En om af te sluiten: de spreuk van de maand

Als in januari de muggen zwermen,
dan kunt ge in maart de oren wermen.

…Dat beloofd…

 

Hoe was januari bij jullie?

 

Babs

Liefs zeg.maar.Babs