Lifestyle, mishmash, Personal

Hoe we onze zomervakantie overleefden

eerste schooldag

Elk jaar opnieuw denk ik “Volgend jaar gaan we dat anders aanpakken.” En elk jaar opnieuw moeten er toch weer nieuwe hindernissen genomen worden. Maar ook deze keer haalden we heelhuids de finish en kijk we hebben net de kinderen zonder kleerscheuren naar school gebracht. Dat kan maar 1 ding betekenen, we did it again!

Goed bezig moeder!

 • We vertrokken in het begin van de vakantie op reis. Voorheen planden we onze reis altijd rond de 21e, maar deze keer hadden we meer vrijheid en besloten we om eens vroeger af te reizen. Al heb ik wel wat getwijfeld voordien. Wat als ik dan zou gaan denken “Oh, neen het is al gedaan!” Maar niet dus. Ik zag het eerder als een voordeel; we hadden plots nog al die weken voor ons om weekendjes te plannen en uitstapjes te doen. Andere jaren zou ik nu nog bezig geweest zijn met het opmaken van to do-lijstjes voor onze reis. De stress was er af.
 • De dagen van de kinderen volplannen de week voor vertrek. Een les die ik geleerd had vorig jaar. Valiezen maken, boodschappen doen en to do-lijstjes afwerken met 3 kinderen in huis is onbegonnen werk. “Oeh mama wat is dat? Een zaklamp? Mag ik er mee spelen?”, “Ik wil dat kleedje nu aan!”, “Mamaaaaa, Vic morstte limonade in de caravan!”… Dit dus. 
 • Kamperen. Gewoon omdat ik dan geen poot hoef uit te steken. De oerman in het lief komt dan naar boven. Vuurtje maken, vissen, tent opzetten en afbreken, biertje uit de fles (met schroefdop), … like it. Ik dacht dat ik hem zelfs de was heb zien ophangen tussen de bomen. Of had ik toen last van de hitte? 
 • Onze autoreis was ook een behoorlijk succes. ’s Avonds vertrekken met 3 oververmoeide kinderen na de match tegen Brazilië. Onderweg nog opgebeld worden door Studio Brussel voor een interviewke en na 100 km al drie slapende kinderen op de achterbank mogen aanschouwen. Ergens rond 9u in de morgen sloegen we al onze tenten op. Ik bedoel, hij sloeg onze tenten op. Ik ging op verkenning naar het zwembad 😉
 • Op reis onze volgende reis plannen. Ik weet het. Ik weet het. Maar een mens moet toch ergens naar uitkijken hé. Kroatië dus. Hij koos. Je kunt er goed vissen… 
 • Een weekendje weg plannen vlak na de reis. Om te ontwennen. En omdat ik dan de caravan niet hoefde te ledigen. De was was al gedaan op de camping. Nog extra moederpunten.
 • Boekentas kiezen online. Mijn kinderen mogen om de twee jaar een nieuwe boekentas kiezen, dit jaar was het de beurt aan Vic. Ik maakte online bij Kids With Flair een shortlist van merkjes die ik degelijk vind (2 jaar is lang in boekentassen-jaren) en daaruit mocht hij dan een keuze maken.  Geen afleiding van speelgoed of Paw Patrol-rugzakken in de winkel en geen moeder die de wanhoop nabij was. We kozen trouwens voor het nieuwe merk JP, het jongere broertje van Jeune Premier. Minder klassiek, wat goedkoper en geïnspireerd op de jaren ’80. Heel coole collectie! Woorden van Vic. Raketten zijn trouwens echt wel cool ook, ideaal om te showen de eerste dag dat je naar het eerste leerjaar gaat. 
 • De laatste week van de vakantie volplannen voor de kinderen. Ik moet ergens in mei geweten hebben, dat ik dan wat ademruimte zou nodig hebben. Maar ook dat ze zich zouden beginnen vervelen. Het weer was wat minder en hun speelgoed niet meer interessant. Wat een opluchting dat er dan een sportkamp stond ingepland. Eindelijk kon het huis ook nog eens grondig schoongemaakt worden. Volgens mij heb ik de drie grootste vervuilers van de planeet zelf gecreërd. 
 • Afsluiten met een filmpje in de cinema. Waar je je tussen de kinderen gaat nestelen, zodat ze geen ruzie kunnen maken. En geef ze wat popcorn en dan ben je ook weer 2 u op het gemak. Behalve als er geen pauze is en ze moeten plassen. We zagen trouwens Janneman Robinson & Poeh. We leerden weer een wijze les. Ten eerste pluchen beesten kunnen wel praten en ten tweede “Van niks doen, komt altijd iets leuks” Prachtige filosfie, op mijn lijf geschreven. 
 • We kochten een fietskar. Laten we daarbij vergeten dat onze kinderen ondertussen de leeftijd hebben om zelf te fietsen, maar wat is dat gemakkelijk!
 • Jane The Virgin op Netflix. Ze was de kers op de taart deze zomer. Niks fijner dan zwangere maagden, intriges en onmogelijke keuzes dichtbij de ventilator. 
 • Als je de wanhoop nabij bent, spreek je eens af met andere even wanhopige moeders. Moeders die evenveel of zelfs meer kinderen hebben dan jijzelf. Plots kun je heel wat beter relativeren. Nog eens bedankt aan Lies en Evy om mij te laten inzien dat kinderen overal zand eten of zagen voor ijsjes 😉
eerste schooldag knuffel

Euh…goed geprobeerd

 • Geef geen chocomelk aan een kind die wagenziek wordt. En zeker niet bij temperaturen van 35 graden en meer. 
 • Zwembad opblazen… gat. Gelukkig nog een zwembad. Herbeginnen… gat. Zwembad kopen. Weer opblazen. Ze spelen er welgeteld 1 keer in. Ze mogen het volgend jaar zelf doen. Het zwembad staat er trouwens nog. Ter decoratie.
 • Vergeet de buggy niet voor je op reis vertrekt. Of beter gezegd; luister niet naar je lief als hij zegt dat we dat niet nodig hebben. “Ze moeten maar stappen!” Niet dus…
 • Kinderen kunnen chocolade verstoppen in een auto. Ook als het bijna 40 graden is.
 • Volgend jaar plaats ik een slot op de kleerkast van Zoë. Ik denk dat ze zich gemiddeld 6 keer per dag ging omkleden. Gewoon omdat ze er zin in had. Allures.
 • Vergewis je van de drukte van de Brusselse binnenstad voordat je beslist om eens Manneke Pis op te zoeken met heel uw menage. Ik was er persoonlijk getuige van hoe mijn man bijna een hartinfarct kreeg of mij iets kon aandoen in de auto. Zal ergens tussenin liggen. 
 • Ik bezorg mijn man graag iets in de auto blijkbaar. Ik moest plechtig beloven om geen “Ik wil nog een vierde kind”-grapje meer uit te halen als hij aan het rijden is. Oeps. Maar het blijft gewoon super grappig.
 • Als je je kinderen laat kiezen welke film ze willen meepikken in de cinema, zorg er dan voor dat je niet te laat komt. Plots werd de keuze wel erg beperkt. “Mama, Winnie de Poeh das wel voor baby’s hé!”
 • Winkelen en kinderen. Er is al veel onderzoek naar gedaan, het is wetenschappelijk bewezen dat die 2 niet samengaan. Toch tart ik elke keer weer het lot. Bewijs: witte choco en Frozen worst in huis. Die ze achteraf gezien toch niet zo graag lusten. Damn you!
 • Een dikke dank u wel aan de bibliothecaris die mijn boeken tot in de eeuwigheid moet verlengen. Omdat ik nog geen tijd had om te lezen, of omdat ik ze … euh… misschien kwijt ben…?
 • Laat geen geld achter in de bankautomaat. Dan sta je daar aan het kippenkraam op de markt. “Euh, ik wist nu toch echt wel zeker dat ik geld bij had. Ik ben nog naar de bank gereden…” SHIT… Komt goed, ik moet gewoon 1 maand wachten op mijn geld. ’t Is ver naar Brussel blijkbaar.
 • Onderschat niet meer de tijd dat je nodig hebt om op maandag 3/9 je kinderen te voederen en aan te kleden. Nee, mijn haar was niet gekamd vanmorgen. En aub, vergeet nooit meer om foto’s te nemen van de kinderen op hun eerste schooldag. Wat moet ik nu in dat album plakken op het vakje “Foto van de eerste schooldag”? Misschien dat ik straks een foto neem van een slapend kind aan tafel met een witte chocoboterham in de hand…

Geniet van die eerste heerlijke lange avond iedereen! I know I will 🙂 En lees ondertussen ook eens over de lessen die Madame Octopus leerde tijdens de vakantie. Great minds think alike 😉

B.

(Geen reclame, enkel enthousiasme. Er is geen sprake van een eventuele samenwerking. Al zou dat altijd wel mogen natuurlijk ;-))