Out of office

Parc Léonardo da Vinci; cultuur op kindermaat in de Loirevallei.

Tijdens onze reis in de Loirevallei traden we in de voetsporen van de kunstenaar, uitvinder en technicus Léonardo da Vinci. Dit leidde ons naar een domein met een heus kasteel en prachtig park. Château Clos Lucé ligt in het pittoreske dorpje Amboise aan de oevers van de Amasse, een zijriviertje van de Loire. 

Ik kreeg deze tip van een collega en wist eigenlijk niet wat ik er van moest verwachten. Zou het wel iets voor de kinderen zijn? Maar wat we ontdekten, overtrof elke verwachting. Dit is DE tip voor wie graag met de kinderen de natuur intrekt en van cultuur houdt.

Maar eerst even dit…

Leonardo-da-Vinci-Vitruvian-Man

Sorry voor dit stukje geschiedenis, maar ik moet dit doen… Op uitnodiging van de Franse koning (Frans I) nam de toenmalige 64-jarige da Vinci er in 1516 zijn intrek het kasteel ‘Le Clos Lucé’. Hij zou er blijven tot aan zijn dood 3 jaar later. De koning benoemde Léonardo tot “eerste schilder, architect en ingenieur van de koning”. Hij stelt het kasteel tot zijn beschikking, krijgt een prinselijke toelage en financiert zijn kunstwerken; in ruil hiervoor wil hij enkel conversaties mogen bijwonen, een plezier dat hem bijna dagelijks gegund wordt.

De kunstenaar brengt hier in alle tevredenheid zijn laatste 3 levensjaren door, terwijl hij schildert en aan al zijn andere passies werkt. Hij werkt als o.a. ingenieur en architect en organiseert fantastische feesten voor het hof.

Schilderen raakt meer en meer op de achtergrond en de legende vertelt dat hij op zijn sterfbed huilde omdat “hij de Schepper en de mensheid had beledigd doordat hij niet aan zijn kunst had gewerkt zoals hij had moeten doen”. En gelukkig voor ons want naast de Mona Lisa laat deze genie een schat aan kennis achter in de vorm van tekeningen en teksten.

Château Clos Lucé

7 - kopie

Dit imposante kasteel is zeker de moeite waard om te bezoeken. Volledig historisch getrouw gerestaureerd en ingericht, kun je je een beeld vormen van hoe men toen in de hoogste kringen leefde en woonde.

Zo kun je slaapkamer van Léonardo ontdekken, waar hij zijn testament opmaakte en uren door het raam kon kijken. Ook het schildersatelier (waar hij onder andere werkte aan zijn beroemdste schilderij “Mona Lisa”), de bibliotheek en zijn werkkabinet zijn te bezichtigen. Wisten jullie dat Léonardo vegetariër was, hij had een privé kokkin die hij op koude winteravonden graag gezelschap hield bij het haardvuur in de keuken. In de kelder zijn de maquettezalen. Deze zalen zijn volledig gewijd aan de uitvindingen van de ingenieur. Er staan 40 fantastische machines tentoongesteld die hun tijd 5 eeuwen vooruit waren.

Heel impressionant allemaal. Ook de kinderen keken hun ogen uit. Ondanks dat ze nog nooit van de man gehoord hadden, waren ze enorm gefascineerd omdat alles zo in detail te zien was. Je loopt zo de middeleeuwen binnen.

 

 

Parc Léonardo da Vinci

Dit deel van het bezoek was mijn persoonlijke favoriet

Wat veel mensen niet weten is dat Léo gefascineerd was door de natuur. Alles wat hij ooit bedacht heeft hij te danken aan het nauwkeurig observeren van die prachtige natuur. In het park volg je de inspiratiebronnen van de kunstenaar, van natuurlijke verschijnselen tot en met zijn uitvindingen.

 

IMG_6871

De mechanica van het leven

IMG_6872

Doeken over de schoonheid van het lichaam.

 

Je loopt er langs 20 reuzenmaquettes die de kinderen zelf kunnen hanteren, enorme doeken tussen de bomen met zijn tekeningen en schilderijen op en audiozuilen waar je kunt luisteren naar de verhalen de wetenschapper en een leerling van hem.

Natuurlijk waren de kinderen heel enthousiast over de reuzenmaquettes. Ze konden er op los experimenteren met een ronde tank, raderboot, waaiervormig kanon, een vliegende schroef, een tredmolen en de putzwengel. De kinderen moesten ervoor zorgen dat de reuzenmachines gingen werken.

IMG_6865

vliegmachine

IMG_6835

helikopter

IMG_6844

ronde tank

IMG_6849

schroefpomp

IMG_6855

raderboot

Naast de maquettes kun je inheemse planten en vogels bewonderen, terwijl je wandelt door het moerasrijke natuurgebied. Er zijn uit rotsen opwellende bronnen, grote eikenhouten dubbele bruggen en een kruidentuin.

IMG_6853

Aanlegsteiger met Léonardo-bootjes

IMG_6894

plantentuin

IMG_6893

natuurlijke bron

Het speelpleintje waar je kunt picknicken was ook een schot in de roos. Vooral de reuzenschommel had veel succes. De kans om met heel het gezin op 1 schommel te zitten krijg je natuurlijk niet elke dag.

 

IMG_6858

reuzenschommel

Nog zo’n bezienswaardigheid is de duiventil. Een vierkant gebouw van buitenaf, maar vanbinnen 8-hoekig. Het bevat 1000 nissen voor duivenparen en het heeft een prachtig kleurenpalet.

IMG_6880

 

En ergens diep in het park, verscholen achter een watermolen, kun je voetjes onder tafel schuiven voor een lekkere en niet zo dure maaltijd in een prachtig decor van ‘la Tabla du Moulin’. Terwijl het water naast je klettert en de tandraderen draaiden zagen we een prachtige pauw terwijl we gewoon aan tafel zaten. Ik denk dat de kinderen nog nooit ze graag aan tafel bleven zitten. Of het kon misschien ook aan de heerlijke ijsjes liggen.

IMG_6856

tandrader

IMG_6887

la table du moulin

IMG_6889

Léo de pauw

IMG_6890

en zelfs een een eigen biertje

 

Ben je ooit eens in de buurt? Gewoon doen!

 

Iets voor jullie en de kinderen? 

Babs