Home Made, Out of office

De herfst in een eierdoos

Wat hou ik van de herfst. De kleuren, de knisperende blaadjes op de grond, de laarsjes, de nazomerzon en de kleuren. Zodra de zon schijnt trekken we de laarsjes aan en kun je ons buiten vinden, genietend van de laatste zonnige dagen. Dat kan in de tuin, de velden of het bos zijn.  En stiekem kan ik ook wel eens genieten van een druilerige dag, zolang die er niet teveel zijn. Samen pannenkoeken bakken en Disneyfilms kijken vanonder het dekentje, lekker dicht bij elkaar. Ik kan wel 1000 dingen bedenken om te doen in de herfst en die deel ik dan ook graag de komende weken. 

 

Naar het bos dankzij pinterest

Toen ik op een druilerige avond weer eens zat te pinnen kwam ik deze eierdoos-herfst-zoektocht tegen. Het leek me heel leuk om dit eens te doen met de kinderen. We gaan vaak naar het bos maar meestal betekent dit rechtstreeks naar het speelplein hollen. Ik kon mij niet herinneren dat we ooit eens echt het bos zijn ingetrokken om te wandelen. Bingo, dacht ik, met dit moest het wel lukken. Terwijl de kinderen naar blaadjes en nootjes zoeken, een frisse neus halen en ten volle genieten van de natuur zonder gezeur.

 

herfstkleuren

 

De eierdozen- herfst-zoektocht

Het principe is heel simpel. Downloaden, uitprinten en alles op een eierdoos kleven. Er zijn meer of 12 prentjes, dus je knipt gewoon uit wat de kinderen zeker kunnen vinden in het bos of je maakt het misschien net iets moeilijker voor oudere kinderen. Omdat mijn kroost nog redelijk jong is gebruikte ik ook de steentjes- takjes- en mosprentjes. In combinatie met enkele soorten blaadjes was de uitdaging net groot genoeg voor mijn 9-jarige. Ik hield het simpel en maakte voor alle drie dezelfde, dan konden ze elkaar eventueel een beetje helpen of een wedstrijdje onder elkaar houden.

 

Een stelletje speurneuzen met een eierdoos onder arm

De kinderen waren er meteen weg mee. Plots was het speelplein niet zo interessant meer. Om ter snelst takken en blaadjes vinden was toch veel toffer? Ferre kon de blaadjes al wat gemakkelijker uit elkaar houden. Hij onderzocht het kleur, de rand en de nerven. Vic die deed gewoon zijn broer na en Zoë die zocht alleen blaadjes en stak meteen haar doos vol. Met een beetje hulp raakten er nog wat nootje en steentjes in haar doos. Maar ze vonden het zeker leuk. Plots keken ze heel anders naar de bomen en wat er op de grond lag. Alles kreeg een naam. Wat ik niet wist, zochten we via google op en zo leerde ik zelf nog iets bij want de lessen over het bos zaten wel erg ver. Klimmen, klauteren, voelen, met blaadjes gooien,… het was een ideale woensdagnamiddagactiviteit voor de kinderen.

 

(klik op de foto’s voor groter formaat)

En?

De dag erna nam Vic zijn doos mee naar school en die staat daar nog altijd. De juf gebruikt de doos ondertussen in haar lessen over de herfst en het bos. Natuurlijk is hij zo fier als een gieter. Ferre’s eierdoos staat zorgvuldig naast zijn bed op de slaapkamer, nu en dan kijkt hij er nog eens in en benoemt hij alles. En Zoë, die vond de eierdoos precies interessanter zonder alle rommel erin, dus kieperde ze het meeste meteen in de vuilbak. You can’t win them all 🙂

 

Gaan jullie graag naar het bos met de kinderen? Lijkt deze zoektocht iets voor jullie? Doen! Laat me zeker eens weten of jullie de activiteit leuk vonden. Veel succes met de speurtocht!

 

Babs

Liefs zeg.maar.Babs