photography, through the lens

Day in the life-reeks: een doodgewone zaterdag

Day in the life zaterdag

Op een doodgewone zaterdag besliste ik om mijn kinderen eens 12 u te volgen met de camera. Eens een day in the life – reportage van mijn eigen gezin. Het klinkt wat gek maar ik vond het boeiend om alles zo eens een dagje vast te leggen als blijvende herinnering. Want er schijnt een dag te komen dat ik met heimwee zal terugdenken aan de tijd dat ze kleiner waren. Waar de drukte en de chaos soms groot was, maar het geluk nog veel groter.

Wat is “day in the life” eigenlijk?

Een day in the life-reportage is niet alleen heel populair op dit moment bij documentaire fotografen, maar ook bij hobby fotografen. Dit wil zeggen dat de fotograaf zogezegd een vlieg op de muur wordt en het leven ondertussen gewoon doorgaat. Geen poses, geen “lach eens naar het vogeltje” of opgezette scènes. Fotografie in zijn puurste vorm eigenlijk. Wat je ziet, is wat er effectief gebeurd is. En ik ben grote fan van deze stijl. Dit is wat ik probeer voor ogen te houden als ik zelf achter de camera sta, als ik mijn eigen kinderen fotografeer. Geen picture perfect, maar spontaniteit. En ik geef toe dat niet elke situatie zich daartoe leent, maar ik merk nu al dat ik vaker teruggrijp naar foto’s waar mijn kinderen in beeld zijn gebracht zoals ze echt zijn. Ze toveren echt een glimlach op mijn gezicht. En net dat is het doel van een day in the life-reportage; herkenbaarheid en herinneringen voor het leven.

Een doodgewone zaterdag in beeld

Zaterdag is lang ontbijten, het huis overhoop halen, boeken ruilen in de bib en de keukenkasten weer aanvullen. We verbouwen nog steeds, dus dit hoort ook bij ons leven in het weekend. Drukke uren in de voormiddag vloeien over naar rustige momentjes in de namiddag. Dé tijd van de week om het zwart van achter de oren te wrijven en om langs te gaan bij familie. Maar op zaterdag halen we vooral wat tijd in. Tijd om samen te eten, tijd om samen te spelen en tijd om te knuffelen. Maar zoals altijd zeggen beelden meer dan woorden…

day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag
Day in the life zaterdag

Heerlijke momenten die jammer genoeg heel snel zouden vervagen omdat het zo “dagelijks” is. Misschien doe ik dit wel meer. Want net als ik al zei, de beelden toveren een glimlach op mijn gezicht en ik word meteen terug gekatapulteerd naar 23/02/2019.

Zou dit iets voor jullie zijn? En hoe ziet jullie doorsnee zaterdag eruit?

Nieuwsgierig naar meer fotoreeksen kijk dan eens hier of hier.

B.