Home Made

Suikerbrood volgens het (kinderbak-)boekje

suikerbrood zeg maar babs

Het typisch Belgische lenteweer houdt ons soms noodgedwongen thuis. Wat doe je op een druilerige vrije dag als hun speelgoed enkel verveling opwekt en de televisie toch nog eens uit moet? Op zo’n momenten zijn mijn kinderen altijd enthousiast als ik de “bak kast” opengooi en de keukenrobot op tafel zet. Dan zetten ze de krukjes naast mij en gaan helemaal op in het bakgebeuren. We gingen eens suikerbrood bakken voor het vieruurtje. Een feest voor hen, een klus voor mij maar wat moeten we anders op een regenachtige dag in mei? 

Nvdr vandaag schijnt de zon, geniet! Bakken kan volgend weekend ook nog 😉

 

Mijn kind bakt graag

Ik haalde mijn inspiratie voor het recept van vandaag uit het bakboek voor kinderen “Mijn kind bakt graag” van Mama Baas. Een boek boordevol lekkernijen, ingedeeld per moeilijkheidsgraad, die kinderen (met een beetje hulp) zelf kunnen op tafel toveren. Illustraties ondersteunen de bereidingswijze en de eenvoudige taal houdt het heel kindvriendelijk. Wie mij kent, weet dat ik weinig kaas gegeten heb van bakken (lees hier en hier) en zelfs voor mij is dit dus een praktisch boekje. Ik las met veel interesse de handige keukenweetjes over wat blind bakken nu juist is en hoe je deeg perfect laat rijzen. Met andere woorden, we leerden weer wat bij!

Suikerbrood

We gingen aan de slag met het brioche recept in het boek maar vervangden de rozijntjes door parelsuiker.

Ingrediënten

 • 375 g briochebloem of fijn bloem voor gebak (wij kozen voor de briochebloem, verkrijgbaar bij Aveve)
 • 160 g bakmargarine
 • 2 eetlepels fijne witte suiker (30g)
 • een snuifje zout
 • 3 eieren
 • 150 ml melk (halfvolle of volle, wij gebruikten halfvolle)
 • 150 g droge korrelgist of 30 g verse gist
 • Een handvol parelsuiker (kan ook vervangen worden door rozijnen, noten of chocoladedruppels)

Bereidingswijze

 1. Meng de bloem, stukjes margarine, de suiker en het zout in een grote mengkom. Ik gebruikte hiervoor mijn keukenrobot. De kinderen vinden dit altijd geweldig om naar te kijken.
 2.  Zet je kinderen aan het werk en laat de eitjes breken. Hou vooral wat eieren in reserve, want meestal sneuvelt er wel ergens eentje. En om gekraak tussen de tanden te voorkomen, breek de eitjes eerst in een kom apart. De eitjes mogen nu bij het mengsel.
 3. Verwarm de melk op een laag vuur (1 minuut op ontdooifunctie in de microgolfoven kan ook). Meng de melk en de gist en giet dit bij het deeg. En we mengen weer tot we een dikke brij bekomen.
 4. Nu kan het deeg gaan rijzen. Dit gebeurt best op een plekje in huis waar het warm is en er geen tocht is. Vergeet zeker geen propere handdoek op het deeg te leggen. Op koude dagen kun je het deeg ook laten rijzen in de oven op 25 °C boven -en onderwarmte. Ik zette de centrale verwarming een paar graden hoger en maande de kinderen aan om niet teveel onder de handdoek te spieken.
 5. Laat het deeg goed rijzen tot het 2 Ă  3 keer groter is dan oorspronkelijk. Dit kan een paar uur duren, geduld is een schone deugd.
 6. Meng de parelsuiker door het gezwollen deeg met een lepel of met een deeghaak in de keukenrobot.
 7. Beboter de bakvorm (kies er eentje met een hoge rand, liefst 8 Ă  10 cm hoog), strooi er een dun laagje bloem over en giet het deeg er in.
 8. Laat het deeg nog wat verder rijzen zolang je dit nodig acht. Ik liet het nog een halfuurtje staan tot ik merkte dat het niet meer hoger kwam.
 9. Strijk het deeg in met wat suikerglazuur  en plaats het in een voorverwarmde oven op 175 °C.
 10. Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster.
 11. Serveer met verse chocolademelk en geniet!

Gelukt of niet?

Mijn oven heeft een broodbakfunctie en ik probeerde die. Maar het het werd al snel duidelijk dat 180 °C (het minimum van de functie) te hoog was. Ik moest de oven al snel lager zetten, waardoor mijn brood wat inzakte. Maar… de smaak was super! Het werd zelfs goedgekeurd door een vriendin van mij die opgroeide in een bakkerij. ’s Avonds voor de televisie at ik een sneetje met wat extra roomboter, niet goed voor de lijn maar o zo lekker.

Het boekje is een succes, het staat hier standaard in de keuken en de kinderen bladeren er regelmatig door. Bij de recepten staat mooi aangegeven hoeveel tijd het recept in beslag neemt, wanneer je als ouder best een handje toesteekt en hoe moeilijk het te maken is. Geen verrassingen!

Vorige week was papa van dienst en vroegen de kinderen om wentelteefjes te eten, aangezien ik moest werken legde ik het boek gewoon klaar voor S. en zo kon hij meteen aan de slag zonder dat hij mij moest opbellen met vragen. Dus ook voor de papa’s is dit een handig boekje!

 

suikerbrood zeg maar babs

smakelijk!

 

Babs

Liefs zeg.maar.Babs