Lifestyle, mishmash, Out of office, photography, through the lens

NYC guide for Instagrammers: dromen van New York

NYC guide for instagrammers

Groter kan het contrast niet zijn tussen NYC (New York City) en het West-Vlaamse Marialoop. Terwijl ik hier omringd word door velden en koeien, droom ik van de grootsheid van New York. Al jaren prijkt deze bestemming op mijn “want-to-see” -lijstje en ik hoop er binnenkort effectief naartoe te reizen. Al is binnenkort een relatief begrip. Maar tot dan heb ik wel het gezelschap van dit prachtige boek. Bij elke bladzijde die ik omsla, waan ik me al een beetje dichter bij Brooklyn Bridge en Times Square…

Silvie Bonne

Photocredit: Silvie Bonne

West-Vlaamse fotografe Silvie woont sinds enige tijd, samen met haar man en tienerzoon, in Queens – New York City. Dagelijks trekt ze door de stad, Nikon of IPhone in de hand, om ‘haar’ stad in beeld te brengen. De foto’s van skyscrapers, kleurrijke street art en lentebloesems in Central Park deelt ze dan ook met haar volgers op Instagram. En daar leerde ik het werk van Silvie kennen. Ze werd instant één van mijn favoriete accounts om te volgen. Elke dag weer kijk ik uit naar de verrassende en inspirerende beelden die ze brengt van deze metropool. En elke keer opnieuw weet ze me omver te blazen met haar fotowerk. 

Silvie Bonne fotograaf NYC Guide
Photocredit: Silvie Bonne

Silvie’s werk is trouwens niet alleen op Instagram of haar website te bewonderen, maar ook hier in België. Bij Hashtag Food in Brugge kun je nog tot begin oktober een mini-expo met 7 van haar werken zien. Je kunt er ook terecht voor limited- edition art-prints en héérlijk eten. Het is voor de rappe, zoals ze hier zeggen.

NYC Guide for Instagrammers

NYC guide for Instagrammers Silvie Bonne
Photocredit: Silvie Bonne

100 hotspots

Deze reisgids biedt 100 suggesties voor indrukwekkende of bijzonder Instagrammable spots in New York City. Naast de klassiekers zoals Brooklyn Bridge en Chinatown, werden ook Hidden Gems (populair bij locals zoals Economy Candy en Flatiron Room) en een aantal New Classics (zoals Silvercup Studios en Brooklyn Bridge Park: pas de laatste jaren genoemd als heuse attracties) opgenomen in het boek. Met dit boek ontdek je dus het beste van New York, zowel de plekjes die overspoeld worden door toeristen als de verborgen parels waar je je tussen de locals begeeft. 

De ideale reisgids

Elk hoofdstuk omvat een stadsdeel van NYC, duidelijk in kaart gebracht vooraan in het boek. Want New York City is natuurlijk meer dan Manhattan alleen. Per stadsdeel krijg je een overzicht van spots die Silvie uitkoos als haar persoonlijke favorieten op dit moment. We mogen niet vergeten dat NYC blijft evolueren. Hotspots schieten er als paddenstoelen uit de grond, maar sommigen kunnen na verloop van tijd weer verdwijnen. Die indrukwekkende locaties kregen een nummer, zodat je alles perfect kunt terugvinden op de kaart aan het begin van elk hoofdstuk.

De Instagrammable spots worden vergezeld met heldere achtergrond informatie, mooie foto’s en info over welke metro je er ter plaatste brengt. Met de handige legende kom ook je te weten over welk type attractie het gaat: binnen/buiten, eventueel betalend, shop/bar/food, classic/hidden gem/new classic,… En het lijstje met ‘to see’ -adresjes in de omgeving van de spot, geven je een extra meepik tip.

Wat vooral mijn aandacht trok waren de ‘fun facts’ over de locatie. Kleine anekdotes zoals die stoet met kamelen en dromedarissen die NYC ooit mocht ontvangen, de duistere Hollywood geheimen van Chelsea Hotel of het verborgen parkje waar Kiss ooit poseerde voor een fotoshoot. Ideaal quiz-material.

Silvie Bonne fotograaf NYC Guide
Photocredit: Silvie Bonne

De foto’s van Silvie zijn wat ze zijn. Fenomenaal mooi. Geen usual shot, maar eigenzinnig in beeld gebracht. Oog voor detail, kleur en compositie. Bij elke foto horen #’s om andere foto’s, genomen op deze locatie, te vinden op Instagram. Kwestie van inspiratie op te doen voor de ultieme snap. Maar de extra bonuspunten gaan volgens mij naar de tips om de attractie origineel in beeld te brengen. Waar sta je om te fotograferen, op welk moment van de dag, de ideale weersomstandigheden of waar moet je op letten qua belichting. Het maakt niet uit of je een smartphone of spiegelreflex verkiest, de foto’s zullen met deze tips zeker insta-waardig zijn.

Silvie Bonne fotograag NYC Guide
Photocredit: Silvie Bonne

Het boek is te koop via bol.com, Uitgeverij Luster , Mais Oui Brugge, De Reyghere Brugge, Fnac (binnenkort) en Standaard Boekhandel.

Mijn opinie

Zodra ik het boek in handen kreeg, begon ik er verwoed in te lezen. Tijdens de pauze op het werk, in het park, in bed en zelfs tijdens het wachten aan de schoolpoort. De foto’s en tekst spreken zo tot de verbeelding, dat je echt het gevoel hebt daar zelf tussen de yellow cabs en neonlichten te staan. Wat ik van Silvie ooit al zag op Instagram, vloeit perfect over naar haar boek. Ze schrijft vlot en ook al is het een Engelstalig boek, ik las elke letter. De combinatie van achtergrond informatie, fun facts, beeldmateriaal en fotografie-tips zorgen voor een boeiend geheel. De stadskaarten brachten voor mij duidelijkheid, ik bladerde namelijk regelmatig terug om mij te heroriënteren. Ook al was ik nog nooit in The Big Apple, met deze stadsgids durf ik te zeggen dat ik New York echt wel een stukje beter heb leren kennen. Met deze gids in mijn tas weet ik welke metro te nemen, waar te eten en wat te fotograferen. Maar vooral ook hoe te fotograferen.

Silvie Bonne fotograaf NYC guide

En dit is mijn belangrijkste conclusie: dit is echt geen boek voor Instagrammers alleen. Ook wie geen account heeft en alleen foto’s neemt voor persoonlijk gebruik, zal hier zijn hartje kunnen ophalen. Wie naar New York reist en de stad ook echt wil leren kennen zoals het is, heeft deze reisgids op zak. Sowieso.

NYC Photo Walks

En voor wie New York City graag wil ontdekken in het gezelschap van Silvie, heb ik ook goed nieuws. Je kan namelijk een ‘NYC Photo Walk’ boeken samen met de auteur van het boek. Ze neemt je graag mee op ontdekking in een bijzondere buurt van de stad. Tijdens deze twee uur durende wandeling toont ze je alle fotogenieke plekjes, hoor je achtergrond informatie én krijg je er een spontane fotoreportage met New Yorkse achtergrond bovenop. Bij thuiskomst vind je dan een reeks professionele beelden in je mailbox terug.

Photocredit: Silvie Bonne (Central Park Photo Walk)

De fotowandelingen zijn geschikt voor mensen die alleen reizen, koppels of gezinnen. Er is keuze tussen 5 verschillende neighbourhoods: Manhattan -The High Line, Manhattan – Central park, Queens – Gantry State Park, Brooklyn – Dumbo & Brooklyn Bridge Park en Governors Island. 

Alle praktische informatie over de fotowandelingen lees je hier: https://silviebonne.be/nyc-photowalk

B.

Dit artikel kwam tot stand uit enthousiasme. Er ging hier geen samenwerking aan vooraf. M.a.w ik kocht het boek met mijn eigen centjes.