Out of office

Als je kinderen “nieuwsgierig” worden, neem ze dan eens mee naar “k zag 2 beren”.

'k zag 2 beren tentoonstelling

 

Voor Maison Slash trok ik onlangs met mijn kids naar de tentoonstelling rond seksualiteit in het huis van Kina te Gent.

Ons gezinnetje werd uitgebreid met een zusje, de poes kreeg onlangs kleintjes en de vragen van onze twee jongens begonnen te komen. “Waarom heb ik geen baby in de buik?”, “Ik heb een piemel en zus niet, mist ze dan een stukje?”, “Waarom krijgen mama’s borsten?”,… Al menig keer stond ik met mijn mond vol tanden en probeerde ik een onsamenhangend antwoord te verzinnen op deze pientere vragen.  Om onze badkamergesprekken wat verder op gang te brengen troonde ik mijn kroost mee naar een bere-leuke tentoonstelling over seksualiteit in het Huis van Kina te Gent.

 

De tentoonstelling is opgebouwd in 2 delen; voor kleuters (3 tot 6 jaar) en schoolkinderen (6 tot 12 jaar). In het fuchsia-roze decor wordt je ondergedompeld in de ‘geheimen’ van seksualiteit op kindermaat. Wat gebeurt er nu echt achter die badkamer- en slaapkamerdeur?

 

Kleuters

 

Het deel voor kleuters is opgebouwd in 3 thema’s:

 

·        Lichamelijkheid: Hoe ziet mijn lichaam er uit zonder kleren aan? Wat zijn de verschillen tussen jongens en meisjes?  Hoe verandert mijn lichaam als ik groei?

 

·        Voortplanting: Waar komen baby’s vandaan? Hoe groeien baby’s in mama’s buik? Hoe worden we geboren?

 

·        Relaties: Hoe voel ik mij? Wat mag er/niet? Ik heb een mama en papa en jij?

 

Onze kleuter van vier vond alles heel “normaal”. Terwijl kleine zus in de poppenhoek speelde, was hij heerlijk honderduit aan het vertellen over “kindjes krijgen”. Hij gaf me persoonlijk een rondleiding en woorden als piemel en vagina werden niet uit de weg gegaan, we zochten samen uit wat het verschil was tussen “vies” en “netjes” door kledij te sorteren en we stelden gezinsfoto’s samen met 2 papa’s of een mama/papa alleen. Hij bekeek hoe een baby precies in mama’s  buik past en we brachten mama en baby poes weer samen. Dit is als ouder de ideale gelegenheid om gespreksonderwerpen die niet voor hand liggen met een kleuter te bespreken aan de hand van prachtige borden in originele doe-hoekjes.

 

Kinderen

 

Het deel voor kinderen is opgebouwd in 5 thema’s:

 

·        Lichamelijkheid: puberteit en de lichamelijke veranderingen

 

·        Voortplanting en anticonceptie: menstruatie, anticonceptie en voortplanting

 

·        Seksualteit: van tongzoenen tot vrijen

 

·        Relaties: vriendschap, verliefdheid, liefde, relatie- en gezinsvormen

 

·        Weerbaarheid: stellen van eigen grenzen, respecteren van de grenzen van anderen

 

Mijn zoon van 8 en zijn neefje van 9 ontdekten de tentoonstelling met het schaamrood op de wangen. Ze vonden het vervelend als ik meekeek of vragen stelde, dus liet ik hen alles op eigen tempo ontdekken. De flipperkast met de menstruatiecyclus trok meteen hun aandacht, ze hadden een blind-date in de hartenkoets en zochten samen uit wat mag/niet mag van Magda. Ze hadden het samen over verliefdheid, tongzoenen en ja ook seks. Aan de hand van voel -en kijkdozen, kleurrijke prenten en leerrijke filmpjes werden alle onderwerpen bespreekbaar. Ik zag ze langzaamaan ontdooien en zo werd het taboe wat doorbroken. Voor de oudste vormde deze tentoonstelling de ideale basis voor een rustig bloemetjes en bijtjes-gesprek tussen mama en zoon.

 

Voor alle nieuwsgierige kinderen en hun ouders die geen zinnig antwoord kunnen verzinnen op hun onverwachte vragen, is dit een absolute aanrader! En nog een kleine tip; doe geen dikke trui aan want het is er letterlijk en figuurlijk HEET…

k zag 2 beren

 

 

 

 

 Babs