Out of office

Uit op zondag #2: West-Vlaamse pareltjes om te onthaasten

Domein Bergelen/zegmaarBabs

Zondag. De dag bij uitstek om er eens op uit te trekken met het gezin. Maar geef toe vaak zijn die uitjes niet goedkoop. Wij hebben 3 kinderen en we wachten vaak nerveus af hoeveel we aan de kassa moeten betalen. Een dagje Plopsaland of de Zoo van Antwerpen betekent algauw een flinke hap uit ons gezinsbudget. Dus zoeken we vaak goedkopere alternatieven in de streek. West-Vlaanderen heeft zo’n mooie plekjes dat we het gewoon vaak niet verder hoeven te zoeken. Waarom 2 uur rijden als we het hier om de hoek nog niet hebben gezien. Deze week neem ik jullie dus mee doorheen West-Vlaanderen. 5 plekjes waar ik graag naartoe trek met de kinderen (of die nog op ons lijstje staan), plekjes die daarenboven wondermooi zijn ook.

 

Het Zwin in Knokke – Heist

bron afbeelding: www.myknokke-heist.be

Het natuurpark waar de vogels de hoofdrol spelen en de natuur er heel uitzonderlijk mooi is. Met zijn slikken en schorren die 2 keer per dag onderwater lopen, is dit een zeldzaam stukje natuur hier in West-Europa. De vlakte is begroeid met zoutverdragende planten zoals de lamsoor en als je geluk hebt kun je de zoutkristallen zien schitteren in de zon. Het Zwin noemt zichzelf ook de “internationale luchthaven voor de vogels” omdat het een continu komen en gaan is van trekvogels. Vogels die een tussenstop houden tijdens hun trektocht naar het zuiden of terug naar het noorden. Je kunt er ooievaars, aalscholvers of tureluurs spotten vanuit de observatietoren en zelfs een huttenparcours doen. Het huttenparcours leid je via talrijke belevingspunten of hutjes, zoals de vertelhut, labohut of de kijkhut, doorheen het Zwin.  Zo dicht bij de natuur kwam je nog nooit.

 

De vestingen in Ieper

vestingen ieper/ zegmaarBabs

bron afbeelding: www.toerismeieper.be

De vestingen omringen Ieper al sinds de Middeleeuwen. Door de eeuwen heen werden de stadsmuren vaak onder vuur genomen en zelfs gedeeltelijk gesloopt, maar kregen een volledige restauratie. De vestingen zijn omringd door water en verankerd door groen. Dit is de perfecte locatie om even op adem te komen en je batterijen op te laden. Je wandelt door de “verdronken weide” , een prachtig gebied die veel vogels aantrekt en komt langs de Rijselpoort, de oudste bewaarde stadspoort. Langs de vestingsroute staan infoborden die vertellen over de geschiedenis van de wallen, over de groei van de stad en de vele planten en dieren die leven op de muren. Er valt zoveel te ontdekken rond de stad, het is rustig én veilig voor de kinderen. We beleven er altijd een aangename zondagmiddag als we naar Ieper trekken. Met hun fietsje kunnen de kinderen wat voor ons op verkenning gaan, zonder dat we ons zorgen hoeven te maken. En als ze wat groter worden, dan nemen we er eens de ceremonie aan de Menenpoort bij. Om 20u even stilstaan bij het verleden. Het moet echt indrukwekkend zijn.

 

Provenciaal domein Bergelen in Gullegem

Domein Bergelen/zegmaarBabs

Een prachtig domein vol verborgen plekjes tussen de wilgentakken, avontuurlijke speelterreinen voor kinderen en kleine paadjes die je naar het water leiden. Rond het meer kun je vogels spotten, wandelen en hengelen. De kinderen kunnen hun hart ophalen in het speelbos en op de verschillende nieuwe speelpleintjes. Er zijn zoveel prachtige plekjes op het domein, dus pak die picknickmand maar mee. Voor de minder avontuurlijke mensen onder jullie is er natuurlijk ook een cafetaria met een speelpleintje bij. Een pannenkoek of ijsje kan er altijd wel bij. Je kunt er zeker een namiddag lang wandelen, maar dat hoeft helemaal niet. Volg de kinderen en ‘verdwaal’ in dit prachtige domein. Slapende kinderen op de terugweg verzekerd.

 

Damme

Damme/ zeg maar Babs

bron afbeelding: www.tripadvisor.com

In de schaduw van Brugge ligt Damme. Damme het boekendorp, de stad van Tijl Uilenspiegel, waar de tijd lijkt stil te staan. Het polderlandschap en de authentieke, historische stadskern ademen rust uit. Onthaasten is hier een levenswijze. Damme is niet voor niets DE boekenstad sinds 1997. Elke tweede zondag van de maand vindt in Damme een themaboekenmarkt plaats. Maar ook op andere dagen kan je hier altijd terecht in de vele pittoreske boekenwinkeltjes om te snuisteren naar dat ene literaire pareltje. Fietsen langs schilderachtige Damse vaart, rondslenteren in de stadskern en de Haringmarkt, voorbij de stadshoeve en het kasteel en de Onze-Lieve-Vrouwepoort. Voor de romantische zielen onder ons, maar vooral ook voor wie wil genieten en even ontstressen.

 

Kemmelberg en omgeving

Kemmelberg/ zeg.maar.babs

bron afbeelding: www.hln.be

Het op één na hoogste punt in Vlaanderen is een trekpleister voor wielertoeristen, maar je kunt er ook hele mooie wandelingen maken.  Het landschap is er heel heuvelachtig en biedt oneindige vergezichten. Er zijn twee belangrijke oorlogsmonumenten te bezichtigen; de “Engel” en het Franse massagraf. In de dorspkern van Kemmel vindt je verschillende eethuisjes en ook een heus doolhof. Probeer zeker ook eens het stoofvlees in Het Labyrint, het is om je vingers bij af te likken. Een aanrader op een mooie, lentedag is de wandeling via het gemeentelijke domein De Warande tot aan de voet van de heuvelrug. Langs veldwegen stap je verder naar de Monteberg om daarna terug naar de top van de Kemmelberg te klimmen. Boven wacht een uniek panorama. Op de terugweg wandel je langs de beboste flanken van de heuvelkam. Wees er wel op tijd bij op zondagmorgen, want soms is parkeren wel een probleem. Vooral als het wielerseizoen terug van start is gegaan.

 

Geniet van jullie zondag!

Babs

Liefs zeg.maar.Babs

 

 

 

#40dagenbloggen, blogpost 24/40, skipdagen 2/6