Out of office, photography, through the lens

Dagje Bokrijk: terug in de tijd van Bruegel

Binnenkomen in Bokrijk

Het moet zeker al 25 jaar geleden zijn dat ik nog eens in Bokrijk was. Ik herinner me nog dat de meeste kinderen uit mijn klas liever naar Bobbejaanland waren getrokken op schoolreis, maar ik niet. Ik liep de hele dag te glunderen. De oude huisjes, de natuur, de geschiedenis, de weetjes, … Het was liefde op het eerste zicht. Geschiedenis was niet voor niks mijn favoriete vak op school. En enkele dagen geleden mocht ik Bokrijk herontdekken en de wereld van Bruegel verkennen. Niet met mijn klasgenootjes deze keer, maar wel met mijn gezin. Ik was vooral benieuwd of ik mijn kinderen ook zo zou zien glunderen.

Het mooie Bokrijk

De wereld van Bruegel, spiegel naar vandaag

We besloten om het park te bezoeken aan de hand van het Bruegelparcours. Het parcours is een onderdeel van de interactieve expo “De wereld van Bruegel”, die loopt van 6 april tot 20 oktober 2019. Bokrijk wordt zo eventjes de speelplaats van Bruegel en zijn fascinerende werken uit de 16e eeuw. Zijn schilderijen zijn letterlijk eeuwen oud, maar ook ontzettende actueel. Zo wil Bokrijk met deze expo een spiegel voorzetten, de mens is in de loop der jaren eigenlijk niet veel veranderd. Dansen, eten, spotten klagen,… Stof tot nadenken.

Schilderijen Bruegel in Bokrijk
Bruegelparcours
Oude molen tijdens het Bruegelparcours
Samen het Parcours bewandelen

De Bruegelgame

We besloten om ons te wagen aan de Bruegelgame. Een spel die de bezoeker meeneemt langs de elf haltes van het Bruegelparcours en laat kennis maken met het schilderij “Strijd tussen carnaval en vasten”, één van de bekendste werken van Bruegel. De game is een volledig digitaal zoekspel die sterk doet denken aan Pokémon Go. Dus je kunt wel begrijpen hoe enthousiast de kinderen waren om op zoek te gaan naar de verloren voorwerpen uit het schilderij. We kregen allemaal een armband om en kregen een digitale hoed opgezet. Vreemd zicht zo met een soepketel of bijenkorf op het hoofd. Zo moesten we de steltenloper volgen naar elke halte en een kristal zoeken die we daarna op onze hoed mochten plaatsen. Tussenin werden we uitgedaagd om zoveel mogelijk wafels te vangen, bier te tappen of koekjes te happen. Ik zei toch dat het dikke fun was.

De gekke hoeden van Bruegel
Kristallen zoeken
Fun tijdens de Bruegelgame

Maar Bokrijk is meer dan Bruegel

Tussendoor ontdekten we natuurlijk ook het domein zelf. De molen, de boerderijdieren, de huisjes uit Meulebeke (Zo leuk om onze eigen gemeente tegen te komen), de wondermooie pastorie, de volksspelen in de speelschuur… Onze dag was gewoon te kort om alles te zien en te beleven. We keken onze ogen uit, de kinderen stelden honderden vragen waar we eerlijk gezegd niet altijd het antwoord op wisten. Maar gelukkig konden we vaak terecht bij de mensen van Bokrijk zelf die maar al te graag hun verhaal deden. Zo kwamen we te weten dat de moestuin onderhouden wordt door mensen in de buurt, die voor 10u ’s morgens of na 18u ’s avonds komen tuinieren in ruil voor verse groenten en fruit. Maar de kinderen konden ook zelf de handen uit de mouwen steken tijdens een workshop broodbakken en lederen bandjes maken. Met het engelengeduld van de begeleiders kregen de kinderen een fantastisch souvenir mee naar huis. Je had de lach op hun gezicht moeten zien!

Oude volksspelen Bokrijk
Prachtig domein
De speelschuur
Geitjes
Schaduwspel in Bokrijk
Broodje bakken
Lederen bandje maken
Kippen op een rij

De dag eindigen met de voorstelling ‘Bravo! Meneer Bruegel”

Op het eindpunt van de Bruegelroute, na de laatste halte mochten we plaatsnemen in de tribune voor een voorstelling van Laïka theater der zinnen. We werden getrakteerd op gekke figuren, ongelofelijke verhalen, absurde humor en kleurrijke kostuums. Onder begeleiding van een éénmans orkest gaven de acteurs het beste van zichzelf tijdens de voorstelling ‘Bravo! Meneer Bruegel”. Ook hier was het werk ‘Strijd tussen Carnaval en vasten” het onderwerp en ook hier werd duidelijk hoezeer Bruegel er ‘boenk’ op zat/zit. Voor kinderen één grote carnavalsoptocht, voor ons nogmaals een wijsvinger naar onszelf gericht. Ik zal het einde niet verklappen, maar het was brandend actueel. Wat ik wel wil delen is dat er achteraf nog een stukje paradijskoek en een slokje Kleyn bier te verdienen valt.

Laïka theater der zinnen
Ook de kinderen waren geboeid
Kunstwerk of een hoop stoelen?

Dank U meneer Bruegel!

Dankzij je werken, de hartelijke ontvangst, de wondermooie omgeving en de vriendelijkheid van iedereen werd het voor ons een onvergetelijke dag. Ondanks de regen en de te kleine paraplu konden jullie ons hart verwarmen. En ja, de kinderen die glunderden ook!

Afscheid van Bokrijk

Waren jullie ooit al in Bokrijk? Wat vonden jullie van de het domein? Staat het nog op jullie verlanglijstje?

Zin in meer uitstapjes met kinderen? Misschien is deze of deze iets voor jou.

B.

We werden uitgenodigd om de Bruegelroute te verkennen met het gezin en om met jullie te delen wat wij er van vonden. Ik was vooral nieuwsgierig of ik voor een tweede keer verliefd kon worden op deze plek. Ja dus!