Out of office

Tips om de krokusvakantie als ouder heelhuids door te komen

Binnen enkele dagen is het weer vakantie, dit betekent een week lang de kinderen entertainen. Je kunt hopen op mooi weer maar aangezien we in België wonen is dat nooit een zekerheid. Of soms is de inspiratie ver te zoeken en kom je niet verder dan het zwembad of de binnenspeeltuin. Daarom zette ik enkele activiteiten op een rijtje die zeker in de smaak zullen vallen bij ouders en kind.  Fun overdag met een heerlijke nachtrust als gevolg. Lijkt  een ideaal scenario, niet waar?

 

 

De Waanzinnige Boomhut  (Oostende)

Van 25 februari t.e.m. 17 april 2017 vindt in Fort Napoleon de eerste expo plaats rond De Waanzinnige Boomhut (naar de jeugdboeken van de Australische auteur Andy Griffiths en illustrator Terry Denton).

Een waanzinnige boomhut zoals deze van Andy en Terry heb je nog nooit gezien. Er is een bowlingbaan, een zwembad met reuzenhaaien, een geheim laboratorium en een snoepjesmachine die je overal volgt en snoepjes in je mond schiet als je trek hebt. Andy en Terry beleven er de dolste avonturen en proberen terwijl ook hun boek tijdig klaar te hebben.Tijdens deze expo schrijven kinderen hun eigen waanzinnig verhaal. Verwacht je aan een interactief doe-parcours vol met inspirerende opdrachten, vulkanen, sterrenkijkers en andere waanzinnigheden. Kinderen kunnen niet alleen hun creativiteit de vrije loop laten, maar zullen ook uitgedaagd worden op het waanzinnig boomhut parcours.

 

Technopolis (Mechelen)

Wij zijn er naartoe geweest in de herfstvakantie en ik vond het een absolute aanrader. Kinderen kunnen er op ontdekking gaan, wetenschappelijke proeven doen op kindermaat, verschillende beroepen uitproberen en hun talenten ontdekken. Het is een echt doe- centrum.  Met meer dan  350 opstellingen, talloze workshops, wetenschapsshow en -demo’s, valt er bijzonder veel te beleven in Technopolis. Mijn kinderen waren vooral onder de indruk van het kinder-doe-centrum waar ze voor heel even een “echte”dokter, metser, bankier of garagist konden zijn. Of wat dacht je van het weerbericht presenteren, een tekenfilm maken of reuze zeepbellen maken? Haal het kind in je naar boven en geniet!

https://www.technopolis.be/nl/fiche/bezoekers-algemeen/een-dagje-technopolis/een-dagje-technopolis-vakantie/

 

de zonnegloed

Zonnegloed (Oostvleteren)

 

 

Kinderen en dieren dat is altijd een succes, dus mag een bezoekje aan het dierenpark zeker niet ontbreken. We kennen allemaal de zoo van Antwerpen of Planckendael, maar kennen jullie Zonnegloed al?

Zonnegloed is niet zomaar een dierentuin. De Zonnegloed vzw – Wildlife rescue & Education farm is een opvangcentrum / toevluchtsoord voor verwaarloosde en in beslaggenomen wilde dieren. Dieren met een minder kleurrijk verleden die niet terug naar de natuur kunnen, geven ze een nieuwe thuis voor de rest van hun leven. Er zijn meer of 450 dieren en 100 soorten te bezoeken zoals zebra’s, capibara’s, neusberen, reptielen,…Of misschien heb je zin om een dag mee te werken als dierenverzorger in het opvangcentrum? Ik vind het alvast een prachtig initiatief.

http://www.dezonnegloed.be/nl

 

jeugdfilmfestival

Jeugdfilmfestival

In de Krokusvakantie gaat het jeugdfilmfestival door op verschillende locaties. In Antwerpen, Kortrijk, Brugge en Gent kunnen kleuters, schoolkinderen en jongeren er de mooiste (animatie-)films bekijken of  masterclasses (wordt eens een stuntman), medialabo’s (sportanimaties) en workshops (slowmotion-effecten) volgen. Het festival start op elke locatie met de middeleeuwse film Storm: letters en vuur en op de laatste festivaldag wordt de beste jeugdfilm van het jaar gekozen. Tijd voor de rode loper!

Iets dichter in de buurt kun je vast ook films zien. In de krokusvakantie kun je namelijk in de meeste culturele centra terecht voor een kinderfilm. Op uitmetvlieg of op de gemeentelijke website kun je vast meer vinden.

https://www.uitmetvlieg.be

 

carnaval

Carnaval

Willen je kinderen ook altijd in hun favoriete kostuum mee naar de winkel? Dit is het moment!  In de Panne en Oostende is er het kindercarnaval waar kinderen die verkleed zijn mee mogen rijden met de praalwagens en kunnen meedansen in de stoet. Trek die gekke pakken aan, probeer nu eens die doos schmink uit en steek je zakken vol confetti. Één keer per jaar kan het allemaal. En ben je het feestgedruis wat moe? Dan kun je erna heerlijk uitwaaien op het strand.

https://www.uitmetvlieg.be

 

boeken

Boeken lezen en kampen bouwen

Geen zin om op uitstap te gaan? Ga met de kinderen naar de bibliotheek en laat ze snuisteren tussen de mooiste kinderboeken. “Waar is Wally?”, “Dikkie Dik” of de reeks van “Vos en Haas”? Mijn kinderen zijn gek op boeken, lezen en verhaaltjes dus een bibliotheekbezoekje wordt hier altijd heel enthousiast onthaald. En waarom niet bij thuiskomst een heus kamp bouwen in de leefruimte met lakens en wasknijpers? Leg er kussens, knuffels en boeken in en haal die zaklampen uit de kast. Laat vooral je kinderen hun fantasie de vrije loop gaan. Maak het gezellig en lees verhaaltjes voor of laat de kinderen zelf lezen. Wedden dat het stil wordt in huis?

 

 

Lang leve de Action

Dit is altijd mijn laatste redmiddel. Voor de vakantie ga ik naar Action (zonder kinderen!) en vul mijn kar met kleine, goedkope kinderspulletjes. Strijkparels, kleurboeken, stickerboeken, boetseerklei of een popje… alles wat tijdens  “ik-verveel-me” momenten wat verstrooiing kan bieden. Ik verstop het in de kast en haal het uit in hoogste nood. Zorg ervoor dat de kinderen je geheime schuilplaats niet ontdekken, dat je niet te vlug iets uithaalt en dat ze niet weten wat er nog allemaal kan volgen. Het verrassingseffect is namelijk het leukste. Hier werkt dit prima als ik dan toch eens echt moet beginnen schoonmaken of als ze heel flink geweest zijn op uitstap. Het kost niks en de kinderen vinden het altijd leuk om eens een cadeautje te krijgen (wie niet?).

 

Laat jullie niet gek maken en geniet van jullie tijd samen!

 

Babs

Liefs zeg.maar.Babs