photography, through the lens

Fotoreeks: het sneewt! (en de 50 mm lens getest)

Een paar weken geleden werd ons kleine landje bedolven onder een pakje sneeuw. Een hel voor iedereen die erdoor moet op de één of andere manier, maar het paradijs voor de kinderen. En we mochten van geluk spreken dat de meeste sneeuw viel op een woensdag, dus extra veel tijd om te ravotten en sneeuwmannen te maken. En dus ook om foto’s te nemen in mijn geval.

50 mm lens

Met nijn verjaardag als excuus, deed ik mijzelf een nieuwe lens cadeau. Een 50 mm lens. Dit is een lens met een vast brandpunt of ook wel primelens genaamd. Dit wil zeggen, dat er niet in- en uitgezoomd kan worden tijdens het fotograferen. Of eigenlijk wel, maar dan niet met het apparaat maar met je voeten. Vooruit en achteruit lopen geblazen, altijd goed voor de conditie. Misschien klinkt dit voor jullie eerder als een nadeel, maar ik kan je verzekeren dat de nifty fifty heel wat voordelen biedt.

  • Hij is heel veelzijdig. Kan gebruikt worden voor portretfotografie, productfotografie, alledaagse plaatjes, reisfotografie… je hoeft amper nog van lens te wisselen.
  • Hij is compact en licht, dus handig om mee te nemen op uitstap.
  • De achtergrond is prachtig onscherp. Gedaan met al die onnodige details op de achtergrond waardoor je begint te croppen. Of op te ruimen 😉 Maar je kan natuurlijk ook de details fotograferen. Wat je verkiest.
  • Handig bij weinig licht. Ik kocht de lens in de winter en dat is de reden. Ik wou de mogelijkheid hebben om op donkere dagen toch scherpe foto’s te kunnen nemen. Overboord met de ruis dus (ruis zijn precies stipjes die je begint te zien op donkere foto’s als je van dichtbij kijkt).
  • De lens is zeker niet heel duur in aankoop. Als je voor de standaard 50 mm/f1.8 gaat, dan kost je dit rond de 200 eur. Kies je voor de 50 mm/f1.4 die nog lichtgevoeliger is en nog mooiere onscherpe achtergrond geeft, dan reken je daar nog zo’n 100 à 200 eur bij. Maar 50mm/f1.8 is zeker een hele goede start.
  • Als nadeel kan ik uit ervaring benoemen dat in huis fotograferen niet altijd evident is. Portretten tot aan de schouders of middel zijn geen probleem, daar is de lens zelfs ideaal voor. Maar wil je bv. je kinderen helemaal op de foto dan moet je soms te ver achteruit en bots je tegen een muur of meubelstuk, waardoor het dan toch niet lukt. Maar laat dit je zeker niet tegenhouden. Details in portretten zijn vaak net zo mooi.

Wil je meer weten over al die technische kanten van het fotograferen of heb je vragen rond de benamingen enz. Stel ze gerust. Of willen jullie dat ik daar ineens een blogpost aan wijd? Shoot!

De winter door mijn lens

De eerste sneeuw van dit jaar was voor mij de ideale gelegenheid om mijn kinderen en het landschap te fotograferen. En om die nieuwe lens te testen natuurlijk. Was hij wel zo veelzijdig als ze beweren en wat met de ruis? Het werd weg en weer rennen, maar het resultaat is fantastisch. Scherper dan mijn zoomlens en een veel mooiere (blurry) achtergrond waar nodig. Yes, ik ben fan!

En nu mag de lente vooral beginnen!

B.

Dit betreft geen samenwerking. Ik kocht een Canon 50mm/f1.4 en die kostte me ongeveer 300 eur.