Out of office, through the lens

Waarom ik verliefd werd op Ile de Ré

Sinds jaar en dag trekken wij naar La Douce France in de zomer. Dit is al zo sinds ik klein was. Niet verwonderlijk als je weet dat mijn papa afkomstig was van Frankrijk. En laat Ile de Ré nu net de streek zijn waar hij vandaan kwam. Maar toch bezochten wij die tot nu toe nog nooit. Dat werd dringend eens tijd, want ik had er al zoveel goeds van gehoord. Dus ging ik persoonlijk al die verhalen checken. En of het de moeite is!

Het paradijs op amper 800 km van huis

We gaan er niet onnozel over doen, met kinderen duizenden kilometers afleggen met de auto en een caravan is niet iets om naar uit te kijken. 800 km leek mij ideaal om te voorkomen dat zowel mijn kinderen elkaar zouden gaan uitmoorden op de achterbank of wij een mentale stoornis er gingen aan overhouden. 

Zo gingen wij te werk:

  • Omstreeks 23 u vertrekken en Nalu inslaan bij het eerst volgende tankstation
  • De kinderen actief houden de dag van vertrek zodat ze extreem moe zijn.
  • De persoonlijke hoofdkussens en knuffels op de achterbank voorzien. Ook een dekentje, want het koude gevoel van de airco kan de kinderen wakker houden
  • Ik kocht voor elk een gepersonaliseerde rugzak (hun naam liet ik erop drukken bij Decathlon voor een appel en een ei) en stopte er voor elk een DVD in, wat boeken, een speeltje die weinig kleine stukjes bevat en wat snacks (zowel gezond als ongezond). 
  • Meezingers en snacks voor de chauffeur en co-piloot voor tijdens die moeilijke nachturen
  • Zwemgerief op een zichtbare plaats inpakken en bij aankomst met de kinderen het zwembad verkennen terwijl papa de kampeerplaats in orde brengt.
  • De eerste nacht om 20u gezamenlijk onder de wol kruipen 😉

Idyllische stranden

Ile de Ré, de naam zegt het zelf. Het eiland, gelegen in de Atlantische oceaan, wordt omgeven door prachtige stranden. Je parkeert wat verderop en een shuttlebus brengt je erheen. Handig toch, dan hoef je niet te sleuren met al dat strandspeelgoed. De mooiste stranden bevinden zich in Les-portes-en-ré. Op Plage du Gros Jonc is er zelfs een “kinderstrand”  La plage des enfants. Terwijl je ligt te zonnen, kunnen kinderen onder begeleiding (en tegen betaling) spelletjes spelen. Klinkt als muziek in de oren, niet?  Wij zochten elke dag een andere baai het hele eiland rond en ontdekten zo heel wat rustige plekjes langs de kust, waar het fijn vertoeven is met kinderen.

Vuurtorens en havens

Elk pittoresk dorpje heeft een haven. Groot of klein. Zo is La Flotte befaamd om zijn haven, maar vond ik het pittoreske haventje van Ars-en-Ré net zo mooi. Het wandelen langs de kade, de vele gezellige terrasjes en  zicht op zee. Dat is het ultieme vakantiegevoel voor mij. Al moet ik wel toegeven, dat ik dikwijls mijn hart heb vastgehouden toen de kinderen zo dicht bij de rand gingen staan om naar de boten te turen. Ook de vele vuurtorens langs de kustlijn spreken tot de verbeelding. Kleurrijk toren ze boven de horizon uit. Maar de mooiste is toch Phare Des Baleines. 57 m hoog en te bezichtigen als je er niet tegenop ziet om de 257 trappen te beklimmen. Het uitzicht blijkt fenomenaal. Ik moest verstek geven, mijn hoogtevrees stak er namelijk een stokje voor. Maar de foto’s spreken voor zich.

Onevenaarbare zonsondergang

Waar je ook op het eiland bent, als de zon ondergaat dan wordt je stil. Zo’n adembenemende zonsondergang had ik nog nooit gezien. Elke avond werd Ile de Ré ondergedompeld in een gouden gloed. Het strand, de wijngaarden, de zoutvelden,… alles veranderde in goud. Prachtig gewoon. Ga zeker eens richting zoutvelden om de zonsondergang te bewonderen. Je gelooft je ogen niet.

Fietseiland

Letterlijk op elke hoek van de straat kun je er fietsen en fietskarren huren. Het eiland is volledig plat en is zo klein dat het ideaal is om deze met de fiets te verkennen. Op de weg rijden amper auto’s, iedereen neemt de fiets. Vaak is de dorpskern ook beter bereikbaar met de fiets, dus lieten we de auto zo vaak mogelijk staan. De fietsroutes tussen de zoutvelden en de omgeving van St-Martin-en Ré zijn alvast de moeite waard om te verkennen.

Glooiende landschappen 

Met de fiets tussen de wijngaarden en langs de zee rijden, picknick mee, genietend van de zon en het verkoelend briesje. Zo brachten we onze dagen het liefst door. We keken er onze ogen uit, de tijd stond er precies een beetje stil. De rust en het mooie uitzicht daar hadden we zo’n nood aan. En eerst dacht ik, dit wordt saai voor de kinderen… Maar het tegendeel was waar. Ze genoten net zo veel als wij.

Terug in de tijd op dorpspleintjes

’s Avonds trokken we naar het dorpsplein. Waar de terrasjes volliepen, de straatmuzikanten het beste van zichzelf gaven en de kinderen gelokt werden door het hypnotiserende deuntje van de draaimolen. Ars-en-Ré, Sainte-Marie-en-Ré, La Flotte, St-Martin-en-Ré,… elke avond opnieuw werden we ondergedompeld in de ultieme vakantiesfeer en de nostalgie. Aperitiefje in hand en genieten.

Witte huisjes en groen houtwerk

Typisch voor het eiland zijn de witte huisjes, met groene luiken en deuren en oranje dakpannen. Zodra je tolbrug afrijdt en je het eilandje binnenkomt, denk je “zo ziet vakantie er uit…”. Hoeveel keer hebben wij niet tegen elkaar gezegd: “Als we de lotto winnen…” En dat meen ik. Dus als ik hier ooit mijn huis verkoop, weten jullie hoe laat het is 😉

Op en top kindvriendelijk

Ik had een beetje schrik dat het eiland wat saai zou zijn voor de kinderen. Te rustig, te weinig actie of te veel van hetzelfde. Het tegendeel is waar. Mijn kinderen hadden er de tijd van hun leven. De fietsroutes zijn op maat van de kinderen, overal kun je fietskarren huren, elk restaurant serveert kindermenu’s, op elk dorpsplein staat een kermis en welk kind houdt nu niet van zee en boten? Toen we hen vroegen of we volgend jaar terug zouden komen dan kregen we drie keer volmondig ja. Need I to say more?

Mossels, oesters en ijsjes

Vakantie is niet alleen zon en zee, maar ook lekker eten. Mossels voor een klein prijsje en op elke hoek van de straat kun je oesters proeven. Een bezoekje aan een oesterkwekerij met degustatie, bij QG De La Mer (St-Martin-de-Ré) bijvoorbeeld, blijkt ook een aanrader. Al is dat met kinderen misschien wat moeilijker. Met kinderen zijn de ijsjes misschien een beter idee. De artisanale ijsjes van La Martinière bijvoorbeeld zijn om vingers bij af te likken. We hadden zeker dagelijks een portie binnen 😉

Watersport à volonté

Boottochten naar Fort Boyard, La Rochelle of Ile d’Aix. Of windsurfen, zeilen, paddle board, kano,… Dit is echt waarvoor het eiland gekend is. Door zijn zeebries is het ideaal om er aan watersport te doen. Overal vindt je clubs. Maar jammergenoeg was onze vakantie te kort voor een boottocht en de kinderen te klein voor de watersport, dus zit er maar één iets op… we moeten terugkomen. En dat zijn we echt van plan.

Wie mij ooit vraagt: wat was jullie mooiste reis tot nu toe? Dit hier. Ile de Ré. Met heel mijn hart. 

B.