Home Made, Out of office

Van pompoen tot lama’s: de kinderboerderij “den Ast”

pompoenmonsters uitsnijden

Wat hou ik van de herfst. De kleuren, de knisperende blaadjes op de grond, de laarsjes, de nazomerzon en de smaak van pompoen. Zodra de zon schijnt trekken we de laarsjes aan en kun je ons buiten vinden, genietend van de laatste zonnige dagen. Dat kan in de tuin, de velden of het bos zijn.  En stiekem kan ik ook wel eens genieten van een druilerige dag, zolang die er niet teveel zijn. Samen pannenkoeken bakken en Disneyfilms kijken vanonder het dekentje, lekker dicht bij elkaar. Ik kan wel 1000 dingen bedenken om te doen in de herfst en die deel ik dan ook graag de komende weken. 

 

Traditie

Stralend nazomerweer, een vrije dag en pompoentijd. Dit betekent voor Vic maar 1 ding… op zoek gaan naar de perfecte pompoen voor Halloween. Dit wordt hier langzamerhand traditie; de mannen maken monsters terwijl ik verse pompoensoep maak. En ik moet eerlijk zijn, ik kijk er stiekem ook altijd naar uit. We doen heel vaak elk ons eigen ding, maar pompoentijd is voor ons allen samen. Heerlijk tafereel elke keer weer…

 

Kinderboerderij “den Ast”

Reeds enkele jaren zijn wij trouwe bezoeker van deze kinderboerderij in het West-Vlaamse Lichtervelde. Het is de ideale plaats om in de herfstvakantie te bezoeken. Rustig gelegen, kraaknet en speels. Het domein is gratis te betreden en de kinderen zijn elke keer weer in hun nopjes. Je vindt er dieren (uiteraard), een speeltuin met picknicktafels en een taverne (met ijsjes!). Jackpot? Ik dacht het wel!

 

Op kindermaat

Welk kind droomt er nu niet van om een tractor te besturen? Op deze kinderboerderij kunnen ze op een echte klauteren en rond sjeezen op mini-versies. En dat is het plekje waar ik onze mini-landbouwer Vic altijd kan vinden. Enkel een ijsje kan hem van gedachten doen veranderen. Zoë die moet ik meestal ergens op het speelplein zoeken. De tunnels of het klimrek, het maakt haar niet uit zolang het maar voor mij “super gevaarlijk” lijkt en ze mij zo de stuipen op het lijf jaagt met haar geklauter en plotse verdwijningen.

Maar de echte artiesten zijn natuurlijk de dieren! Wij vinden vooral de reuze varkens fascinerend om naar te kijken, ongelooflijk dat deze beesten zich nog kunnen voortbewegen… “SSST mama slaap” zei Zoë toen we deze aan het bewonderen waren. Wel, ik zag precies de gelijkenis niet 🙂 Wat ze vooral leuk vinden, is dat ze bijna overal tussen dieren mogen komen. Konijntjes aaien en tegen ezels praten. Daar kan geen IPad tegenop.

 

De perfecte pompoen

Maar zoals ik zei waren we ondertussen ook op zoek naar de perfecte pompoen. In “den Ast” is er keuze in overvloed en de prijs valt goed mee. Dus moest de grote pompoen-expert Vic zijn keuze maken. Hij wou elke pompoen eens opheffen, draaien, betasten om een wel afgewogen keuze te maken. Terwijl ik stond wortel te schieten koos hij er uiteindelijk twee uit. Perfect in zijn ogen, maar uiteindelijk te zwaar. Raad eens wie die twee kolossen onelegant naar de auto mocht dragen? Yep, ik heb er bijna een verrekking aan overgehouden. En ik ben zeker dat de mensen op het speelplein eens goed gelachen hebben ook als ik ze liet vallen.

 

 

En nu het monster

Terwijl ik in de pompoensoep stond te roeren, waren S. en Vic druk in de weer met het monstergezicht. Vic gaf duidelijke richtlijnen aan en S. hanteerde het mes. Omgekeerd zou dom zijn natuurlijk. Maar toch gebeurde het onvermijdelijke; onoplettend sneed S. wat te ver in de pompoen. Ik verwachtte me al op een kleine crisis maar dit bleek niet het geval te zijn. Voor Vic was het monster perfect. En dat is wat uiteindelijk telt!

 

 

Alle info over “kinderboerderij den Ast” kun je hier vinden.

 

Iets voor jullie in de vakantie? Hebben jullie ook herfsttradities? Welke plannen hebben jullie nog tijdens deze vakantie?

 

Geniet van de herfstvakantie, de kinderen en maak er een griezelige Halloween van!

Babs

Liefs zeg.maar.Babs