Out of office, photography, through the lens

Parijs op één winterse dag

Wie Parijs zegt, denkt aan een heerlijk romantisch weekendje met het lief. Terrasje doen op Montmartre, flaneren langs de Seine, hijgend de Eiffeltoren beklimmen of een boottochtje op de Seine,… Een romantisch weekendje die eerlijk gezegd best duur kan uitvallen. Dus wat als je een beperkt budget hebt, maar één dagje vrij kunt nemen op het werk en de winter reeds goed voelbaar is?  Dan ga je toch gewoon voor 1 dagje. Een tussendoortje kerstsfeer opsnuiven en monumenten  spotten net voor de eindejaarsgekte begint. 

Klinkt dit te gek voor woorden? Nee hoor, want op een doordeweekse maandag stapte ik samen met 2 vriendinnen de Thalys richting de lichtstad op. Warm ingeduffeld, camera in de hand en met vooral veel zin in het tripje. Net na een woelig weekend vol manifestaties van de Gele Hesjes trokken we met een bang hartje naar Parijs, iedereen raadde het ons af maar we lieten het op ons afkomen. We gingen wel zien… En wat we zagen was het meer dan waard. “Winter Wonderland Paris”. De gele hesjes hadden plaats gemaakt voor duizenden toeristen en selfie babes. En wij liepen daar ergens tussen, zo op een doodgewone maandag. Hoe zalig is dat!

Bonjour Paris!

Het spreekt voor zich dat je op 1 dag tijd niet alles kunt bezichtigen wat Parijs te bieden heeft. Daarom vertrokken we goed voorbereid naar de Franse hoofdstad (waarvoor dank Eveline!). Zo hadden we al op voorhand beslist wat we zeker niet wilden missen, de metrolijnen hadden we bestudeerd en we wisten hoeveel tijd we moesten inrekenen om van punt A naar punt B te wandelen. Als je niet veel tijd voor handen hebt, is een dagschema echt noodzakelijk. 

En speciaal voor jullie deel ik met plezier ons schema van die dag. Een schema van 28007 stappen of 18 km, enkele metroritjes maar vooral de moeite waard om eens te doen.

1 dag in Parijs doe je zo

 • We namen de Thalys in Brussel Zuid tot Parijs Gard du Nord. Wij waren er rond 9u30. Voor zo’n 70 euro reis je al heen en terug.
 • Met de metro naar Galeries Lafayette. Naar de 7e verdieping om de skyline van Parijs te bewonderen. Binnenin kun je de prachtige Art Deco stijl van het gebouw ontdekken en je blind staren op de over-the-top kerstversiering. Ook de etalages aan de buitenkant zijn de moeite, elk venster is precies een cadeautje om uit te pakken. Niet te missen!
 • 20 minuten verder op de Place de la Concorde staat een reuzenrad. Aan de voet van het rad kun je wandelen door de Jardins des Tuileries die voor de gelegenheid zijn omgetoverd tot een sprookjesachtige kerstmarkt. Stop er zeker eens voor een coupke champagne en een broodje raclette. Rond de vijver heb je trouwens een prachtig zicht op de Eiffeltoren
 • Van hieruit wandel je richting het Louvre en baan je je een weg tussen de selfie-jeugd. Vergeet de obligatoire vinger-op-het-puntje-van-de-piramide-foto, neem eerder een foto van het gebouw en zijn reflectie in het water. Wandel zeker ook eens op het plein met de zwart/witte zuilen voor het koninklijk paleis
 • Daarna trek je te voet naar Galeries Vivienne om nog wat meer kerstsfeer op te snuiven. Jammer genoeg waren er toen net werken aan de gang in het gebouw, maar als je door de stellingen heen kijkt, zie je hoe bijzonder het gebouw moet zijn.
 • Centre Pompidou is de volgende halte. Laat de duiven je niet afschrikken en geniet even van een terrasje of wat rust op het pleintje ondertussen. 
 • Via de Pont Neuf of  de Pont de Arts (de fameuze “slotjes brug”) gaat het nu richting Île de la cité, waar je de Notre-Dame in al haar glorie kunt bewonderen. De kerstboom aan de voet van de kathedraal levert prachtige plaatjes op. 
 • Met de metro trekken we nu naar de Eiffeltoren. Deze hotspot kan natuurlijk niet ontbreken. Let wel! Sinds de aanslagen van Parijs enkele jaren terug, heb je een toegangsticket nodig om onder het monument door te wandelen. Er werd namelijk een glazen wand rondom de voet van de Eiffeltoren geplaatst. Wie dus hoopte op een selfie onder het monument is er aan voor de moeite. Maar net buiten de glazen wand zijn er nog tal van mooie plekjes om een prachtfoto te nemen van bekende kunstwerk. 
 • (Dit lieten we achterwege omdat we om 18u15 al onze trein moesten halen. Maar voor wie meer tijd heeft, wil ik het toch even meegeven.) Te voet naar Arc De Triomphe (reken hiervoor een 30-tal minuten) 
 • Naar Montmartre met de metro. Afstappen in Blanche om de lichtjes van de Moulin Rouge te bewonderen en daarna gaat het richting Place du Tertre. Neem nog eens diep adem voordat je aan de klim naar boven begint. Maar hoe lastig het ook lijkt, de inspanning zal zeker lonen. Er is ook een kabelbaan, maar als ik het kan dan kunnen jullie dit zeker 😉 De basiliek Sacré-Coeur is ’s avonds prachtig verlicht en het panoramisch zicht over de stad is fenomenaal. Echt de de kers op de taart. Pas op! De tuinen rondom de basiliek sluiten in de winter extra vroeg. Ga dit zeker eens na.
 • Dan is het weer tijd om te gaan. We zitten nu op ongeveer 15 minuten lopen van de Gard du Nord
 • Eens op de Thalys zoek je de bar op, bestel je een wijntje en geniet je nog een uurtje scrollend door je foto’s na van die heerlijke dag. 

In beeld

De skyline van Parijs. Panoramisch zicht vanop het gebouw van Galeries Lafayette.
Kerstsfeer in de Galeries Lafayette
Galeries Lafayette
Toerist uithangen in Parijs
Metro Parijs. 
Windowshoppen bij Galeries Lafayette
Of bij Piaget
Spectaculaire kerstboom bij Lous Vuitton.
Tuilerieën in kerstsfeer
Tuilerieën 
Selfie toeristen in Parijs
Reuzenrad op de Place de la Concorde
Het Louvre
Het koninklijk paleis
Selfie 
Centre Pompidou
Dramatisch zicht op de Seine
Mijn favoriete foto. De Notre-Dame in kerstsfeer gehuld.
Ze waren niet te vreten die churro’s
De Eiffeltoren 
Moulin Rouge
Montmartre by night
Wazig maar een prachtig einde van de dag bij de Sacré Coeur

Conclusie: soms moeten we er gewoon even wat vaker tussenuit. Meer wilde plannen maken en goeie vriendinnen zoeken die zo gek zijn om met je mee te gaan. Maar vooral ook investeren in een betere lens zodat ik de volgende keer fantastische nachtopnames kan maken. Maar dat is voor 2019. 

Als je vriendinnen net zo gek zijn als jijzelf. Mijn wens voor jullie allemaal. 

Pin it

Zin gekregen, maar nog niet voor meteen? Pin het!

Het hoeft natuurlijk niet altijd 1 dag te zijn. Frankrijk heeft zoveel moois te bieden voor een vakantie of citytrip. Wij hebben alvast een zomerreis gepland naar la douce France. Lees hier meer over een vakantie in Frankrijk.

B.