Out of office

Reis mee de zomer tegemoet met Lore (#6)

reisblog Lore / zeg.maar.babs

Ondertussen zijn we al een paar weken bezig met deze reeks en voel ik hoe enthousiast jullie zijn om mee naar warme oorden te trekken. Ondertussen ligt de krokusvakantie al achter ons, we kregen nu en dan al een klein lentegevoel en de dagen worden al ietsje langer. Maar we zijn er nog lang niet, die temperaturen moeten nog de hoogte in zodat we dat wollen ondergoed weer kunnen opbergen. We hoeven geen sneeuw en ijs meer. Geen zin meer in krabben ’s morgens en hoe lang is het al geleden dat we een aperitiefje konden drinken op een terrasje? Veel te lang! Daarom trekken we deze woensdag weer naar zonnige oorden met Lore. Ze neemt ons mee naar Zuid-Amerika en Frankrijk. Voel jij die reiskriebel ook al?

In deze reeks gaan we het hebben over onze favoriete bestemmingen, droomreizen, vakantiegewoontes en reistips. En ondertussen hoop ik dat we elkaar kunnen inspireren met alle ervaringen of misschien vinden we hier wel DE bestemming voor deze of volgende zomer.

 

Lore

Lore is een goedlachse mama die ik ontmoette tijdens een etentje van Mamabaas. We praatten die avond honderduit over de kinderen, onze mannen en alles waar vrouwen nog over tetteren. Maar over reizen werd er niet gesproken. Ik was dan ook heel verrast en enthousiast, toen ik een mailtje kreeg van Lore dat ze heel graag wou meewerken. Het resultaat kun je hieronder lezen. Ze schrijft vol vuur en enthousiasme, net zoals ik haar leerde kennen. Je kunt haar blog ” MAMoiselle” hier lezen of gewoon @mamoiselleblogt volgen op instagram.

Zelf zegt ze:”Ik ben Lore, oftewel MAMoiselle, een meisje van 34. Ik ben twaalf jaar samen met mijn man, en heb twee zoontjes van 5 en 3: Leon en Louis. Thuis moet ik dus mijn vrouwtje staan, tussen al dat mannelijk geweld. Dat compenseer ik door de nodige portie glitters toe te voegen aan het dagelijkse leven. 😉
Ik werk als freelancer schrijfster, onder andere voor Mama Baas. En als ik niet aan het schrijven ben, dan hou ik van lezen, erop uit trekken met mijn drie mannen, shoppen (iets te vaak en te veel, sorrynotsorry), muziek, tetteren met vriendinnen, en reizen. Ik ben besmet met de reismiscrobe, en ik vrees dat dat een ongeneeslijke ziekte is…”

 

Reizen is zoveel ineens. Het is leven zonder horloge, zonder iets te moeten en zonder stress. Het is nieuwe plekken ontdekken, nieuwe mensen leren kennen en vol ontzag merken dat je maar een klein pionnetje bent op deze gigantische wereld. Het is het enige dat geld kost, maar je echt rijker maakt.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Mijn favoriete reizen van afgelopen jaren

Sommige reizen blijken al wat beter te blijven hangen omdat ze net dat tikkeltje specialer waren. Een unieke bestemming, een onvergetelijk moment of het beste gezelschap dat je je kon voorstellen.

 

Met de rugzak door Zuid-Amerika

Zonder enige twijfel onze rondreis door Zuid-Amerika. Ondertussen is het negen jaar geleden dat we besloten om een halfjaar lang alles achter te laten en met de rugzak naar het avontuur te trekken. De reis van ons leven, dat is wel het minste wat ik daarvan kan zeggen. Het heeft ons zoveel rijker gemaakt. We hebben fantastische dingen beleefd, prachtige plekken gezien, wonderlijke momenten gedeeld. Onze relatie is er alleen maar sterker door geworden. We spotten walvissen en pinguïns, stonden oog in oog met lama’s, maakten wandelingen door de Andes, vergaapten ons aan de watervallen van Iguazu, sliepen in een hotel gemaakt van zout en waren ferm onder de indruk op de Machu Picchu.
Natuurlijk was het ook weleens zwaar en was het niet alleen rozengeur en maneschijn: de turista sloeg meer dan eens toe, we merkten dat hoogteziekte niet zo fijn is, er zijn gezelligere dingen dan busritten van 36 uur, we hadden weleens heimwee, we werden geconfronteerd met de armoede in Bolivia, … Maar ik had het voor geen geld ter wereld willen missen. We reisden van Patagonië, in het Zuiden van Argentinië, via Chili, Uruguay, Bolivia en Peru tot in Ecuador. Meestal sliepen we in goedkope hostals, maar af en toe waagden we ons ook eens aan een nachtje in een klein, goedkoop hotelletje. Vooral als we de dag ervoor weer geen oog hadden dicht gedaan ;-).
We hadden min of meer een route in gedachten, maar verder lag er niets vast. Waar we het leuk vonden, bleven we iets langer hangen (zo bleven we onverwachts een weekje aan het strand in Peru en volgden we er surflessen – al bleek toen al snel dat er geen surfkampioene aan mij was verloren gegaan), andere keren gingen we snel weer verder.
Zes maanden later kwamen we bruingebrand terug, met een hoofd vol prachtige herinneringen, een laptop met honderden of duizenden magnifieke foto’s en een rugzak met kleren die ik nooit-van-mijn-leven nog wou dragen (serieus, na zes maanden snakte ik naar een iets uitgebreidere garderobe, en kon ik niet wachten om terug op hakken te paraderen!)

Ard̬che РFrankrijk

Vorige zomer gingen we naar de Ardèche met ons gezinnetje. Het werd een heerlijke relax-vakantie. We huurden een huisje op een domein waar er genoeg entertainment was voor de kindjes (zwembad, petanque, minigolf, springkasteel, speelpleintje, …) en konden genieten van zalig warm weer. Soms was het een beetje te, met uitschieters van 40 graden. Maar hé, dan doe je het gewoon wat rustiger aan, toch? En we merkten dat er in de buurt vanalles te doen was met de kindjes, zo gingen we ‘fietsen’ op een vélorail, zwemmen in de rivier de Ardèche, gingen we naar een dinopark en bijbehorende grot, maakten we een wandeling langs rotsformaties, bezochten we gezellige marktjes, … Het was echt genieten en tot rust komen, met tijd voor elkaar én met lekker eten. Wat kan een mens nog meer willen?

Normandië – Frankrijk

Drie jaar geleden trokken we naar Normandië, met een baby van net geen jaar en een peutertje van drie. Het leek ons een ideale bestemming met twee kleintjes, op maar een uur of vier rijden. Dat viel dik tegen, want we reden er uiteindelijk dubbel zolang over (hoera voor zwarte zaterdag), en na ongeveer een halfuur (we waren net de grens over) had er al eentje overgegeven. Hoera voor reizen met kindertjes! Na de heenrit keerde ons geluk, gelukkig, en konden we genieten van een leuke reis. We gingen eerst een weekendje naar het dierenpark Cerza Safari Lodge, waar je in huisjes aan de rand van het park kan overnachten. Geweldig vonden ze het, onze jongens. Tussen die huisjes sprongen een paar kangoeroes rond, en daar waren ze natuurlijk helemaal door gefascineerd. Behalve dieren spotten in het (rustige) park, gingen we ook naar leuke plekjes in de buurt, zoals Honfleur.
Na dat weekend gingen we naar Centerparcs, en da’s natuurlijk ook altijd een aanrader. We huurden er fietsen en een fietskar, maakten een ritje met paard en kar en genoten van het zwembad en de kinderboerderij in de buurt. En soms moet dat niet meer zijn: het was een klein, maar fijn reisje. Perfect om te doen met minime’s!

 

Dit jaar wordt het…

Volgende zomer trekken we opnieuw naar Frankrijk. We gaan eerst een weekje naar de Côte d’Azur, waar we een huisje huren samen met mijn ouders en het gezin van mijn broer. Daarna gaan we nog een dikke week naar een huisje in de buurt van Avignon met ons viertjes. Ik ben al aan het aftellen!
Waarom? Tja, de Provence is nu eenmaal een prachtige streek, het is zonzeker, het is haalbaar om er met de auto naartoe te rijden, er zijn zoveel mooie dorpjes, prachtige lavendel- en/of zonnebloemvelden, het eten is er lekker, … Dus waarom niet, zou ik zeggen

 

Mijn 3 droombestemmingen

Ooit, misschien, nooit. Wie weet wat de toekomst brengt, maar hier ben ik alvast klaar voor.

Kroatië

Ik hoop één van de komende jaren eens naar Kroatië te kunnen gaan met de kindjes. Ik heb al vaker gehoord dat het er zo mooi is, met prachtige stranden en baaitjes, dus dat spreekt me wel aan. Het is ook een zonnige regio waar ik nog nooit geweest ben, en als ik nieuwe plekken kan ontdekken ben ik er als de kippen bij.

Mexico

Over een paar jaar, als de grootste kosten in ons huis achter de rug zijn en de jongens wat groter zijn, zou ik graag onze grenzen als gezin verleggen. Dan zou ik graag verre reizen maken en mijn kinderen de wereld laten zien (ik denk niet dat ik hen een mooier cadeau kan geven dan dat!). Een van de reizen die ik dan hoop te maken, is naar Mexico. Een spaanstalig land voelt altijd een beetje als thuiskomen (ik ben vertaler Engels-Spaans, en ging ook op Erasmus naar Spanje). Voeg daar dan nog de prachtige stranden aan toe, de fascinerende cultuur van de Azteken en het lekkere Mexicaanse eten: dat moet wel een fantastische bestemming zijn!

Bali

Ik weet het, het is niet origineel. Maar telkens ik foto’s zie van Bali, ga ik helemaal overstag. Het ziet er zo paradijselijk uit, en zo fotogeniek, dat ik er absoluut zelf naartoe wil. De grasgroene rijstvelden, de stranden, het prachtige weer: yep, ooit ga ik er heen! En de Aziatische keuken is een grote plus .

Verder op mijn lijstje met droombestemmingen: De Westkust van de VS, Zuid-Afrika, Vietnam, Australië, Portugal, island hoppen in Griekenland, Andalucía, … Te veel om op te noemen .

 

Onze reisgewoontes in sneltempo

Hoe gaan wij op reis? Niet iedereen reist op dezelfde manier en dat maakt het net uniek. Kort en bondig. Wat kies ik?

Auto of vliegtuig?

Omdat je dan al op reis vertrekt zodra je van de oprit afrijdt. Leuk muziekje opzetten, allemaal samen meezingen en rijden maar. Al heb je natuurlijk een vliegtuig nodig als je naar een verre bestemming reist, maar ik ontzie me het ‘getjool’ altijd (naar de luchthaven, sleuren met bagage, wachten, …).

Strand of cultuur?

Combinatie van beiden. En dan geen typische cultuur als in musea, want ik ben niet zo kunstminnend (schaam schaam). Maar een leuk stadje om in te verdwalen en vervolgens wat relaxen in de zon: perfect!

Voeten onder tafel of zelf een potje koken?

Even helemaal niets hoeven te doen, zalig. Al kan ik ook genieten van een huisje waar we ’s avonds iets op de barbecue gooien of een slaatje in elkaar flansen. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn om lekker te zijn.

Wijn of cocktail?

Een wijntje, por favor! Al zeg ik tegen een lekkere mojito nooit nee.

Sport of boek?

Reizen zonder boeken, dat kan ik niet. Dus ja, zelfs in mijn rugzak-voor-zes-maanden sleepte ik een paar kanjers van boeken mee. Tegenwoordig heb ik daar mijn e-reader voor: zo wordt niet de helft van mijn valies opgeofferd aan ruimte voor boeken.

Zeker zon of onzekere zon?

De zon op mijn snoet, en ik ben meteen ontspannen.

Fototoestel of kaart in de hand?

Als je mij de kaart in de hand geeft, rijden we gegarandeerd verloren. Oeps

Streekgerechten of potje Vlaams?

Streekgerechten. Ik ga echt niet naar het buitenland om dan Vlaamse kost te eten. Al kan dat, ter afwisseling, weleens smaken natuurlijk.

Avontuur of planning?

Gepland avontuur. Ik hou ervan om op voorhand dingen te lezen en tips te zoeken over de streek waar we heen trekken. Die voorbereiding is al de helft van de pret. Maar het is niet dat ik een strak schema opstel: ik weet wat er te doen valt, en wat en wanneer we dat dan precies doen, dat zien we ter plekke dan wel.

Wifi of juist ni?

Ik vrees dat ik moet antwoorden wifi. Het is toch leuk als je op een verloren momentje even snel door de sociale media kan scrollen (verslaafd? Moi?) of een mooie foto kan posten.

 

Mijn ultieme vakantietip

Vooral: durf! Durf af te wijken van de bewandelde paden. Stel zelf je ultieme reis samen (leve cheaptickets, connections of joker, en sites als expedia, booking of airbnb). Je bent volwassen, en je kan je in het buitenland heus ook wel redden. Met een woordje Engels kom je al heel ver, en desnoods leg je het uit met handen en voeten.
Enneh, de Trotter is mijn bijbel. Echt, daar staan vaak zulke leuke tips in, en dan niet alleen de typische toeristische attracties.

Gaan jullie ook mee op reis?

Ook zin om net als Lore mee te werken en jullie ervaringen te delen? Samen de zomer tegemoet? Stuur mij dan een mailtje naar info@zegmaarbabs.be en ik stuur je de vragenlijst op. Ik ben heel benieuwd naar jullie vakantiebestemmingen en vakantietips. Maakt niet uit of je goed schrijft of denkt van niet, ik help je wel. Je hoeft absoluut geen blogger zijn, iedereen mag hier aan deelnemen. Niet verlegen zijn, je krijgt van mij zeker een mailtje terug!

 

Lees hier de vorige delen van de reeks.

 

En laat nu die zon maar komen!

Lore en Babs

Liefs zeg.maar.Babs