Out of office

De Loirestreek met kinderen. Het kan!

De Loirestreek is geen voor de hand liggende bestemming met kinderen. Wie aan reizen met kleintjes denkt, gaat voor de zon en zee en minder voor het culturele aspect. Net daarin zijn wij een beetje anders. S. en ik hebben een ruime interesse in alles wat mooi is en daarin nemen we graag onze kinderen mee. Of het nu gaat over natuur, architectuur of rijke geschiedenis, het prikkelt ons telkens weer om net dit op te zoeken. En hopelijk erven de kinderen deze grote nieuwsgierigheid naar de wereld met zijn schatten en tronen ze later ook hun kinderen mee naar deze wondermooie plekjes.

IMG_6832

Wat is er nu zo speciaal aan de Val de Loire?

Het cultuurlandschap van de Loirestreek maakt deel uit van het werelderfgoed van de UNESCO. De streek is qua oppervlakte de meest uitgestrekte regio van Frankrijk. Veel Franse koningen, kunstenaars en beroemde schrijvers zijn gevallen voor dit mooie gebied langs de Loire en hebben zich hier gevestigd. Het is ook een paradijs voor fietsers, de véloroute bestaat uit 800km goed onderhouden, veilige routes die lopen van het dorpje Cuffy tot aan Brévin-les-Pins aan de Atlantische oceaan. En de natuur is er prachtig. Er zijn in Val de Loire 3 natuurparken waar rivieren stromen door groene landschappen, moerassen en bossen van de Sologne en grotwoningen die in de rotsen zijn uitgehouwen.

 

Grootse dingen waar kinderen van achterover vallen

Wie de Loirestreek zegt, zegt kastelen. Je kunt er niet omheen, die vindt je overal langs de Loire. Er zijn in totaal 19 renaissance kastelen te bezoeken, de meest indrukwekkende bezochten wij: Château de Chambord. En het was inderdaad heel impressionant. Het is een kwestie van het bezoekje wat in te kleden. Wij brachten verhaaltjes over ridders, feeën en draken om de kinderen gefascineerd te houden. Maar zelfs zonder onze verhalen, keken ze hun ogen uit. Het uitzicht vanop de torens, de enorme trappen, de prachtige schilderijen en de sprookjesachtige tuinen, zijn gewoonweg prachtig. We vonden ook de weg naar de paardenstallen en de ridderspelen, welk kind houdt daar nu niet van?

IMG_6412IMG_6386IMG_6406IMG_6414

 

In Blois wonen er draken, misschien wisten jullie dat niet? Elk half uur kun je ze bewonderen op de gevel van “La maison de Magie“, een huis waarin het allemaal rond goochelaars, toverkunst en illusie draait. Soms een beetje schrikken, vaak lachwekkend maar meestal onbegrijpelijk. Ideaal om met de kinderen te doen. Terwijl de kinderen reikhalzend uitkijken naar de draken die tevoorschijn komen, kun je rustig een terrasje doen. Win-win.

IMG_6637

 

Maar anders is Blois zelf ook een bezoekje waard, het stadhuis heeft een botanische tuin waar je je ogen uitkijkt. Je vindt er een speeltuin, de kinderen kunnen er met leuke fietsjes rijden en het uitzicht op de stad is indrukwekkend. Een oase van rust in een toeristische stad. Het is er ideaal om te picknicken.

IMG_6597IMG_6592IMG_6726IMG_6585

 

En natuurlijk mogen we de vele trappen van Blois niet vergeten. De mooiste zijn zonder twijfel de trappen “Denis Papin”. Dit zijn trappen die zo bestickerd zijn, dat ze net een reusachtige waterval lijken. Ik hoorde mijn kinderen niet klagen om die honderden trappen omhoog te klimmen. Eenmaal bovenaan kun je ze belonen met een ritje op de draaimolen en een ijsje. Als dat nu niet goed uitkomt.

IMG_6631IMG_6577

 

 

De majestieuze Loire daar kun je al zeker niet naast kijken. De oevers zijn niet omgebouwd tot plages zoals ze bij ons zouden doen. Je raakt eigenlijk niet zomaar aan het water. De oevers zijn vaak dichtbegroeid en het water is te diep. Je kan wel mooie wandelingen maken langs de oevers en in Chaumont-sur-Loire vonden we toch een plaatsje waar we konden pootje baden. Met de voetjes tussen de visjes en genieten van het uitzicht.

IMG_6930IMG_6833IMG_6688

 

We traden ook een dag in de voetsporen van Leonardo da Vinci. De kunstenaar en uitvinder verloor zijn hart aan Amboise, hij bewoonde er het Clos Lucé tot aan zijn dood. Het kasteel en het park errond is nu opengesteld voor publiek. In het park staan gigantische machines die gebaseerd zijn op zijn schetsen: een tank, een helikopter, zweefbrug, stoomboot, schroef van Archimedes en een waaiervormig kanon. De kinderen worden uitgenodigd om te experimenteren in een prachtig decor. Ik wijd er binnenkort een blogpost over want het is echt de moeite.

IMG_6853IMG_6835

 

Kleine, fijne dingen om te ontdekken

Zo ver je kon kijken zag je wijngaarden. Hier vindt je de beroemde wijnen zoals de Saumur, Chinon, Muscadet, Layon,.. De wijnboeren vertellen je graag hun verhalen, in de wijngaard zelf, of in een wijnkelder, maar ook in musea en de Maisons des Vins

IMG_6426

 

Maar wat mij deed smelten waren de zomerse zonnebloemvelden. Ik werd er toch even stil van.

IMG_6811

 

Of het nu om grote of kleine diertjes gaat, in de Loirestreek zit je zeker goed. Naast het dierenpark in Beauval en het Grand Aquarium de Tourraine, was het ook mogelijk om ponyritjes te maken aan de oevers van de Loire of tussen de velden. Maar wat vooral mijn kinderen fascineerde waren de kleine dieren. De salamanders, de krekels, sprinkhanen of visjes. Samen met de kinderen vissen of krekels vangen was voor hen een unieke ervaring. Nu het was vooral S. die daarin het voortouw nam, ik keek voornamelijk de kat uit de boom.

IMG_6932IMG_6885

 

 

Als Belgen zijn we bourgondiërs in hart en nieren, in de Loirestreek kom je dan ook zeker aan je trekken. Het is er vaak niet duur om te eten. Wij lunchten meestal op verplaatsing, van een broodje, een slaatje tot 3-gangen menu. Bij elke toeristische trekpleister zijn er tal van eetmogelijkheden. Kindermenu’s zijn geen probleem en vaak kregen ze er nog een ijsje bovenop. Natuurlijk mag een martktbezoek niet ontbreken, zoals wij deden in Tours, waar je gewoon aan een kraampje eten kunt bestellen. Of waar je de typisch Franse salami en kaas vindt voor bij de aperitief ’s avonds.

IMG_6887IMG_6643

Zou ik het aanraden?

We hadden de eerste 4 dagen geen geluk met het weer, waardoor we nogal wat van ons to do-lijstje moesten schrappen. Blois verkenden we maar liefst 3 keer voor we alles gezien hadden maar ook omdat de kinderen maar geen genoeg kregen van de draken. Wat mij vooral zal bijblijven is de natuur en de kinderen die op ontdekking gingen. Experimenteren, onderzoeken, ogen de kost geven,… dat was het mooiste aan onze reis. Voor ons werkt het, voor anderen misschien niet. Ben je een zonneklopper, dan is het niks voor jou. Maar geniet je net als wij van bovenstaande grote en kleine dingen, dan zou ik zeggen; doen! Het is slechts 500 km rijden en je waant je in een sprookjeswereld tussen de kastelen en de zonnebloemen.

IMG_6423

 

IMG_6938.JPG

 

Zou het iets voor jou zijn? Welke streek raden jullie ons nog aan? Of misschien deden jullie al eens de Loirestreek? Wat vonden jullie ervan?

 

Babs

 

Bron: http://nl.france.fr/nl/a-decouvrir/rendez-vous-in-de-loirestreek, https://www.valdeloire-france.nl/eropuit/wijngaarden-en-wijnen-van-de-loirestreek Wikipedia en tripadvisor.