Out of office

Hoe wij onze weekends doorbrengen

Een tijdje geleden schreef ik deze gastblog voor Liesellove. Haar vraag was; vertel eens hoe jullie een weekend doorbrengen met de kinderen. Of we veel uitstapjes deden of net niet? En werd er rekening gehouden met een budget? Hadden we ook de gouden tip voor andere ouders? Ik zette mij achter mijn computer en probeerde zo goed mogelijk op al deze vragen te beantwoorden.

Samen met onze drie kinderen vormen Serge en ik een gezinnetje van vijf. Ferre (8) is de oudste en een heel rustige kind, hij verkiest vaak de Ipad of televisie boven het spelen. Vic is vier, maakt graag zijn handen vuil en is altijd te vinden voor een baknamiddag. En onze jongste spruit is Zoë-Jane, met haar 2 jaar heel levendig en heeft als hobby klimmen en springen. 3 kinderen een weekend lang zoet houden is hier vaak een echte uitdaging.

Dat we in de verbouwingen zitten en ik als nachtverpleegkundige 1 weekend op 2 werk zorgt vaak voor weinig “weekend gevoel” maar we proberen er wel altijd het beste uit te halen.

 

Als ik moet werken ziet ons weekend er als volgt uit

• Ik kom thuis als mijn gezin opstaat. Ik help nog even met boterhammen smeren en duik dan vlug mijn bed in. De kinderen weten dat het dan wat stiller moet omdat mama slaapt. En soms zou Vic nog eens mijn kamer binnensluipen omdat hij mij mist en kruipt dan dicht tegen mij aan.
• S. tracht de kinderen zo goed mogelijk bezig te houden door met ze te gaan zwemmen of in de tuin te werken. En ja als er ergens een feestje is, dan gaan ze met papa alleen.
• De verbouwingen gebeuren tussendoor. De kinderen helpen mee of mijn vriend wacht tot ik wakker ben om te beginnen.
• Als ik opsta houden we het meestal rustig, spelen in de tuin, boodschappen doen, samen een film kijken of bakken,…
• We sluiten het weekend af met frietjes van de frituur op zondag.

laarzen

Mijn vrij weekend ziet er zo uit

• Op zaterdag gebeuren de praktische zaken. Terwijl papa verder verbouwt, hou ik me bezig met de kinderen. Samen naar de bibliotheek, een nieuw recept uitproberen of naar de bioscoop.
• Op zondag staat alles dan in teken van ons gezin. We ontbijten uitgebreid en dan trekken we erop uit. Meestal eten we onderweg iets (vaak is dat Mc Donalds of zo) voor we op onze bestemming aankomen. Dit was een voornemen van ons beiden om dit jaar meer familie-uitstapjes te doen en het lukt tot nu toe vrij aardig.
• Op zondagavond staat er dan een uitgebreid badmoment gepland en gaan de kinderen vroeg slapen.
• Wij ontspannen dan met zijn tweetjes languit voor de TV als de kinderen in bed zitten. Netflix of een mooie film. Samen TV kijken doen we anders zelden, we zijn weinig samen thuis ’s avonds en dus is die zondagavond dubbel en dik genieten.

 

bibliotheek

Samen naar de bib

 

En waar gaan we dan naartoe?

Onze uitstapjes op zondag zijn meestal budget-vriendelijk. Met 3 kinderen kan het namelijk nogal snel oplopen. We nemen daarom vaak een vieruurtje of wat drankjes van thuis mee en ik bekijk al thuis eens hoeveel de inkom bedraagt. In plopsaland of zo zul je ons dus niet vaak vinden. We kiezen vaak iets leerrijks of ergens waar een leuke sfeer hangt. We beslissen zonder de kinderen waar we naartoe gaan en wachten vaak tot op de dag zelf om te vertellen wat de plannen zijn. Als de regen roet in het eten gooit kunnen we zorgen voor een back-up plan zonder dat de kinderen het merken. De laatste uitstapjes waren: het circus, technopolis, de tuin van Kina (natuurkundigmuseum op kindermaat), de waanzinnige boomhut-expo en de Gentse feesten. Maar dieren scoren ook altijd goed hier, zoals het dolfinarium in Brugge of de kinderboerderij. In de zomer nemen we al eens de fiets en gaan we samen bij ons in de buurt fietsen. We wonen op het platteland en dus veilig voor de kinderen die nog niet zoveel fietservaring hebben. We rijden dan tot aan de boerderij van opa en oma, die een hoeveterras “herenthoeve” in Meulebeke uitbaten in de zomer. We sluiten dan samen het weekend af met een ijsje of een pannenkoek (en een aperitiefje voor ons). Het is altijd uitkijken naar die gezellige zomeravonden bij oma en opa op het terras.
Op mijn verlanglijstje staan nog de Holy Foodmarket in Gent, dierenpark De Zonnegloed in Vleteren en het openluchtmuseum De Verbeke Foundation.

 

Zen-weekend tip

Mijn gouden tip voor een “zen” weekend : zorg altijd voor back-up plan. Regen, vermoeidheid of ziekte kunnen gauw roet in het eten gooien en dan is een waardig alternatief een goede bliksemafleider. Daarom houden we het meestal op “een verrassing” als de kinderen vragen wat we zullen doen op zondag.

Bergelen

Picknick in het Domein van Bergelen

 

Geniet van jullie weekend,

Babs

Liefs zeg.maar.Babs