Out of office

“Mohow zeg!” #2: Cinema De Keizer (Lichtervelde) neemt je mee in de tijd.

cinema de keizer/ zeg.maar.babs

Ik had jullie hier beloofd dat ik West-Vlaanderen wat meer in the picture ging zetten. We mogen tenslotte fier zijn op onze provincie. De West-vlaanders loopt over van het talent, unieke concepten en verborgen pareltjes. We zien het gewoon zelf niet altijd.  Cinema De Keizer in Lichtervelde is het perfecte voorbeeld van ‘verborgen parel’. Op amper 20 minuten van mijn huis en tot over een week wist ik niet eens van het bestaan af. Een fijne ontdekking voor mij, dat ik enthousiast met jullie wil delen.

Ik kreeg de tip van deze fijne dame, nadat ik klaagde over het gebrek aan plannen in de krokusvakantie. Want 3 koters een week alleen entertainen is niet altijd piece of cake. Ze wist me te vertellen dat dit de ideale plek was om een koude winternamiddag door te brengen met kinderen. En ze kreeg gelijk! We keken onze ogen uit. Zelfs de kinderen waren onder de indruk van de rode fluwelen zetels, het balkon en de sfeer die er hing. Het kriebelde meteen om alles op de gevoelige plaat vast te leggen. Paparazzi mama was weer bezig 😉 maar het was tenslotte voor mij ook vakantie.

Een sfeerbeeld van Cinema De Keizer

Bij het binnenkomen werden we verwelkomd door een man achter een piepklein loket, die zelf nog de kaartjes scheurt, zakjes popcorn uitdeelt en de film op het scherm doet verschijnen.  De film kan pas van start gaan als de man iedereen heeft bediend. Wij kochten een zakje popcorn en flesje cola en liepen de zaal in. Er is keuze tussen een balkon plaatsje of een zetelt recht voor het scherm. De rode fluwelen klapstoelen zitten misschien niet zo comfortabel als in de kinepolis maar dat is bijzaak. De originele plankenvloer kraakt heerlijk terwijl je een plekje uitzoekt en je kunt je vergapen aan het art deco interieur voor de film van begint. De zaal zit nooit afgeladen vol, reserveren hoeft niet en de kinderen hebben genoeg ruimte om de benen eens te strekken tussendoor. De toiletten bevinden zich op de ‘koer’ en zelfs dat hoort er gewoon bij. De oude filmposters op de gang, de glasramen en de lichtbakken. Alles ademt geschiedenis uit.

Meer dan een bioscoop

Voor wie al eens graag de camera in de hand neemt of nog een originele locatie zoekt voor een communie- of huwelijksfotoshoot; de zaal kun je een gewoon een paar uurtjes afhuren om in alle rust de perfecte foto te nemen. De zaal leent zich ook perfect tot recepties of verjaardagsfeestjes. Een filmvoorstelling gecombineerd met een stukje taart of een drankje in de zomertuin; daar kan voor gezorgd worden. Met zo’n locatie scoor je echt big time! En stel je voor dat de dresscode jaren ’20-’30 zou zijn… need I to say more?

Er loopt ook een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van deze bijzondere plek. Je ontdekt het oud woongedeelte, werpt een blik achter de schermen tijdens een rondleiding van technische ruimtes en het goed bewaard archief vol beeld- en audiomateriaal neemt je mee terug in de tijd.

 

Praktisch

Cinema De Keizer is pal in het centrum van Lichtervelde gelegen. Parkingmogelijkheden genoeg. In de vakantie en in het weekend zijn er zowel dag – als avondvoorstellingen. Geen oude films zoals je zou denken maar wel de recentste films. Een bioscoopticketje kost 7 eur voor groot en klein, versnaperingen zijn er ook te krijgen en er is pauze voorzien (altijd handig met kindjes). De ideale uitstap tijdens de vakantie of een romantisch idee voor de maandelijkse date night.

 

Tenslotte

Wij kozen voor de animatiefilm ‘Diep in de zee‘. Voor wie van kwallen en inktvissen houdt een aanrader. Maar voor alle anderen: niet de moeite. Het verhaal is slap, het lijkt verdacht veel op een combinatie van Vaiana en Nemo. De humor zit niet goed en de liedjes zijn niet origineel. De kinderen zelf vonden er ook weinig aan, de rode klapstoelen en WC’s buiten konden op meer aandacht rekenen. Eigenlijk zouden we naar Early Man gaan maar de voorstelling van 13u30 was wat te vroeg. Ondanks de tegenvallende film, vonden we het een fijne uitstap.  Een West-Vlaams pareltje die vanaf nu op ons lijstje voor regenachtige dagen prijkt.

 

Voor meer info en de volledige programmatie: www.cinemadekeizer.be

 

Is dit pareltje ook iets voor jullie? Wat vonden jullie van de film Diep in de zee? Nog West-Vlaamse tips voor de “Mohow zeg!” reeks?