Lifestyle, Personal

Pipi-zonnetjes om het droog te houden

Magic Potty

Voor de derde keer in mijn carrière als mama was het weer zo ver. Potjestraining dus. Ik zag er eerlijk gezegd wat tegenop, want de laatste keer dat we voor de uitdaging stonden verliep het absoluut niet vlot. Vic was er toen blijkbaar niet klaar voor en dat vertaalde zich in een lange lijdensweg, waar we jammer genoeg nog steeds niet volledig uit zijn. Neen, deze keer zou ik het juist aanpakken en alleen als ik echt het gevoel had dat Zoë er daadwerkelijk klaar voor was. Ik zou mij deze keer niet laten opjutten door het idee dat de eerste schooldag er bijna aankomt en daardoor de druk opvoeren bij haar en bij onszelf.

 

Als de tijd rijp is

Wanneer was ze er dan klaar voor? Dat was een lastige. Bij Ferre ging het vanzelf, hij was droog ’s nachts en voor ons een teken dat we het overdag ook wel eens konden proberen. Hij was op heel korte tijd zindelijk en met dat in het hoofd gingen we ervan uit dat het voor Vic niets anders zou zijn. Mis dus. Ik begon Vic op het potje te zetten omdat ik de tijdsdruk van school heel fel voelde en niet omdat hij het zelf aangaf. Hij werd bang van het hele gebeuren en die keer gingen er letterlijk jaren overheen om de schrik er min of meer uit te krijgen. Dus voor deze laatste keer geen druk, maar wanneer was dan wel het goede moment?

Het internet staat bol van de goede adviezen. Sommige al wat nuttiger dan anderen. Ik pikte er enkele uit die ik toch heel belangrijk om af te vinken voor ik aan de uitdaging kon beginnen.

  • In de ogen van je peuter is kaka plots iets vies geworden (check:  Zoë doet pamper af en nijpt haar neus dicht en maakt de vreemdste grimassen)
  • Je peuter geeft aan dat het een natte of vuile broek heeft (check: MAMA!!!! KAKA DAAN!!! Terwijl ze wijdbeens naar me toe waggelt)
  • Je peuter kan op de één of andere manier duidelijk maken dat hij moet pipi/kaka moet doen (Stilletjes in een hoekje staan is. Check!)
  • Je peuter heeft minder frequent natte pampers. De droge periodes worden langer, ongeveer 2 uur. (Nog niet nageteld, maar zal wel. Check!)

Bingo! Zoë was er duidelijk klaar voor, we konden er aan beginnen. We sloegen een hele voorraad hema-onderbroekjes in, haalden het potje boven en lieten haar al eens wennen aan haar potje in de keuken. Speelgoed in verstoppen, met water vullen, open en dicht doen…en vooral haar het woord “potje” aanleren. Ok en nu?

 

Magic Potty met de pipi-zonnetjes

Dankzij deze fijne dame en haar schattige dochtertje leerde ik de Magic Potty-methode kennen. Ze was laaiend enthousiast over de methode en ik nam het enthousiasme van haar over toen ik de blog las die ze schreef. Dit was ideaal voor Zoë! Speels, kleurrijk, positief en leerrijk. Ik werd plots wat minder nerveus om aan de potjestraining te beginnen.  Het idee achter de methode is heel simpel, we doen het eigenlijk allemaal… belonen. Denk maar aan een applaus, stempel of melodietje na elke plas in het potje. Magic Potty doet het gewoon met pipi-zonnetjes!

Ik bestelde Magic Potty bij bol.com en het pakketje bestaat uit een prentenboek, 2 warmtegevoelige zonnestickers (of de pipi-zonnetjes voor het gemak) en tal van zonnetjes als beloning. Je kleeft een warmtegevoelig stickertje op de bodem van het potje en zodra je peuter plast verandert de donderwolk in een stralende zon. Als extra beloning kunnen er zonnetjes in het boekje verzameld worden om de score bij te houden. Simpel maar een geweldig idee volgens mij.

Zoë vs de donderwolk

We kozen een rustige periode om te starten. De herfstvakantie werd er plots eentje met een doel; minder pampers, meer op het potje. En dat zou moeten lukken aan de hand van een donderwolk en enkele zonnetjes. Ik was benieuwd. We bekeken op dag 1 samen het pakketje die de postbode ons overhandigde. We pikten er eerst het prentenboekje uit en verzonnen een verhaal over “het magische potje en de beer”. Haar aandacht werd al snel afgeleid naar de plasstickers en ik kleefde er eentje op de bodem van haar potje. Met enkele druppels warm water toverde ik een stralende zon tevoorschijn en Zoë aanschouwde het spektakel met grote ogen. WAUW! Ok, dit ging al de goede kant op, maar nu moest ze het natuurlijk nog zelf gaan doen.  Aanvankelijk vond ze het maar een raar idee om zomaar op die zon te gaan zitten. Maar toen ze het resultaat zag was ze laaiend enthousiast. Ik geloof dat ze bijna de volledige namiddag op haar potje doorbracht om toch geen enkel zonnestraaltje te moeten missen. De extra beloning was leuk in het begin maar hoefde na enige tijd niet meer. De donderwolk in het potje, dat was haar favoriet! Na een weekje op zonnetjes tevoorschijn plassen was ze zo goed als droog overdag, ook bij de onthaalmoeder. Bij de onthaalmoeder had ze natuurlijk geen pipi-zon, maar ik gaf wel het boekje en de beloningstickers mee. Al had ze die daar precies ook niet nodig. Samen met andere kindjes plassen was namelijk al plezant genoeg. En kaka? Die volgde vanzelf! Nooit gedacht dat het zo vlot ging gaan. Weer een mijlpaal bereikt en een forse duit uitgespaard aan de kassa. Mijn enthousiasme over de trainingsmethode kan niet groter zijn, ik zou het iedereen aanraden. Al denk ik dat het vooral de combinatie van het juiste tijdstip én de zonnetjes ervoor zorgden dat het zo goed ging deze keer. Ook leuk voor wie zoontjes in huis heeft die graag rechtopstaand plassen, ik gebruikte ook een sticker om Vic te leren mikken IN het toilet! Halleluja! Vic vond de struiken plots niet meer zo interessant. Je hoort het al, de herfstvakantie was hier druk en dan vooral in het kleinste kamertje 🙂

 

Hoe pakken jullie de zindelijkheidstraining aan? Misschien hebben jullie nog tips?

 

Babs Liefs zeg.maar.Babs

 

(Dit artikel werd niet gesponsord door Magic Potty, ik ben gewoon laaiend enthousiast. En Zoë dus ook!)