Out of office

Uit op zondag #1: Kunst met kinderen

huis van kina/ zeg.maar.babs

Musea en kinderen. Is dit wel een goede combinatie? In musea hoor je toch stil en voorzichtig te zijn. Mijn kinderen zijn nu net het tegenovergestelde; lawaaierig en ontdekkers (mét handen dus). En toch kan het. Vandaag de dag bieden veel musea een rondleiding aan op kinderniveau of zelfs op kleuterniveau, zo proberen ze meer gezinnen naar hen toe te lokken. Met allerhande doe-boekjes, interactieve rondleidingen of speurtochten, hopen ze zo de interesse van kinderen te wekken en hen te laten kennis maken met kunst, cultuur en wetenschap. En met succes! Steeds meer gezinnen trekken op zondag naar het museum met hun kroost om samen van een rustige namiddag te genieten. Ideaal op een koude dag. Ik maakte voor jullie een lijstje van 5 musea of tentoonstellingen op die je vandaag  nog kunt bezoeken met je gezin, zonder dat je je hoeft zorgen te maken of dit wel zal lukken zonder brokken.

 

Een zoektocht voor het ganse gezin in S.M.A.K. (Gent)

Aan de hand van een ‘zoektochtenboekje’ kunnen kinderen samen met hun ouders opdrachten uitvoeren doorheen de verschillende tentoonstellingen in het Stedelijk Museum Voor Hedendaagse Kunst. Zo komen jullie meer te weten over de kunstwerken. Maar dat is niet alles, de kinderen kunnen ook punten en commentaar geven in een kunstrapport. Welk kunstwerk geef jij 10 op 10 en welke tips zou je geven aan de kunstenaars? De leukste rapporten krijgen een plaatsje op Facebook of de website. Juf of meester voor 1 dag. Als dat niet leuk is. De zoektocht kunt u op hun website downloaden.

Prijs: Gratis tot 18 jaar, vanaf 6 euro <18 jaar

Openingsuren: 9 u 30 tot 17u 30 (di-vrij), 10 u tot 18u (za-zo)

www.smak.be

 

Doe-expo Grote kunst voor kleine kenners (Fort Napoleon, Oostende)

Deze expo is gebaseerd op het kinderboek van Thaïs Vanderheyden. Tijdens de doe-expo kan je kind kennismaken met beroemde kunstwerken. De acteur Warre Borgmans loodst je door de geschiedenis van de schilderkunst en dankzij een handig doe-boekje kun je op speurtocht gaan. Er is namelijk een schilderij gestolen en jullie moeten dat mysterie oplossen. Aan de hand van de vele aanwijzingen doorheen het fort en jullie hulp zal dat schilderij snel terecht zijn.

Tenstoonstelling loopt nog tot 15 april 2018.

Prijs: 8 eur

Openingsuren: 13u tot 17u (woe), 10u tot 17u (za-zo), 10u – 17u (alle dagen paasvakantie)

https://www.visitoostende.be/nl/grote-kunst-voor-kleine-kenners

 

Op stap met Emma en Emmiel: museumspel voor kleuters (MIAT Gent)

Doorheen het Museum voor Industrie, Arbeid en Textiel kunnen kleuters samen met Emma en Emmiel ontdekken hoe mensen vroeger werkten en leefden. Met welk speelgoed speelden kinderen? Hoe zag hun huis eruit? Welke werktuigen gebruikten ze? En welke kleren trokken ze ’s morgens aan? Ze mogen kijken, voelen en doen. Een uitstapje op maat van je 3 tot 6-jarige. De ideale namiddaguitstap voor kleine nieuwsgierige bengels.

Prijs: 6 eur

Openingsuren:9u tot 17u (ma-di-do-vrij) 10tot 18u (za-zo)

http://www.miat.gent.be/nl/activiteiten/museumspelen/museumspel-voor-kleuters-op-stap-met-emma-en-emiel

 

Speurtochten in het huis van Kina (Gent)

Met een koffertje vol foto’s en potloden trekken kinderen door het museum en ontdekken zo de verschillende tentoonstellingen. Ervaar zelf eens hoe het is om een aardbeving te voelen, hoe ziet het menselijk lichaam er vanbinnen uit en kom oog in oog te staan met een dinosaurus. De tentoonstelling ‘k zag twee beren beantwoordt dan weer de vraag “Waar komen kindjes vandaan” op kleuter- en lagere schoolniveau. Wij bezochten het huis eerder al en ik kan het zeker aanraden. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Prijs: 0,5 eur

Openingsuren: 9u tot 17u (ma-vrij) 14u00 tot 17u30 (za-zo)

http://wereldvankinahuis.doosg-001.openminds.be/piepen-en-kijken-alle-hoekjes

 

Museumspel S.O.S. Zeemonsters (Nationaal Visserijmuseum (Oostduinkerke)

Een spel ontworpen in samenwerking met de theatermakers van Studio Orka, voor kinderen vanaf 6 jaar.

Een zeevaarder moet uit de handen van 7 zeemonsters gered worden. Zijn kompas en navigatiesysteem zijn stuk. Jullie moeten de kapitein terug aan wal helpen door middel van een zeekaart en een flinke portie moed. Zorg ervoor dat de zeevaarder weer veilig thuis raakt en ontdek zo op spelenderwijs het museum.

Prijs: 2 eur bovenop de toegangsprijs

Openingsuren: 10 u tot 18 u (di-vrij), 14u tot 18u (za en zo)

https://www.navigomuseum.be/nl/sos-zeemonsters-museumspel-voor-de-hele-familie

 

Zondag meer uittips?

 

Fijne zondag!

Babs

Liefs zeg.maar.Babs

 

 

#40dagenbloggen blogpost 17/40, skipdagen 2/6