Lifestyle, Out of office

Trek het bos in met de Kosmoo Play-app

Deze post schreef ik oorsponkelijk voor  Maison Slash . Alvast bedankt aan An en Ingrid om me naar dit event te sturen!
Omdat mijn zoon van 8 nogal graag schermpjes tuurt, hadden we de afspraak gemaakt om deze op te bergen tot na de proefwerken. Ik pikte hem de vrijdag nog maar op van school en het was al zo ver…“Mag ik op de tablet vanavond? Aja want de proeven zijn voorbij!”. Binnensmonds gevloek van mijn kant maar belofte maakt schuld natuurlijk. Gelukkig had ik nog wat zitten in mijn truckendoos want ik had geen zin in een hangjongere die de sofa onveilig maakte met dit zomers weer. We gingen deze keer de natuur intrekken mét een schermpje. En zoals verwacht werd mijn idee enthousiast onthaald door mijn volledige kroost, want we gingen de speurneus uithangen samen met Ellis en Robbe van de studio 100 serie: Kosmoo. Woehoew!

Featured-image-tv

 

 

De app

Studio 100 en Telenet sloegen de handen in elkaar en ontwikkelden een app rond de serie Kosmoo. De hoofdpersonages Ellis, Robbe en Kosmoo de bionische superhond willen deze zomer alle schermturende kinderen uit de zetel lokken met een mysterie die ze niet alleen kunnen oplossen.
Het KosmooPlay-spel bestaat uit twee gratis speurtochten van ongeveer anderhalf uur. Je kan het spel op 26 verschillenden locaties spelen doorheen gans Vlaanderen. Wat dacht je ervan om een mysterie op te lossen in het Hallerbos , te speuren in domein de Blaarmeersen of Plopsaland met een smartphone in de hand te ontdekken? Je hoeft enkel de OJOO-app te downloaden , KosmooPlay te openen en de speurtochten te installeren. Ben je op de juiste locatie? Dan kun je meteen starten, want het spel herkent automatisch waar je je bevindt. En je hoeft je telefoonafrekening niet te vrezen, eenmaal je de app hebt geopend kan het zonder 4G of WiFi.
Tijdens het spel moet er een mysterie worden opgelost door middel van vraagjes, filmpjes en doe-opdrachten. De hele tocht door wordt je begeleidt door de hoofdpersonages van het studio 100 programma Kosmoo.

 

 IMG_5622.JPG

 

Wij speelden het spel

We trokken met onze drie kinderen naar het domein Blaasveldbroek in Willebroek, we bundelden samen met slashparent Lies en haar gezin onze krachten en gingen op zoek naar de op mysterieuze wijze verdwenen Kosmoo. Ellis vroeg onze hulp in het begin van het spel en dankzij het pijltje op het scherm konden we de juiste weg naar de verschillende opdrachten vinden. We hebben met ons schermpje balletjes afgevuurd, duiven neergeknald en puzzels opgelost. Samen konden we 1 voor 1 de verdachten elimineren en vonden we gelukkig Kosmoo levend en wel terug. Het spel sloten we af met een leuke foto en een diploma. De kinderen waren behoorlijk fier op hun prestatie.
Het was even zoeken naar hoe we het spel precies moesten spelen en vooral bij de eerste opdracht hadden we wat tijd nodig om uit te vissen wat er nu juist van ons verwacht werd. Toen we het spel eenmaal door hadden liep het wat vlotter. De kinderen waren nog net iets te jong om het alleen te kunnen, ze hadden nog wat hulp nodig bij het lezen van de opdrachtjes en het juiste gebruik van de smartphone. Het scherm is heel gevoelig voor wriemelende kinderhandjes en het spel sloot zich enkele keren terug af. Gelukkig konden we meteen weer inpikken en moesten we niet van vooraf aan te beginnen. Een tocht van anderhalf uur was genoeg, de focus verminderde wat op het einde en de oplossing van het mysterie kwam net op tijd. We hadden een rolstoel en buggy bij en waren dan ook aangenaam verrast dat de paadjes tijdens het overgrote deel van de tocht heel toegankelijk bleken. De slapende kinderen (en man) op de terugweg was de bevestiging van een geslaagde namiddag.

IMG_5621IMG_5627IMG_5635IMG_5626IMG_5642

 

 

Tips

• Download de app en de speurtochten alvast thuis.
• Kinderen die een smartphone moeten delen, daar komt ruzie van. Voorzie er voor elk kind 1 als dat kan, dat vermijdt een hoop getrek en geduw.
• Liever met de tablet? Dat kan maar dan moet er een SIM-kaart én satellietfunctie voorzien zijn.
• Laadt het toestel voldoende op voor vertrek en voorzie eventueel een powerbank.
• Neem een buggy mee als je twijfelt of je kind al anderhalf uur kan lopen.
• Neem je al graag eens een foto van je kinderen? Vergeet niet dat je een fototoestel moet bijhebben, want die smartphone lossen ze echt niet meer tijdens het spel.
• Voorzie een picknick, geniet van de natuur en neem je tijd. Het spel kan op eigen tempo gespeeld worden.
• Doe de speurtochten in volgorde, eerst speurtocht 1, dan pas 2. Hoeft zeker niet op dezelfde dag te gebeuren.
• Draag goede wandelschoenen.

 

Allez, vort naar buiten gij en trek het bos in!

Babs