Out of office

10 kidsproof uitstapjes voor tijdens de paasvakantie 2019

De krokusvakantie is nog maar net voorbij of de paasvakantie 2019 is daar al. Voor we ons druk beginnen te maken over het weer, (we wonen in België we kunnen nog van alles verwachten) moeten we er er vooral voor zorgen dat onze kinderen tijdens die lange vakantie niet vergroeid raken met hun Ipad. Van TikTok naar Fortnite, ik weet er alles van. En gezelschapsspelletjes spelen met kinderen, is ook niet zonder risico. Uno spelen is precies een langgerekte thriller hier. “Wie begint er eerst te wenen als ik UNO roep?”. Dus om dergelijke situaties te vermijden, maakte ik een lijstje op met tal van activiteiten. Kidsproof uitstapjes voor kinderen die graag op ontdekking gaan en voor ouders die hopen op slapende kinderen op de achterbank. Hoera voor K3-loze autoritjes!

Kinderfestival in de stad

Spekken (Gent)

Tijdens het kindertheaterfestival in de Tinnenpot kunnen kinderen een week lang genieten van voorstellingen op hun maat gebracht. Twee keer per dag geven poppen, acteurs of muzikanten het beste van zichzelf en net voor of na elke voorstelling kunnen de kinderen knutselen à volonté. Succes om je kroost terug mee naar huis te krijgen …

Maandag 15/4 tem vrijdag 19/4 / Tinnenpot Gent / 10 eur / van 3 tot 8 jaar

Meer info:
http://www.uitbureau.be/kindertheaterfestival-spekken

Hopla! (Brussel)

Het circus is in de stad! In onze hoofdstad dan nog wel. Hopla! strijkt elke dag neer in een andere wijk van Brussel en wil zo bruggen bouwen tussen het circus en de stad, de circusartiesten en de burgers, de circuskunsten en hun publiek. Kunstenaars uit alle windstreken brengen voorstellingen binnen en buiten of onder de circustent. En rondom dit hele gebeuren zijn er natuurlijk ook tal van activiteiten voor de aapjes uit je eigen circus.

Maandag 15/4 tem zondag 21/4 / o.a. Noordwijk, Marollen, Laken-centrum, hartje van de stad,… / alle leetijden / gratis

Meer info:
https://www.brussel.be/hopla

Springtij (Oostende)

Het kindercultuurfestival Springtij is er weer! Dit betekent een paasvakantie lang theater, workshops, doe-expo’s, leuke shows, strandsporten of paaseieren rapen in de gezonde zeelucht. Win-win! Maar er valt zelfs zo veel te beleven dat het wat een zoektocht kan worden. Daarom pikte ik er voor jullie de leukste uit.

 • De bus met benen van hetpaleis & tuning people: Een lijnbus werd omgetoverd tot mobiel theater en gaat op reis door Oostende. Liggend kijk je naar het plafond van hetpaleis-bus, waar hun reis voorbij rolt.
 • Surfen & coast expedition: Tijdens de paasvakantie biedt Inside-outside VZW verschillende strandsporten aan: discogolf frisbee, kubb, kite,.. En bij mooi weer kunnen kinderen ook surfen. Beach boys and beach girls, this one’s for you!
 • Efteling aan zee: Droom weg tijdens dit sprookjesmusical in het Kursaal Oostende en ontdek samen met Sterre en opa de sprookjesbibliotheek. Maar er zijn nog meer verborgen plekjes waar Sterre wel nieuwsgierig naar is. Voor iedereen die van sprookjes houdt…

Van 6 april tem 22 april / Oostende / gratis of betalend / voor alle leeftijden

Meer info: www.springtij-oostende.be

Virtual Reality in Ten duinen 1490 (Koksijde)

Ga terug in de tijd dankzij virtual reality. Eens je de VR- bril in Ten Duinen op hebt, lijkt het alsof je echt belandt in 1490 met een teletijdsmachine. Laat je omver blazen door de architectuur van de kerk, of de prachtige versierde handschriften waar je zelf door kan bladeren. Ook buiten op de site valt er van alles te beleven. Dankzij een app en een Google Cardboardbril waar je smartphone in past, ga je zelf op ontdekkingstocht buiten de muren van de abdij. Een abdijmuseum bezoeken was nog nooit zo avontuurlijk!

Elke dag open, behalve op maandag / weekdagen: 10u – 18u, weekend en feestdagen: 14u – 18u / een familieticket voor het hele VR gebeuren is 15€ + 3 €/bril

Meer info: www.tenduinen.be

Bloemenpracht bewonderen (Halle-Ronse-Oudenaarde)

Iedereen denkt spontaan aan het Hallerbos en zijn prachtige boshyacinten als ik het heb over bloementapijten bewonderen. Maar wist je dat er nog meer plekjes zijn waar je op zijn minst evenveel bloemen, en aanzienlijk minder toeristen kan vinden? Laten we dit lijstje vooral tussen ons houden…

 • Het muziekbos in Ronse
 • Het Koppenbergbos in Oudenaarde
 • Het Brakelbos in Ronse

Aventure Parc (Wavre)

Ik kan nu al zeggen dat dit niet voor mij is, maar misschien zijn jullie ietwat avontuurlijker dan ik. Dit avonturenpark aan de rand van Brussel is zowel voor groot als klein. Zelfs kinderen vanaf 4 jaar kunnen hun eigen parcours volgen. Veilig vastgemaakt vertoef je hoog (of minder hoog) tussen de bomen om samen te klimmen, duikelen, glijden en te springen. En voor de echte durfal is er de fly-line die je doorheen het bos loodst op 12 m (!) hoogte. Ik weet nu al wie de foto’s zal nemen…

Elke dag open tijdens de paasvakantie / Wavre / van 10u tot 18u30 / vanaf 10€ voor de allerkleinsten tot 29€ voor volwassenen (2€ voor angsthazen)

Meer info: www.aventureparc.be

Week van de provinciedomeinen (over heel vlaanderen)

Drieënvijftig provinciedomeinen telt ons land. Een bezoek aan een recreatiedomein staat garant voor een dagje zalig wandelen, fietsen, de natuur beleven, picknicken, bootje varen of spelen in avontuurlijke speeltuinen. Vaak zijn er ook (openlucht)zwem- en sportmogelijkheden en een kinderboerderij. En de dag sluit je uiteraard af op een terrasje.

Ik som voor jullie even de leukste activiteiten op:

 • Gavers Harelbeke: Je Wildste Westen-dag (toegang tot 6 avonturensites voor 5€ pp), varen met de fluisterboot, Gaversafari (met fuiken, schepnetten, vlindernetten op safari), avondkano
 • Vrijbroekpark Mechelen: Mandala maken
 • Gavers Geraardsbergen: boogschieten, kindershow Studio Gekko, muurklimmen
 • De Ster Sint- Niklaas: rondleiding kinderboerderij
 • Bulskampveld Beernem: Ei, wie ben jij? (Van wie is welk ei?)
 • Palingbeek Ieper: Haasje rep je (paaseierenzoektocht)
 • Puyenbroeck Wachtebeke: Verhalendag, hoogtouwenparcours
 • Huizingen: Springplezier, huifkarrentocht
 • Rivierenhof Deurne: Hooikasteel

Neem zeker hier een kijkje voor meer activiteiten:
https://www.uitmetvlieg.be/uittip/week-van-de-provinciedomeinen

Schattentocht (Sint Truiden)

Op zoek naar de schat in het prachtige kasteel van Nieuwenhoven. Iets voor echte speurneuzen of prinsessen in spé. Aan de hand van een schatkaart vertrek je voor een speurtocht langs het voelsprietenpad op het kasteeldomein. De speurtocht brengt je langs het bos, vijvers en de alpaca’s terwijl je op eigen tempo allerlei opdrachten uitvoert.. Breng je die tot een goed eind, dan kom je de geheime locatie van de verborgen schat te weten. En die ligt in het kasteel op jullie te wachten.

BistroCafé Kasteel / 6,5€ voor schatkaart en boekje / van 6 tot 12 jaar / alle dagen op behalve op maandag tot eind oktober / 1,5 km en toegankelijk voor kinderwagens

Meer info:
http://www.kasteelnieuwenhoven.be/nieuws/schattenzoektocht-voor-kinderen-2/

Hangtime (Oostende)

Dit moet wel de coolste binnenspeeltuin van België zijn! Waar anders kun je kiezen tussen de zones: “jump”, “hang”, “fly” en “play”? Terwijl de kinderen zich uitleven in het trampolinepark en de foampits, schommelen aan de hangmatten of op ontdekking gaan in de ongewone speelruimte, kunnen ouders genieten in de “hang out”. Geen kartonnen frietjes daar, alleen the good stuff. Denk : heerlijke koffie, zelfgemaakte limonades en gezonde snacks. Of misschien waag je je samen met de kinderen wel eens aan Fly Yoga. Ik vermoed dat we allemaal wat meditatie kunnen gebruiken tijdens die twee weken durende vakantie.

Reservatie noodzakelijk / Oostende / elke dag open in de vakanties / op woe-do-vrij tijdens schoolweken / 10u – 12u / onder 6 jaar/ 6€ voor kleuters ///12u-18u/ boven 6 jaar/ 9 € grotere kinderen

Meer info: www.hangtime.be

Cinema voor iedereen

Keuze genoeg deze vakantie. Terwijl ik het aanbod wat flauw vond in de krokusvakantie, doet de filmindustrie deze keer een heuse inhaalbeweging. Maar liefst 3 films staan hier op het verlanglijstje van de kinderen. Het lot (mijn lot vooral) moet nog bepalen welke film het uiteindelijk wordt.

 • Dumbo: Tim Burton verfilmde de iconische Disneyklassieker over het vliegende olifantje. Ik ben benieuwd of ik het deze keer wel droog zal kunnen houden.
 • Corgi: Het hondje Rex zet Buckingham Palace én het leven van konining Elisabeth op stelten. De papa’s mogen mee voor de stem van An Lemmens.
 • De Fabeltjeskrant. De grote dierenbos-spelen: Meneer De Uil, neemt je in zijn geheel eigen stijl mee naar het Grote Dierenbos. De dieren zijn weer heel wat van plan, maar het grootste nieuwtje is toch wel de jaarlijkse Grote Dierenbos-spelen. Welk team gaat uiteindelijk met de overwinning lopen? Begin alvast te oefenen om de intro mee te zingen en verbaas je kroost met je talent. “Hallo meneer de uil…”

Pin it!

Altijd handig voor later of om te delen.

De lijst werd wat langer of verwacht, maar er was dan ook zoveel om uit te kiezen. Omdat er een paar activiteiten het lijstje van de paasvakantie 2019 niet haalden, plan ik binnenkort een “lente”-editie in. Heb je tips voor de lijst, dan mag je mij die altijd laten weten.

Veel plezier en als ik 1 tip mag geven… verstop de paaseieren niet TE goed, anders heb je een probleem tijdens de zomer.

B.