Out of office

7 uitstapjes tijdens de krokusvakantie die kinderen te gek zullen vinden

Zodra je kinderen vandaag thuiskomen, nog voor ze hun clownspak of prinsessenkleedje vol confetti zullen uittrekken, ga je voor blok gezet worden met de onvermijdelijke vraag: “Wat gaan we allemaal doen in de vakantie?”. Als jullie net als ik behoorlijk last minute planners zijn, dan kan ik jullie alleen maar aanraden om deze tips te lezen. 7 uitjes om je kroost te entertainen tijdens de krokusvakantie. Als dit niet handig is! Al vrees ik dat de meesten onder ons deze vakantie zullen moeten starten met een bad en een goede stofzuigbeurt…. Fijne vakantie!

Spinrag (Kortrijk)

Het kinderkunstenfestival in het West-Vlaamse Kortrijk gaat weer van start op 1 maart. Spinrag is dé plek waar elk kind kunst mag ontdekken, beleven en ervaren. Een festival dat creativiteit hoog in het vaandel draagt, daar zijn wij altijd voor te vinden. Op verschillende plaatsen doorheen de stad zijn er voorstellingen te zien of kunnen kinderen deelnemen aan diverse workshops. Reserveren is de boodschap, maar voor wie het liever allemaal op zich laat afkomen tijdens de vakantie en liever geen tickets wil bestellen biedt spinrag ook enkele gratis activiteiten aan die je doorheen de dag zonder reservatie kan bezoeken. Interessant, da’s zeker dat!

Spinrag Legoland

In het muziekcentrum Tack bouw je mee aan het Spinrag Legoland. Met meer dan 1 miljoen legoblokjes, bouw je er samen met andere legofans aan één grote fantasiewereld. Jij bepaald zelf hoe die eruit zal zien!

Alle leeftijden/Muziekcentrum Track (Hal Track C)/2 maart t.e.m. 10 maart/ doorlopend tussen 10u en 18u/gratis

Dromoscopen

Drie grote fascinerende geometrische vormen op grote poten palmen Texture in. Klim naar boven en ontdek een roze fantasiewereld met suikerspinnen en flamingo’s of de appelblauwzeegroene onderwaterwereld met zijn koraalriffen. De ‘Dromoscopen’ zijn drie constructies waar kinderen bovenaan net met hun hoofd in kunnen. Beelden, geluiden, en geuren nemen hen mee op een fascinerende reis. Precies alsof ze met hun hoofd in de wolken mogen vertoeven. Een unieke ervaring gecreëerd door de Nederlandse Charlotte van Otterloo.

Vanaf 3 jaar/Texture, Museum over Leie en vlas/ 2 maart t.e.m. 10 maart/ doorlopend van 10u tot 17u (behalve op 2 maart, 12u tot 17u)

Voor meer info: www.spinrag.be

Spel van de slotenmaker in het belfort Gent

Deze activiteit is voor echte speurneuzen van 6 tot 12 jaar. Tijdens het ‘Spel van de slotenmaker’ leren kinderen het Gentse Belfort beter kennen. Het spel van de slotenmaker is een speelse en interactieve rondleiding boordevol weetjes en opdrachten. Je gaat op zoek naar de enige echte sleutel die past op de schat. Je verkent het Belfort van binnen en buiten, voor en achter de vele deuren. Wie de schat vindt, wacht een Gentse verrassing!

Vanaf 6 jaar/ Belfort Gent/1 eur per kind en 8 eur voor het boekje/elke dag doorheen het jaar/10u tot 18u

Meer info: www.belfortgent.be

Comics Station (Antwerpen)

Dit indoor pretpark in het station van Antwerpen is de ideale uitstap voor gezinnen met kinderen van 3 tem 12 jaar. In Comics Station beleef je tal van avonturen met je favoriete striphelden. Ontdek het laboratorium van Professor Barabas en help Suske en Wiske met het oplossen van verschillende opdrachten. Ga op stap met Urbanus in de Doldwaze Tollembeekse Tour of voorkom samen met Lucky Luke de overval op de trein naar Comics City. Hou je van snelheid? Dan is de langste indoor glijbaan ter wereld wel misschien iets voor jou. Ik persoonlijk laat dit liever aan mijn kinderen over… En als extra verrassing vinden er meet and greets met PAW Patrol plaats in de krokusvakantie! Say Cheese Marshall, Sky en Chase.

Vanaf 3 jaar/ Stationshal kant Kievitplein/ tickets online vanaf 19,50 eur/ tijdens de krokusvakantie open van 10u tot 17u30

Meer info: www.comicsstation.be

Verbeke Foundation (Kemzeke)

Deze staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. Het museum voor moderne kunst die zowel kinderen als volwassenen kan fascineren staat op ons to do lijstje voor deze krokusvakantie. Op de site vindt je zowel binnen als buiten kunstwerken uit eigen collectie als ook tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Klinkt saai, maar dat is het zeker niet. Al heel wat gezinnen hebben deze magische plek reeds ontdekt. Wandel door de natuur, ontdek het huis met de honderden ramen, staar op je rug in de Dome naar de wolken of struin door het mulle zand van de Serre. Een oude locomotief, een piramide of een ufo? Je komt het allemaal tegen op dit prachtige domein. Op deze plek worden trouwens ook vaak communiefoto’s genomen. Ik geef het maar mee… misschien moet dit bij jullie ook nog hoognodig gebeuren. De zegswijze van de twee vliegen en die ene klap past hier perfect in het plaatje.

Voor elke leeftijd/ gratis voor kinderen, volwassen betalen 12 eur/ open van donderdag t.e.m. zondag/ van 11u tot 18u

Meer info: www.verbekefoundation.com

De vleugelfabriek (Roeselare)

Voor wie het liever rustiger aan doet tijdens de vakantie, kan terecht in De Vleugelfabriek. Een oud vogelzaadfabriekje dat door Stefanie werd omgetoverd tot een pop-up ‘kafietaria’ en ‘kidsproof hangplek’. Een unieke ontmoetingsplek voor groot en klein, in het West-Vlaamse Roeselare. De Vleugelfabriek is een conceptstore; een winkeltje gecombineerd met een speelruimte en een koffiezaak. Waar je ook kijkt, overal zie je te leuke retrospulletjes en andere vrolijke hebbedingetjes. Kleurrijke gezelligheid noem ik dat. Terwijl de kinderen de speelruimte en binnenkoer op stelten zetten, wordt van ons ouders vooral verwacht dat we gaan relaxen. Kopje koffie, lekker gebakje en wat bijkletsen. Meer moet dat soms niet zijn!

Voor alle leeftijden/ gratis/ elke zondag open, extra open op vrijdag 8 en zaterdag 9 maart tijdens de krokusvakantie

Meer info: www.devleugelfabriek.be

Play Technopolis (Mechelen)

Technopolis is helemaal klaar voor PLAY, de muziektentoonstelling die zorgt voor daverende beats en groovy klanken. Heb jij kinderen die maar niet genoeg krijgen van Tik Tok of die andere (onbegrijpelijke) liedjes op You Tube? Laat hen dan eens uitleven op het discotapijt of de DJ Table als rasechte artiesten. Lach je rot met de ‘Voice Transformers’ of zet je neer in het denkbeeldig bos en luister naar een bijzonder hoorspel in ‘Forest of Sounds’. Laat je kleine Like Mike of mini Dua Lipa hier los en je scoort zeker en vast een heleboel punten. Na een namiddagje kunstjes achter de DJ-tafel, berg je thuis misschien best je vinylplaten op voor die kleine Maestro … scratchen hé mama…

Voor alle leeftijden/ inbegrepen in dagticket (vanaf 12,50 eur online)/ elke dag te bezoeken/ van 9u30 tot 17u

Meer info: www.technopolis.be

Op stap met de eenhoorn ( Abdijsite Herkenrode)

Een ontdekkingsreis doorheen de site op maat van kinderen van 3 t.e.m. 6 jaar. Welke kleuter is er nu niet gefascineerd door het magische dier? Ik heb er alvast hier zo eentje rondlopen (zo’n kleuter, geen eenhoorn natuurlijk). Met kleine opdrachten en magische verhalen loodst de eenhoorn de kinderen doorheen de geschiedenis van de abdij. Onderweg kom je allerlei personages tegen: een ridder, een reiziger, een kok,… En heel misschien vang je wel een glimp op van de eenhoorn… Een sprookjeswereld waar de kinderen nog lang van zullen dromen.

Voor kleuters/ gratis voor de kinderen, volwassenen 7 eur/ elke dinsdag t.em.zondag/ 10u tot 17u

Meer info: www.abdijsiteherkenrode.be

Train World Lego (Schaarbeek)

De legofanaten hebben geluk, in de krokusvakantie zien we de populaire bouwsteentjes overal. Niet alleen op Spinrag maar ook in de bioscoop (hé extra tip!) en Train World! Dit Brussels museum is zonder het kleurrijke speelgoed al een aanrader van jewelste, maar met Lego erbij pak je die kinderen helemaal in.
Train World Lego is een avontuur dat de wereld van de populaire Lego speelgoedtreinen koppelt aan de geschiedenis en toekomst van de spoorwegen. In een spectaculair kader ontdek je 7 unieke, speciaal ontworpen schaalmodellen, probeer je tijdens een te gekke zoektocht het Lego raadsel op te lossen en kun je zelf aan de slag met de bouwsteentjes. Maar laten we vooral niet vergeten de treinen en het station te bewonderen. Nostalgie en techniek maar ook virtual reality… de perfecte afsluiter voor gans het gezin volgens mij!

Voor alle leeftijden/tickets vanaf 9 eur online/Lego in Train World loopt nog t.e.m. 31 maart/ 10u tot 17u

Welke uitstapjes staan er op jullie lijstje? Hebben jullie misschien nog meer leuke tips om te delen?

En laat die vakantie nu maar officieel van start gaan… KNALLEN!

B.