Out of office

De tuin van kina (Gent)

Tuin van Kina

Ingang: 5 eur voor gans het gezin. En de tickets gelden nog 6 maand voor het huis van kina op een andere locatie in Gent.

Een druilige zondagmiddag. In ons Belgenlandje is dit jammergenoeg geen uitzondering. Alsook niet de vraag; wat gaan we eens doen vandaag? Na die lange winter zijn we ondertussen de rustige zondagen meer dan moe. Tijd voor iets anders!

Maar wat? Via uit met vlieg kwam ik de tuin van Kina te Gent tegen. Een natuurmuseum op kindermaat (van 2-7 jaar) en er liep een langlopende tentoonstelling over paddenstoelen met als naam “1001 stippen”. Ik moet eerlijk zijn, ik had er dus nog nooit van gehoord. Maar het intrigeerde me wel, vooral omdat het toch voor erg jonge kinderen is, dus ideaal voor ons gezin.

Voor je het museum binnengaat moet je via een grote poort doorheen een immens domein. De tuin is waarschijnlijk prachtig in de lente wanneer alles in bloei staat. Bij elke plant en boom vindt je de naam terug, ook zijn er verschillende perkjes, een moestuin en vijver aangelegd. Nu het winter was, zag de tuin er natuurlijk wat mistroostig uit, maar als het mooi weer wordt moet het zeker de moeite zijn om het domein te bezoeken.

Eerst konden we kennismaken met de spinnenruimte: er bevonden zich spinnen, wandelende takken,… De kinderen mochten eens een wandelende tak op hun hand laten lopen, maar meer of dat was er eigenlijk niet te zien.

De tweede zaal was de bijenzaal waar alles van bij tot honing werd uitgelegd op kindermaat via tekeningen, voorwerpen, computer en spelletjes. Er stond een bijenkorf, een imker, honingraten,..  allemaal heel concreet.

Daarna werden we door de gids uitgenodigd om een filmpje te kijken over zwammen in de bioscoop. Vic en Ferre waren onder de indruk. Het was pure schooltelevisie maar voor de kinderen wel leuk en heel duidelijk. In de bioscoop bevonden zich slangen, hagedissen,… op sterk water, ideaal dus voor de bangeriken onder ons.

Terwijl de oudsten naar het filmpje gingen kijken, ging ik op ontdekking met Zoë. Zo kwamen we terecht in de eetzaal, die waarschijnlijk gebruikt werd voor schooluitstapjes. Daar stonden heel hoge vitrinekasten (wauw) met vlinders, rupsen, planten,bloemen,… echt om je ogen uit te kijken. En dat deden we ook. Zoë danste er zelfs op tafel, wat ze overal zou doen trouwens als we haar niet te snel af zouden zijn.

Van daaruit ging het richting interactieve ruimte waar het vooral over zwammen, bomen en planten ging. Wortels, fotosynthese, giftige zwam of net niet. Alles werd ontdekt met computers, interactieve schermen, knopjes, lichtjes,… alles wat een kind leuk vind dus. Ze waren enorm geïntrigeerd en sprongen van het één naar het ander tot ze zagen wat er in de zaal ernaast was. Een heus kabouterdorp! Dit was DE verrassing van de namiddag. Een paddenstoelenhuisje waar ze in konden spelen, de kans om de paddestoelendans te doen, een verhaal-, teken- en leeshoekje en allerlei doe-activiteiten  op peuter en kleutermaat in een prachtig decor. Kortom de ideale afsluiter. 

Het was voor mij een leuke uitstap voor enkele uurtje met kleine kinderen. Zeker aan te raden in de lente en zomer voor de tuin, alhoewel je in de winter dan meer kan genieten van het indoor gedeelte. Er is genoeg afwisseling voor de kinderen, ze hoeven niet stil te zijn en overal af te blijven zoals in een grote-mensen-museum. En het kost bijna niets. Het huis van kina staat nu zeker nog op ons verlanglijstje, waar we kunnen kennismaken met het menselijk lichaam, fossielen en mineralen.