Home Made

Babs leert bakken #1 : brownie met gezouten karamel

brownie met gezouten karamel (babs leert bakken)

Wie mij kent weet dat ik er niet veel van bak in de keuken. Letterlijk dan. Bakken gaat mij niet af, ik bracht nog geen enkele taart of cake tot een goed einde. Zelfs chocolademousse moet ik in de winkel halen omdat hij niet te vreten is. Aan wat ligt het? Ik wijt het aan mijn ongeduld (oven openen om te kijken), gebrek aan precisie (een grammetje meer of minder) of is het gewoon luiheid (want alles moet daarna ook afgewassen worden). Ik bak zo weinig dat mijn dochter spontaan happy birthday begint te zingen als ik iets in de oven steek. En meestal haal ik dan nog taart bij de bakker voor deze gelegenheden. Behalve dus voor de verjaardag S., laat ons zeggen dat we die poging als mislukt gaan beschouwen, want 3/4e van de cake mocht ik een week erna weggooien. En dan kwam hij nog wel uit zo’n Herta-pakje. Zo erg is het dus…

Maar toch blijf ik fervent bakrecepten pinnen en verwateren achter mijn scherm. Likken aan een scherm ziet er zo belachelijk uit, dus heb ik beslist om de angst voor het bakken eens goed aan te pakken. Vanaf nu trek ik dus regelmatig een keukenschort aan en haal ik die keukenrobot uit (ik ben nog steeds te lui om zelf te kloppen) om recepten te testen. Gemakkelijke recepten die ‘niet kunnen mislukken’, lukt het mij om op regelmatige basis een “perfect” dessert op tafel te zetten? Of loopt dit faliekant af? Dus wie zich herkent in mijn verhaal; haal die ingrediënten in huis en begin er aan. We kunnen samen eens goed lachen.

Dit receptje vond ik op een lepeltje lekkers. De top-blog van Annelies met recepten om te watertanden, fantastisch in beeld gebracht en stap voor stap uitgelegd. Ik ben jaloers op haar talent voor food-fotografie, dus verwacht hier zeker hetzelfde niveau niet. Haar instagramfeed is dan ook een pareltje om te volgen. Checken die handel!

Brownie met gezouten karamel

Ingrediënten

 • 120 g bloem
 • snuifje bakpoeder
 • 220 g donkerbruine suiker
 • 2 eieren
 • 120 g (gezouten) karamelpasta of dulce de leche (kant en klaar te koop bij Dille en Kamille of Albert Hein OF zelf te maken met gecondenseerde melk– zie basisbegrippen)
 • 2 tl vanille-extract
 • 150 g gesmolten boter
 • 150 g pure chocolade (callets of in stukken gehakt)
 • 1/2 tl fleur de sel

Basisbegrippen 

Omdat alles begint met de basis. Voor wie er net als ik niks van bakt en het graag wil leren. Of gewoon om op te frissen.

Babs leert bakken bruine suiker

 • Bloem met bakpoeder versus zelfrijzende bloem: zelfrijzende bloem is bloem waar al rijsmiddel (bakpoeder) is aan toegevoegd. Zelfrijzende bloem is minder lang houdbaar dan gewone bloem, zodra de uiterste houdbaarheidsdatum is verstreken verliest het rijsmiddel zijn kracht. Gewone bloem of tarwebloem kunnen we ook gebruiken maar dan voegen we bakpoeder toe. Om klontervorming te voorkomen wordt aangeraden om vloeiende bloem te gebruiken, wil je het nog luchtiger dan kan je per 125 g bloem 1 lepel maïzena toevoegen. Voor de juiste dosis bakpoeder is dit een handig regeltje: 1 pakje bakpoeder voor 500 g bloem.
 • Bruine suiker: bastaardsuiker of cassonade wordt het ook wel genoemd. Het is simpelweg kristalsuiker waar water en karamel werd aan toegevoegd. Afhankelijk van de hoeveelheid karamel bekomen we dan de donkerbruine of lichtbruine variant.
 • Karamelpasta: broodbeleg afkomstig uit Nederland of ook wel Bebogeen genoemd.
 • Dulce de Leche: is een rijke en decadente romige pasta vergelijkbaar met de smaak van karamel. Kant en klaar te koop of heel eenvoudig zelf te maken door een ongeopend blikje gecondenseerde melk, 3 uur en volledig ondergedompeld, in water te laten koken. Je moet er geduld voor hebben en er voor zorgen dat het blikje onder water blijft, maar de smaak achteraf loont de moeite.
 • Chocolade callets: grote druppels chocolade. Gemakkelijk te doseren en snel te smelten in een gewone pan, au bain-marie of in de microgolfoven. Ideaal ook voor verse chocolademelk.
 • Fleur de sel: gastronomisch en natuurlijk zeezout zonder additieven. Het wordt gekenmerkt door haar fijne smaak en zachte textuur en een hoog gehalte aan calcium en magnesium.
 • Tl of theelepel: altijd afgestreken gemeten en tussen 3 à 5 g

Bereidingswijze

dulce de leche met gecondenseerde melk

Maak de Dulce de Leche klaar op bovenstaande wijze, indien je die niet kant en klaar kocht (of vond zoals ik).

Verwarm de oven voor op 160°C (boven- en onderwarmte).

ingrediënten bownie met gezouten karamel

Meng de bloem, bakpoeder, en suiker.

Roer er de eieren, karamel, vanille en boter door tot je een egaal beslag bekomt.

Spatel er de stukjes chocolade door.

Bekleed een bakvorm van 30 op 20 cm met bakpapier.

brownie met geozuten karamel

Giet er het beslag in

Verdeel er de fleur de sel over.

Schuif 40 à 45 min. in de oven tot de randen net gestold zijn (in het midden mag de brownie nog zacht aanvoelen).

bownie met gezouten karamel

Laat afkoelen (in de bakvorm) op een rooster.

Verdeel naar smaak nog wat extra fleur de sel over de brownie als afwerking.

Serveer de brownie met een “toefje” karamel/dulche de leche.

brownie met gezouten karamel (babs leert bakken)

Gelukt of niet?

Eerst zocht ik naar kant en klare karamelpasta, maar die was niet meer te verkrijgen in Delhaize zoals in het originele recept stond en greep ik dus naar Mr. Google om op de oplossing van gecondenseerde melk te stoten. Enerzijds mijn redding, anderzijds betekende dit toch zo’n 3 uur extra in de keuken. Ik kocht 2 blikjes voor het geval de eerste poging niet zou lukken, maar dit bleek geen probleem. Na 3u had ik de perfecte Dulche de Leche.

Het recept was vlot te volgen en er waren niet teveel ingrediënten die ik in huis moest halen. Even twijfelde ik tussen de zelfrijzende bloem of de gewone bloem. Maar ik besloot om geen risico’s te nemen en het recept te volgen en voor de bloem met bakpoeder te gaan. Ik deed er dus een ‘snuifje’ in. Maar dat snuifje bleek niet genoeg, de brownie was te plat. Dus in  het vervolg: meten is weten.

Het beslag was heel snel klaar. Kinderspel en héél lekker om af te likken (vind ik altijd een pluspunt). Perfect gaar op 45 minuten en heel lekker van smaak. Krokant langs buiten, smeuïg binnenin en heerlijk een beetje lauw. Het toefje karamel gaf een extra toets, het zout was niet overdreven, het gaf eerder een extra kick bij elk hapje. En niet onbelangrijk… de kinderen vonden het ook heel lekker. Al moesten we wachten om te eten tot mijn dochter uitgezongen was. En kon ik eens mijn kringloopbordjes uithalen 😉 .

 

Bakken jullie veel of zijn jullie dummies net als ik? Kenden jullie de basisbegrippen al? En kunnen jullie mij eventueel nog originele, gemakkelijke maar vooral lekkere bakprojecten aanraden? 

Babs

Liefs zeg.maar.Babs