Lifestyle

Kennen jullie Vero al?

Misschien hebben jullie het al horen waaien over een “nieuwe” social media app dat de wereld van de online vriendschappen op zijn kop zal zetten? Op dit moment is het een hot topic op veel andere sociale media, ook al bestaat het al langer of vandaag. En als we de ontwikkelaars mogen geloven dan zou de app volledig reclame vrij zijn én zonder dirigerend algoritme werken. What?!

 

Wat is Vero – True Social?

Vero heeft de intentie om de hoofdrol in je online leven te spelen. Ok, nu ik hoor jullie denken; “Waarom hebben wij in godsnaam NOG een andere social media app nodig? Wij hebben meer of genoeg met Twitter, Instagram en Facebook.” Dat was ook mijn eerste gedachte, ja, maar Vero wil het net iets anders aanpakken dan de andere apps. Het zou hen overbodig maken zelfs.

Wat je wel moet weten is dat Vero op termijn betalend wordt, behalve als je bij de eerste miljoen gebruikers bent. Dan blijft het levenslang gratis. De prijs zou vergelijkbaar zijn met die van een kopje koffie. Dus dat valt gelukkig al goed mee (eigenlijk drink ik geen koffie).

Levenslang gratis, geen reclame en terug alles chronologisch te zien krijgen. Dit samen met hun slogan “relations first social network” doen de verwachtingen meer en meer stijgen. En zal Vero de onze kunnen inlossen en volhouden in hun ideologie? Dat valt nog af te wachten.

 

En hoe werkt dat dan?

Nieuwsgierig als ik ben, logde ik gisteren in. Ik voel namelijk aan alles dat dit hét sociale netwerk van de toekomst wordt. En daarom ging ik eens op verkenning door Vero-land. Is de app wel wat ze beloven dat ze zal zijn? En bevalt het me wat ik zie?

De app draait om drie punten die jou het gevoel moeten geven dat jij je eigen netwerk in handen hebt:

 • Wat wil je delen?
 • Met wie wil je delen?
 • Hoe en waar vind ik alles wat ik wil zien?

De drie punten in de praktijk omgezet:

 • Je kunt video’s, foto’s, plaatsten, muziek films/TV, boeken en links delen. Dit worden collecties genoemd.
 • Een status update alleen kan dus niet meer. Je voegt er altijd media bij.
 • Niet iedereen is je “vriend”. Bij Vero verdeel je mensen onder in verschillende categorieën: Close friend (-net zoals- familie), friends (vrienden) en acquaintance (kennis). Onzichtbaar voor de andere trouwens, wat een hoop gezeur voorkomt.
 • Je volgt wie je wil en mensen kunnen jou volgen zonder toestemming, net zoals op Instagram en Twitter. De groep followers dus.
 • Je bepaald per bericht wie die kan zien. Die ene foto wil je misschien niet met de hele wereld delen maar wel met je dichtste vrienden.
 • De mogelijkheid bestaat om te filteren wat je van je vrienden al dan niet wil zien. Hou je niet van de muziekkeuze van nonkel Johan, dan zet je die collectie uit.
 • Via de zoekfunctie vind je gemakkelijk terug wat kennissen of mensen die je volgt gepost hebben over een bepaald onderwerp in een collectie. Zoals de nieuwste film in de bioscoop bvb.
 • Hashtags zijn ook weer van de partij. Vooral in de zoekfunctie handig want daar vind je namelijk zowel links als foto’s of video’s over een bepaald topic terug. Handig als je bvb alle info over een reisbestemming zoekt.
 • Op gebied van communicatie blijft ook deze app bij de like, comment en chat. En meer is er eigenlijk niet nodig.

 

Is Vero nu iets voor mij?

Mijn nieuwsgierigheid werd beloond. Wat ik zie spreekt me enorm aan. Ik hoor jullie al denken “Jij bent toch echt social media minded, natuurlijk is het iets voor jou.” Wisten jullie dat ik nooit actief ben geweest op Twitter of Snapchat? Ik ben nogal “gewoon” en voor mij is Facebook en Instagram meer dan genoeg. Maar wat me nu wel over de streep trok, is dat ik weer alles chronologisch kan zien en ik zelf bepaal wat ik wel of niet wil zien verschijnen op mijn scherm. Een collega hoeft niet dezelfde foto’s te zien of mijn beste vriendin namelijk.  Ik beslis hoe mijn netwerk in elkaar zit en niet één of andere computernerd aan de andere kant van de wereld. Een feed vol boeken, mooie foto’s, muziek en fijne plaatsen. Wie kan daar nu iets op tegen hebben? Ik ben alvast benieuwd of dat dit het nieuwe Facebook en/of Instagram wordt. Ik hoop stiekem van wel. Of het iets voor jullie is? Daar kan ik niet over oordelen. Maar moesten jullie ergens in Vero-land vertoeven, je vindt mij terug onder  als Zeg.maar.Babs. Kom even hallo zeggen en wie weet worden we wel vrienden 🙂

 

UPDATE: Er zitten nog heel veel bugs op het systeem waardoor de app nog regelmatig crasht. Ook zijn er geruchten dat de CEO van Vero in het verleden zijn werknemers niet correct betaalde en er nog allerlei andere wantoestanden heersten in zijn vorig bedrijf. Veel mensen deleten ondertussen hun account nadat dit nieuws bekent raakte. Nu even afwachten of de app nu echt zal boomen na dit nieuws. Voorstanders zeggen dan weer dat de grote spelers zoals Facebook en Instagram hen in een slecht daglicht willen stellen. De toekomst zal het moeten uitwijzen. Keep you posted.

 

Tot ergens online,

Babs

Liefs zeg.maar.Babs