editing, photography

Hoe ik mijn foto’s bewerk voor ik ze op Instagram plaats (voor 90% van de tijd toch)

Fotos bewerken instagram

Sinds ik lid ben geworden van de Instagram -community, ben ik er enorm van gaan houden. De eindeloze inspiratie die ik er opdoe en de vele vriendschappen die er ontstaan, zorgen ervoor dat het er heel fijn vertoeven is. Maar de basis van Instagram blijft natuurlijk foto’s posten. En dat doe ik dus. Een paar keer per week, gooi ik plaatjes online. Maar wat ik doe voor ik die plaatjes post, dat kunnen jullie hier nu zien. No secrets.

Fotobewerking, waarom toch?

Het klinkt voor sommigen onder jullie wat vreemd, maar foto’s worden nu eenmaal bewerkt. Op Instagram (dan mag het nogal over the top zijn), maar ook door fotografen. Soms gaat het maar over subtiele veranderingen, zoals de belichting of het verminderen van schaduwen. Let wel, nabewerking maakt niet van een slechte foto, opeens een goede. Nee, nabewerking zet de handtekening van de fotograaf op de foto. Het representeert zijn stijl. Maar zorgt er vooral voor dat wat hij fotografeert, tot zijn recht komt op het plaatje. Zoals jij op je huwelijksdag. Of je kind op vakantie. Want ja, iedereen kan het. 

Mijn manier van werken op smartphone

Het heeft toch een eindje geduurd voor ik mijn eigen stijl ontdekte en kon uitvissen welke bewerkingen nodig waren zodat mijn foto’s ook deze stijl zouden gaan uitstralen. In het begin bewerkte ik mijn foto’s niet, ik wist ook niet hoe ik het moest doen. Maar naarmate ik meer foto’s begon te plaatsen wou ik toch meer eenheid tussen mijn foto’s creëren en bewerkte ik deze met wat Instagram mij aanbood. Filters. De ene keer dit, en de andere keer een andere. Maar dat werkte dus totaal niet. Het werd een allegaartje en oogde niet mooi. Dus ging ik op zoek naar leuke apps om me te helpen. 

VSCO bleek mij goed te liggen en dankzij 1 filter (HB1), kregen mijn foto’s dezelfde look. Na wat experimenteren met de extra bewerkingen zoals; contrast, belichting en temperatuur, creëerde ik voor 90% van mijn foto’s, die ik op sociale media plaats, een eigen manier van werken. 

  • Fotograferen met live-functie op mijn Iphone (Geen idee of dit bestaat bij andere merken, misschien kunnen jullie mij hierover feedback geven?)
  • De beste hoofdfoto kiezen in bewerken
  • Indien ik mijn foto nam met mijn fototoestel dan importeer ik de foto via wifi naar mijn smartphone 
  • Importeren naar VSCO
  • Filter HB1 toepassen
  • Met extra bewerkingen nog aanpassen waar nodig 
  • Opslaan en exporteren naar fotoalbum 
  • Posten op Instagram

Een filmpje om alles duidelijk te maken

Jullie hebben de primeur. Mijn eerste filmpje ever. Ik ben niet van plan om You Tube te veroveren, maar zo kunnen jullie het beste mee volgen. 

En voor die andere 10%?

Daar ben ik nu volop mee aan het experimenteren. Dat is vaak Lightroom Mobile of Snapseed. Ik stap over naar de voorgenoemde apps als er bijvoorbeeld iets moet weggewerkt worden op de foto of als de belichting in een specifiek deel van de foto wat aanpassing kan gebruiken. En dan kan dat niet met VSCO. Maar ik zal wel altijd het bewerken eindigen met de HB1 filter op VSCO, no matter what. Wat foto’s voor sociale media betreft dan toch.

Voor de foto’s op de blog of mijn persoonlijke collectie, ga ik natuurlijk anders te werk. Dan mag het allemaal wat natuurlijker. Maar dat is voor een andere keer. 

B.