Home Made, Out of office

Kerstvakantie: dé ultieme lijst om de kinderen zoet te houden!

Ultieme kerstacteitenlijst

Yes, straks begint de kerstvakantie. Gezelligheid, familie, lang slapen, lekker eten en veel cadeautjes. Dit zijn mijn pijlers voor een geslaagde kerstbreak, maar het kan ook behoorlijk stresserend zijn. Het weer is allesbehalve, korte dagen en lange avonden, veel voorbereidingen voor het kerstdiner en last minute shopping. En ondertussen moeten we de kinderen entertainen, want kinderen die zich vervelen zijn een tikkende tijdbom.  Geloof me ik heb er zo 3 rondlopen in huis. Daarom probeer ik de dagen goed te plannen en hoop zo hun vervelingsniveau laag te houden. Twee weken vakantie, waarin ik liever de IPad en Netflix wat achter de hand hou voor noodsituaties zoals een aangebrande maaltijd of een mislukt kapsel. 

Dit is een lijst die ik zelf bij de hand zal houden de komende dagen en graag met jullie deel. Fijne activiteiten en inspiratie om kleine gaatjes te vullen tussen de kerstfeestjes door of om er een dagje tussenuit te knijpen. Mét linkjes omdat we het veel te druk zullen hebben om op het internet te surfen van website naar website. Geen dank 🙂

 

Food!

Donuts a la zeg.maar.Babs

Omdat kinderen nu eenmaal graag in de keuken staan. Ze kijken naar ons op terwijl we in de potten roeren en worden maar al te graag betrokken in het kookproces. Spatels aflikken is deze keer toegestaan!

DIY!

Naambandjes zeg.maar.Babs

Uitjes!

Uitjes in de kerstbvakantie

Soms moet je gewoon de sneeuw opzoeken. Naar de Ardennen of een indoor skipiste. Of misschien gaan jullie gewoon op skivakantie.

 

 

Gezellige tussendoortjes

Kerstfotoshoot zeg.maar.babs

Fotoshoot! porseleinstift, witte koffietassen en kerstmutsen en je krijgt dit resultaat.

 

 • Luisterboeken van Het Geluidshuis of Kapitein Winokio
 • Gekke fotoshoot met kerstmutsen, kerstballen of witte baarden.
 • Samen met de kinderen foto’s kiezen voor een foto-album van het afgelopen jaar of een kalender voor 2018.
 • Beautyfarm (denk nagels lakken, haar invlechten, voetmassage, komkommers) ja ook voor jongens!
 • Gezelschapsspelletjes. Denk aan de junior versies van Monopoly, Cluedo, Uno of Trivial Pursuit. Nostalgie op kindermaat.
 • Vrij podium: laat de kinderen hun talenten showen in de spotlights van hun eigen living. Haal die verkleedkoffer maar boven en maak het gezellig met een hapje en een drankje.
 • Nieuwjaarsbrieven voorlezen en voornemens opnoemen tijdens een ontbijt op bed met gans het gezin.
 • Ultieme kerstfilms die ze sowieso op televisie uitzenden: Home Alone, Sound of music of Sissi…(vergeet de popcorn niet)
 • Pakjes openen! Maak er een spelletje van; muzikale pak, opdrachtjes uitvoeren voor het pakje open mag of pakjes raden kan het nog extra spannend maken.

 

Nuttige leukerds

Nuttige tussendoortjes kerstvakantie zeg.maar.Babs

Soms wordt de kleurdoos een rommeltje. Stiften zonder dopje of kleurpotloden zonder punt.

 

 • Haal die potloden – en stiftendoos uit en slijpen/testen maar.
 • Ga samen met de kinderen door de winterkleerkast en schoenen. Wat is te klein, willen ze nooit aan of moet dringend voor het eerst aangetrokken worden? Ideaal voor je op soldenjacht gaat.
 • Samen aperitiefhapjes verzorgen. Chipjes op een bordje leggen en prikkertjes in kaasjes steken kan zelfs een peuter.
 • Kerstversiering en kerstboom opbergen.
 • Laat de kinderen de servetten plooien. Op YouTube zijn genoeg filmpjes te vinden.
 • Ga eens door het speelgoed samen met de kinderen. Na sinterklaas en de kerstman kan er misschien wat verkocht of aan het goede doel geschonken worden.
 • Stel elke dag een nieuw “kindje van de dag” aan. Dan mag hij/zij op het knopje van de wasmachine drukken, het eten kiezen (2 opties waar jij achter staat), het vaatwastabletje in de vaatwas doen, de tekenfilm/spelletje kiezen of mee naar de bakker. Hier werkt dit prima!

 

En verder wens ik jullie alvast fijne feestdagen en een heel ontspannen vakantie. Geniet van elkaars gezelschap, het haardvuur, lang tafelen en de pakjes. Leg die stress en gepieker even opzij en eindig het jaar met een knal.

 

Kerstkaartje zeg.maar.Babs

 

Wat zijn jullie plannen tijdens de vakantie? Zijn er misschien activiteiten die wel op lijstje mogen worden toegevoegd?

Babs

Liefs zeg.maar.Babs

 

Meer tips voor uitjes en andere leuke dingen tijdens de kerstvakantie en het hele jaar door: www.uitmetvlieg.be, www.riebedebie.be en www.maisonslash.be